10 tips: succesvol thuiswerken (voor de beginner)

In deze tijd, waar het Corona virus om zich heen woedt, worden er zoveel mogelijk mensen naar huis gestuurd om daar hun werk voort te zetten. Niet iedereen is gewend om thuis te werken en daarom mijn tips om thuiswerken “leuk” te maken. Ook ik werk in deze tijd vanuit huis en dat is best wennen…

Onderstaande tips zijn natuurlijk afhankelijk van de afspraken die je met je werk hebt gemaakt, de bereikbaarheid en de gezinssituatie.

Tip 1. Sta op tijd op

Afhankelijk hoe de gezinssituatie is (en de werkzaamheden), maak gebruik van de tijd. Is je thuiswerken niet geheel tijd gebonden en heb je een gezin dat je aandacht opeist, sta dan vroeg op, zodat je in rust de uren kunt maken die je moet maken.

Tip 2. Begin je ochtend met jouw Miracle Morning

Ik heb het er al vaker over gehad, ik start mijn ochtend met mijn eigen Miracle Morning routine. Deze bevat niet altijd alle letters van de SAVERS , maar wel altijd een meditatie (S) , een visualisatie (V) van hoe ik de dag voor me.
Dit zorgt ervoor dat ik de dag al met rust begin. Dit hoeft niet lang te duren.
Maak het zo lang of zo kort als waar jij je comfortabel bij voelt, het is de bedoeling dat je je relaxt voelt.

Tip 3. Zorg voor een rustige werkplek

Je kunt niet rustig werken in een woonkamer waar de rest van je gezin ook bezig is met hun werkzaamheden. Probeer een ruimte te vinden waar je rustig kan werken. Deze situatie is niet binnen een week opgelost, dus investeren in wat verhuizingen in huis is rendabel om het thuiswerken ook prettig te maken.

Tip 4. Zorg voor afwisseling

Je werkplek thuis zal meestal niet aan de ergonomische richtlijnen tippen, waar je op je werk wel gebruik van maakt. Een beetje afhankelijk hoe druk het thuis is, (en hoe leuk je je werk vind) kun je ongestoord je werk doen. En omdat het zo lekker gaat, kun je vergeten om pauzes te nemen.
Mij helpt me om de pomodoro timer te gebruiken, in de vorm van het programma PododoneApp. (Dit is gelijk een registratie wat ik die dag gedaan heb.)
Om de 25 minuten neem je een korte pauze van 5 minuten, doe wat rek en strek oefeningen of neem even wat drinken, ga echt even weg van je werkplek.
Na 4 rondes neem je een wat langere pauze. (Omdat het tijdtechnisch wat beter uitkomt neem ik na 5 rondes , 15 min pauze.)

Tip 5. Ga naar buiten

Neem de tijd om even een luchtje te scheppen. Bijvoorbeeld tijdens je lunchpauze. Even helemaal van je werkplek vertrekken, wat bewegen en een frisse wind door je haren, maakt je klaar voor de 2e ronde van de dag!

Tip 6. Split je dag

Lukt het je niet om je volledige concentratie bij je werk te houden in 1 stuk. Deel je dag dan op in twee delen. Pak de dagdelen waarbij jij het meest rustig kan werken en doe daartussen de dingen die ook je aandacht nodig hebben.

Tip 7. Zorg dat iedereen weet dat je aan het werk bent

Niets is zo vervelend als dat je lekker in een flow zit en je gestoord wordt in je werk. Aangezien veel mensen nu thuis zitten is het verleidelijk om te appen. Maak iedereen, ook in je gezin, duidelijk wanneer (en dat) je werkt (maak eventueel een bord dat je ophangt om het ook visueel te maken voor (kleine) kinderen). Zet je telefoon voor “onbelangrijke” dingen op stil, zodat je niet door appjes wordt afgeleidt. Thuiswerken is gewoon werken.

Tip 8. Geniet van de vrijheid

Iedereen is thuis en heb je het gevoel dat vandaag de druk niet hoog kan zijn, geef dan toe aan het gevoel en pak de draad morgen weer op. Iedereen moet wennen aan deze situatie. Het omschakelen van een geplande werkdag in een rustige werkomgeving weg van huis naar meer zelfstandig moeten werken in de drukte (of de verleidingen) van je eigen huis, dat heeft wat tijd nodig.

Tip 9. Delegeer

Ben jij de enige die thuis moet werken en zit de rest maar een beetje duimen te draaien? Zorg dat er taken beschikbaar zijn die gedaan kunnen worden. Jij bent deze tijd niet de hoofdverantwoordelijke voor het diner, de lunch, was of schone woonkamer. (En ja, kleine kinderen kunnen (op hun manier) ook meehelpen.) En zo houden ze jou niet van je werk.
En ik weet dat de schooljeugd, gewoon huiswerk krijgt… (en o wat is dat een goede smoes) maar ze zitten normaal ook niet de hele dag op school…

Tip 10. Maak thuiswerken tot een succes

Zet je favoriete muziek aan, brand je lieveling deurkaars.
Probeer af en toe (virtueel) contact te maken met je collega’s en maak er het beste van! Hopenlijk is het maar tijdelijk. Of misschien bevalt het je zo goed dat je gaat vragen vaker thuis te mogen werken!

Laat me weten wat je ervan vindt!!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: