10 boeken die op mijn ‘ vakantielezen’ lijst staan

Vakantie is voor mij ontspannen. En dan doe ik veel aan ‘ vakantielezen’ . Lezen om te ontspannen, ik neem er dan de tijd voor.
Maar hoe maak je keuze uit alle boeken die je kunt lenen, luisteren en kopen?  En ga ik voor  de e-reader, de tablet of het “ouderwetse” boek? . En welke boeken neem ik mee?

10 boeken die op mijn vakantielezen lijst staan
Foto door Sharon McCutcheon via Pexels

Wat voor type boek kan er mee?

Wat voor type boek je meeneemt op vakantie om te lezen hangt af van verschillende dingen, en als je een lezer bent weet je of je van ebooks, luister- of gewone boeken houdt. Vervolgens maakt het nog uit hoeveel je leest en hoeveel boeken je dus mee kunt nemen.
Ik hou veel van lezen (als ik eenmaal de rust heb gevonden) en kan dus heel snel door een boek heen zijn. 

E-book

Ik ben dan ook al heel lang in het bezit van een e-reader die mijn leeslust goed kan bijhouden. Er zijn verschillende redenen waarom ik een ebook liever op de ereader lees als op een tablet, onder meer dat je beter kunt lezen in de zon, maar ook dat je niet wordt afgeleidt door al het andere wat er ook met de tablet kan.

Gebonden boek

Een gewoon boek is ook fijn, hoewel ik er daar niet zoveel van mee kan nemen. Wanneer een boek vooral informatief is, dan heb ik ze liever “analoog”. Ik kan dan sneller even heen en weer bladeren of snel een notitie maken in het boek.
(Ik vind dat je in informatieve boeken mag schrijven (mits ze van jezelf zijn), ze krijgen daardoor een meerwaarde).

Luisterboek

Een luisterboek is dan weer heerlijk als je wandelt of gewoon wilt genieten van hoe een ander het verhaal verteld. Het is een mooie aanvulling op de boeken die je kunt lezen en een voordeel dat je dit tijdens een andere bezigheid kunt doen.

Waar haal je het boek vandaan?

Ik ben een groot fan van de bibliotheek, niet alleen kun je daar de “gewone” boeken halen, maar je kunt ook e-books lenen en luisterboeken!
Meestal trakteer ik mijzelf op een paar gekochte boeken tijdens de vakantie (zowel bij de reguliere boekwinkel als bij de grote online winkel), welke worden aangevuld door andere e-books, boeken en luisterboeken die ik leen bij de bibliotheek. De bibliotheek heeft tijdens de vakanties vaak de app vakantiebieb waar je als niet lid ook veel boeken kunt lenen en ook de luisterbieb heeft een grote collectie gratis te luisteren boeken. Deze moet je dan wel op een telefoon of tablet lezen via een speciale app.

Ontspannen of leren?

Naast ontspannen is een vakantie voor mij ook altijd een soort begin van een nieuw jaar, met nieuwe voornemens om het weer eens goed aan te pakken. Daarom zitten er ook boeken tussen die me nieuwe dingen moeten leren, of me doen inzien dat ik het allemaal best goed doe. Ook een goed gevoel toch! Je bent nooit te oud om te leren is het spreekwoord en ik weet zeker dat dat zo is. Ik heb wat ruimte om gewone boeken mee te nemen, dus dit jaar is het van alles wat!

Mijn 10 boeken in de vakantielezen lijst

Mijn vakantielezen lijst bestaat uit boeken uit verschillende genres en typen. Zo kan ik afwisselen tijdens het lezen en heb de mogelijkheid om meerdere type boeken tegelijkertijd te lezen.

Ontspannen vakantielezen

#1 De Wilde Stilte  – Raynor Winn

Ik heb de voorganger van dit boek, “Het Zoutpad”  in een ruk uitgelezen. Een mooie biografie hoe een stel, nadat ze alles zijn kwijtgeraakt, gaan wandelen en zo een nieuwe toekomst tegemoet gaan. Dit is een vervolg waarbij ze hun leven verder vorm geven.

#2  Nooit meer slapen – WIllem Frederik Hermans

Ik heb een zwak voor boeken die in de skandinavische natuur plaatsvinden. Dit boek werd in een ander boek wat ik heb gelezen genoemd en daarom staat het bij mij op mijn lijstje. Ik moest even wachten tot hij beschikbaar was bij de bieb, maar hij kan mee op vakantie. Toevallig pas geleden de film gezien, kijken of het boek net zo is.

#3 Armeluiseten – Sylvia Witteman

Het is een soort kookboek. Aangezien hij als luisterboek wordt aangeboden in de luisterbieb en ik wel benieuwd ben hoe je een kookboek als luisterboek kunt luisteren, gaat hij mee in mijn vakantiebieb.

#4 Ik moet nog even kijken of ik kan – Liesbeth Smith

Ik schaar deze toch maar even onder de boeken om te ontspannen. Dit boek staat op mijn e-reader vanwege de goede recenties. De korte beschrijving van de inhoud komt toch wel dicht bij mijn eigen leven.. Altijd interessant.

#5 Camino – Graeme Simsion

Ik heb genoten van de Rosie serie van Graeme. Wandelen is ook een van mijn hobbies en zeg je wandelen dan zeg je Camino, dus die combinatie heeft dit boek op mijn (e-reader) lijst te zetten.

Werken aan je lifestyle vakantielezen

#6 Blogboek – Kelly Deriemaeker

Toch maar wat tips om dit blog wat serieuzer neer te gaan zetten. Ach tips zijn altijd welkom, daarom heb ik me getrakteerd op dit gewone boek. Aangezien deze informatief voor me is en ik hoop er veel aantekenen bij te kunnen zetten.

#7 De Bullet Journal Methode – Ryder Carroll

Het voordeel vind ik van informatieve boeken is, dat je ze vaker kunt lezen en er nog steeds nieuwe dingen in kunt vinden. Kortom deze gaat ook weer mee als echt boek. Om er tips uit te halen om het Bullet Journal gebruik nog verder te verbeteren.

#8 Outer Order Inner Calm – Gretchen Ruben (engels)

Nog steeds op zoek naar ‘outer order’ en ‘inner calm’. Deze staat dan ook klaar op mijn e-reader.

#9 Being in Balance – Wayne W Dyer, Dr. (engels)

Omdat de titel me aansprak, het is een stap voor stap boek ….en hij was in de aanbieding :).

#10 Steeds Leuker – Jelle Hermus

Op de e-reader. De artikelen van Jelle op So Chicken sluiten soms aan op mijn leven of waar ik misschien naar op zoek ben. En wie wil er nu niet steeds leuker leven. Als dit een leidraad is, dan kan ik hem volgen!

Bonus vakantielezen

#11 Harry Potter og De Vises Sten – J.K.Rowling (deens)

Ik ben bezig met Deens in Duolingo, eens kijken hoever ik met mijn basiskennis in dit, voor mij bekend, boek kom.

Conclusie

Er zijn veel manieren om te kunnen genieten van boeken. Niet alleen is het een manier om je brein rust te geven, maar je kunt er ook veel van leren. Dus leg die telefoon of tablet eens weg en pak een boek en merk op dat singletasken nog best moeilijk is 😉

Welke boeken neem jij mee op vakantie? En hoe lees jij het liefst (en waarom)?
Laat het me weten in de comments!

Let op deze post bevat affiliate links, dat betekent, dat wanneer je via deze link iets koopt je niets extra’s betaald, maar ik wel een deel ervan krijg. Waarvoor alvast hartelijke dank.

Laat me weten wat je ervan vindt!!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.