3 Voordelen Van Het Gebruik Van Een Table Of Contents In Notion

Wanneer je een dashboard heb dat groter is dan op 1 scherm past of een heel lang artikel waar je doorheen kan blijven scrollen, dan is een table of contents een hulpmiddel dat je kan helpen om niet alleen snel op de plaats van bestemming in je document te komen, maar ook om structuur en overzicht aan te brengen in de inhoud

Table of Content in Notion

Wat is een table of contents?

Een table of contents in een overzicht van de hoofdstukken die je op je pagina hebt staan, een index. Wanneer je een lange pagina hebt waarin je veel informatie hebt verwerkt, kun je snel het overzicht verliezen. Een table of contents geeft je dit overzicht terug.

Hoe maak je een table of contents?

Headings

Het toevoegen van een table of contents aan Notion is niet moeilijk. Maar je pagina moet wel opgebouwd zijn uit Headings.

Headings toevoegen

Headings zijn de /H1 tot en met /H3 bloktypen die je kunt kiezen. Tegenwoordig kun je deze vorm ook in het toggle type gebruiken. Dit type blok gebruik je voor de kopteksten of onderdelen van je dashboard, dit geeft je structuur aan.

Je kunt een heading toevoegen door de tekst te selecteren en dan voor heading 1,2 of 3 te kiezen. Een andere manier is om te beginnen met /1 enter ( of /2 of /3) , om gelijk te starten in een heading 1 type. Een 3e optie is om # spatie te typen voor H1, ## voor H2 en ### voor H3.
H1 is het grootste lettertype. Zelf gebruik ik vooral H2 en H3.

Table of contents toevoegen

Table of contents block
/TOC

Wanneer je je pagina structuur gegeven hebt, voeg je je table of contents toe op de plek waar je deze wilt hebben. Type /toc en kies de optie Table of contents

Afhankelijk van het type heading wat je gebruikt wordt de lettergrootte aangepast en zal de table of contents ook meer inspringen. Met H1 vooraan en H3 het meest ingesprongen.

Navigeren met een table of contents

Je kunt door te klikken op een tekst in de table of contents navigeren naar dat onderdeel van de tekst of dashboard waar je wilt zijn. Met één klik ben je direct waar je zijn moet.

Waarom een table of contents werken met Notion makkelijker maakt

1. Structuur op je pagina

De index laat je zien hoe de structuur op je pagina is. Dit kan je helpen om te zien wat je nog mist op je pagina of waar je blokken misschien moet wisselen, omdat een bepaald blok of paragraaf logischer volgt op een eerder of later gemaakte tekst of blok.

Table of contents in pagina

2. Meer overzicht

Je ziet de belangrijkste items of hoofdstukken op je pagina. Dit laat je zien of je misschien nog een onderwerp mist of een onderdeel op je pagina waar je naartoe wilt navigeren. In mijn super simpele projectenlijst maak ik gebruik van de table of contents om een overzicht te maken van mijn nieuwe projecten, actieve projecten en de projecten die klaar zijn. Dit is ook een manier waarop je de table of contents binnen een pagina kunt gebruiken.

3. Snelle navigatie

Het gebruik an een table of contents zorgt er ook voor dat het makkelijker en sneller navigeren is op je mobiel.Wanneer je een uitgebreide pagina of dashboard hebt en je start je pagina met een table of contents, dan kun je snel navigeren naar dat deel waar je moet zijn, zonder dat je veel hoeft te scrollen. Maar ook op je computer is het makkelijker om met 1 klik te komen waar je zijn moet in plaats van dat je moet scrollen om op de juiste plek te komen.

Zet je index onder een toggle

Zeker wanneer je veel onderdelen hebt en je de index niet altijd nodig hebt, is het verstandig om de index onder een toggle te schuiven. Bijvoorbeeld op je dashboard waar je de belangrijkste onderdelen in beeld wilt hebben. Hiermee voorkom je dat de halve pagina door je table of contents wordt ingenomen en je deze standaard moet gaan gebruiken om op de juiste plek te komen ;). Wil je snel naar een onderdeel dat verderop op je pagina staat, dan klap je hem uit, klikt op de juiste titel en voilà je bent op de plaats van bestemming.

Lizzy
Lizzy

Om weer snel naar het begin van de pagina te komen: klik dan aan de bovenzijde van de pagina op de link, die brengt je weer terug naar de bovenkant van de pagina ↓ :

Snelle Navigatie

Conclusie

Een table of contents zorgt ervoor dat je dus snel en efficiënt van het ene hoofdstuk naar het volgende kan, het geeft een overzicht van wat er op een pagina staat en daarmee zie je ook de structuur binnen de pagina. Zeker op een mobiel heeft een table of contents veel voordelen omdat daar kolommen onder elkaar worden gezet waardoor de pagina nog langer wordt.

Laat me weten wat je ervan vindt!!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.