6 Behulpzame regels voor het verwijderen van spullen uit je huis

Waarom wegdoen zo moeilijk is

foto van Pexels - Luca Laurence
Spullen

Wanneer je eindelijk de stap hebt genomen om op te gaan ruimen in je huis, kan het moeilijk zijn om van dingen afscheid te nemen.
Jij hebt het niet meer nodig en je wilt het wel wegdoen, maar op een of andere reden is dat niet zo makkelijk. Die portable Cd-rom speler doet het nog en hij was toen zo duur. Die trouwjurk… die kan je toch niet zomaar naar de kringloop doen? En dat schilderij wat je van je tante hebt geërft….. Zijn er regels voor het verwijderen van spullen?

Wegdoen van spullen moet je leren

Foto by Cotton Bro Pexels

Sommige dingen wil je niet perse wegdoen, maar je kunt je op dit moment niet gebruiken. Bijvoorbeeld als iets stuk is en gemaakt moet worden. Kom je er niet aan toe om het te maken, wees realistisch: zet een deadline waarop je het gemaakt moet hebben. Haal je dat niet, gooi het dan weg. Schijnbaar was het item niet belangrijk genoeg voor je om er tijd voor vrij te maken.

Daarom zeggen ze ook wel dat je het wegdoen en loslaten van spullen moet leren. Mari Kondo begint niet voor niets eerst met de kleding en pas als laatste categorie de sentimentele spullen. Kortom wegdoen van spullen moet je leren.
Dit geldt ook voor te grote en te kleine kleding… is het niet leuker om iets nieuws te kopen om te vieren dat je de maat van je dromen weer aankan?

En het kan best zo zijn dat het deze ronde niet lukt, maar een volgende ronde misschien wel… zo train je de “loslaatspier”. Dus wees niet teleurgesteld in jezelf als je dat ene leuke jurkje dat je toen aankon toch terughangt in de kast met de hoop dat het volgend jaar wel past of dat schilderij toch terugzet op zolder.

Regels voor het verwijderen van spullen kunnen je het makkelijker maken om spullen weg te gooien. 

Regels voor het verwijderen van spullen

Wanneer het opruimen en het verwijderen van spullen uit je huis betreft zijn er 6 plekken waar ik mijn spullen heenbreng:

 1. TERUGGEVEN
  • geef spullen die je hebt geleend terug aan de eigenaar (of vraag de originele eigenaar of ze het terug willen hebben omdat jij er genoeg plezier aan hebt beleeft en dit nu een ander gunt)
 1. WEGGOOIEN (over recyclen hebben we het zo)
  • Over sommige producten moet je niet na hoeven denken:
   voedingsproducten die over de datum zijn
   (Het voedingscentrum heeft daar ook een mening over, maar als je aan het opruimen bent, is de snelste manier weggooien)
  • voedingsproducten die al langer open zijn (meestal zijn deze niet heel lang houdbaar, bekijk het etiket)
  • Verzorgingsproducten die al lang open zijn (het is niet hygiënisch of gezond als je verzorgingsproducten al lang open hebt. Als ze al heel lang in de kast liggen betekent dit dat dit product niets voor jou is en het dus weg kan.
 2. RECYCLEN
  Gooi niet zomaar alles in de vuilnisbak. Sommige producten kunnen gerecycled worden. Zoek in de buurt waar je in de buurt de volgende spullen kan inleveren. 
  • gereedschap wat stuk is
  • elektronica wat stuk is
  • Batterijen
  • kleding wat stuk is
  • Lampen
 3. WEGGEVEN
  Wat je niet kan of wil verkopen kan je ook weggeven. Maar geeft het alleen weg als het heel en schoon is:
  • aan mensen die het ook willen hebben (vraag het ze! )
  • goede doelen waarvan je weet dat ze het nodig hebben
  • kringloop
 4. VERKOPEN
  Verkoop alleen spullen als het je waard is: de energie die je moet stoppen in het foto’s maken, op marktplaats o.i.d. zetten of wachten tot iemand het wil hebben. Prijs de producten niet te hoog, jij vond het waard om het toen te kopen en hebt er gebruik van gemaakt, alles wat je er nu voor terugkrijgt is winst.
  En maak met jezelf de afspraak: als het niet binnen 7 tot 30 dagen mijn huis uit is, dan geef ik het weg
  • kleding die te klein is
  • kleding die te groot is
  • elektronica dat nog goed is
  • Speelgoed
  • Meubels
 5. OPRUIMEN
  Spullen die je wel wilt bewaren moeten een “huis” krijgen. Berg ze gelijk op, op de plek waar je het eerste zou gaan zoeken. Is deze plek vol. Kijk dan wat er verwijderd kan worden uit die plek.
  • Berg spullen die op elkaar lijken zoveel mogelijk bij elkaar op:
   kleding in de kledingkast
   gereedschap bij elkaar
   snoeren bij elkaar
  • Wanneer je spullen nog geen huis hebben en je wilt je echt bewaren: zet een datum op de doos waarin je de spullen hebt verzameld en zorg ervoor dat je voor die datum de spullen uit de doos hebt opgeruimd. Doe ze anders weg.

Workflow ontspullen van je huis

Workflow ontspullen

Hoe ontspul jij?

Verkoop jij al je spullen of doneer je het? Wat geeft jou het beste gevoel?
Vertel het me via de comments!

Laat me weten wat je ervan vindt!!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.