5 manieren om je eerste werkdag na de vakantie door te komen

Je eerste werkdag na de vakantie…. hoe ga je die overleven?

Je kent het wel, je hebt een heerlijke vakantie gehad, komt je werk binnen en dan………alles schijnt te moeten, iedereen heeft je nodig….. help!!!!

Hier wat tips om een poging te doen de eerste dag in de kalmte van de vakantiestemming door te brengen.

1. Zet je afwezigheidsassistent 1 dag langer aan

Zorg ervoor dat niemand verwacht dat je er al bent, je eerste werkdag begint in de afwezigheidsassistent een dag later! De mensen die je zien, weten dat je er bent, maar mijn ervaring is dat deze mensen op zo’n dag alleen maar langskomen als er echt wat aan de hand is. Iedereen aan de andere kant van de email-lijn denkt dat je morgen pas terugkomt, dus uit die hoek komt ook even niets urgents.

2. Zet je computer niet aan, maar haal eerst een kop thee/koffie

Laptop en notitieboek
Houdt het kalme gevoel van de vakantie nog even vast. Haal relaxed een kopje koffie of thee. Praat lekker met je collega over de vakantie. Geniet nog even van de laatste momenten van het rustige gevoel.

3. Bepaal wat jij gaat doen

Ja jij, je hebt nu zelf het heft in handen deze dag (vanwege de eerste tip), maak een lijst met dingen die je wilt/moet doen vandaag (max. 3, uitbreiden kan altijd)… mail afhandelen kan een heel grote zijn na de vakantie. En houdt je daaraan! En zet nu pas de computer aan (indien al nodig). Geniet ondertussen nog even van je koffie/thee.

4. Werk email af van nieuw naar oud

Je hebt eens geluisterd naar je collega’s en de mail van je werk uitgezet. De computer opent met een gigantische lijst van berichten die je door moet worstelen.
Je hebt altijd het gevoel dat je met de oudste mailtjes moet beginnen, maar meestal zijn deze inmiddels al vervangen door nieuwere en hoef je er dus niets meer mee te doen. Kortom, begin met de bovenste, handel deze af  (door te reageren) en pak de volgende.
Het risico is dat de verzender van de mail doorheeft dat je er weer bent en reageert, maar jij gaat nu stug verder terug in de tijd met de mail en reageert nog niet op de nieuwe mailtjes die binnenkomen.

Eventueel kun je een zoekmap aanmaken waarin alle mails staan die binnen je vakantieperiode zijn gestuurd, zodat je niet gestoord wordt door nieuwe mail of eventueel (heel oude) mail, wat nog in je inbox stond.

5. Gebruik de pomodorotechniek

Verzand niet in het uren achter elkaar werken om de mailbox leeg te maken. Gebruik de Pomodorotechniek: zet een timer, werk 25 minuten geconcentreerd aan je werk en neem dan 5 minuten rust. Haal een nieuw bakje koffie of thee, beter nog water. Zo beweeg je ook nog even.
Ga terug aan het werk en pak weer een blok van 25 minuten en 5 minuten rust. (Drink niet teveel koffie!!!!). Herhaal dit 4x en trakteer jezelf dan op een langere pauze (20 min).

Met deze tips kom je op een zo rustig mogelijke manier, de eerste werkdag door. Tenminste dat is mijn manier.
Heb jij een andere manier om je eerste werkdag na de vakantie te beginnen, laat dan een reactie achter in de comments!

Laat me weten wat je ervan vindt!!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.