9 snelle tips voor meer productiviteit

Met deze 9 tips verhoog je je productiviteit, zodat je zo efficient mogelijk met je tijd omgaat. Dit zijn 9 acties die ikzelf ook gebruik om productief te blijven. Deze tips kunnen je helpen om je dag zo efficient mogelijk te gebruiken, zodat je het gevoel hebt dat je het meeste uit de dag hebt gehaald.

9 tips voor meer productiviteit:
1. Kleine taken – voeg ze samen
Zorg dat je de wat kleinere taken allemaal samen doet. Het batchen of het samenvoegen van taken helpt je brein om in een flow te komen in plaats dat het telkens moet switchen. Het voordeel is dat je alles bij de hand hebt om de taak te doen en dus niet telkens opnieuw de spullen erbij hoeft te zoeken die je nodig hebt om de taak uit te voeren. Batch bijvoorbeeld de telefoontjes die je moet plegen, de rekeningen die je nog moet betalen of de email die je moet verwerken. In combinatie met tip X, het werken met tijdblokken zorgt ervoor dat je ook weer op tijd stopt.
2. Plan vandaag voor morgen – maak duidelijk wat je moet doen en doe het
Bekijk aan het eind van de dag wat je allemaal hebt gedaan en wat er morgen moet gebeuren. Schrijf deze taken op voor morgen. Dit zijn je meest belangrijke taken. Wanneer je morgen aan de slag gaat, hoef je niet meer na te denken wat je moet gaan doen, je pakt de lijst die je gisteren hebt gemaakt en voert deze uit.
3. Next action – kies de juiste taak op de juiste tijd
De term “next action” komt vanuit het Getting Things Done systeem. Waarbij je voor elk project (iets wat je niet in 1 actiepunt hebt afgerond) een next action definieert. Deze actie voer je uit wanneer je daarvoor de juiste tijd en energie hebt en je daarvoor op de juiste plaats bevindt. Het is hiervoor dus nodig dat je je taken verschillende categorieën geeft, waar je de taak kunt uitvoeren en eventueel hoeveel energie (of tijd) het je kost om uit te voeren. Wanneer je op een moment tijd over hebt, kun je een actiepunt uit de juiste categorie oppakken en afwerken. Bijvoorbeeld als je 5 minuten moet wachten op de bus, kun je prima wat mail nakijken.
4. De 2-minuten regel – pak het uitstellen aan
Wanneer je bedenkt dat een taak maar 2 minuten of minder kost, is het makkelijker om deze taak dan ook maar gelijk uit te voeren. Dan is het maar weer van de lijst. Let er wel op dat je niet je hele dag vult met deze 2 minuten taakjes 🙂
5. Wordt op tijd wakker – op deze manier
Wanneer je op tijd wakker bent, kun je je dag rustig starten. Wanneer je de dag rustig start, zul je merken dat dit je hele dag wat rustiger maakt. Maar het heeft geen zin als je om 5 uur opstaat terwijl je de vorige avond pas om 23:00 in je bed lag. Je hebt slaap nodig. Onderzoeken tonen aan dat je 7 tot 8 uur slaap per nacht nodig hebt. Lukt het je niet om voor 23:00 op bed te liggen, dan moet je ook niet proberen om 5:00 op te staan. Mijn sweet spot is om anderhalf uur voordat ik weg moet op te staan. Dan heb ik rustig de tijd om wat in mijn dagboek te schrijven, wat te mediteren en eventueel wat oefeningen te doen. En er is zeker tijd om lekker rustig te genieten van een goed bakje koffie. Mijn wekker staat dus om 5:45. Zo heb ik een rustige ochtend om de dag te beginnen (en dus is mijn bedtijd rond 22:00)
6. Dagelijks terugblik – wat heb je gedaan, wees trots op jezelf
Bekijk aan het eind van de dag wat je allemaal hebt gedaan. Niet alleen om te zien wat er morgen moet gebeuren, maar ook om trots te zijn op jezelf dat je weer een heleboel hebt gedaan vandaag! En als je vind dat je vandaag niet genoeg hebt gedaan, is dat realistisch? Misschien was je grootste uitdaging vandaag wel om uit bed te komen en je aan te kleden! Heb je dat voor elkaar gekregen, dan mag je zeker trots zijn op jezelf!!!
7. Neem regelmatig een pauze – zorg voor jezelf
Neem tijdens je werk regelmatig een korte pauze, dit zorgt ervoor dat je brein zich even kan opfrissen door even niet met de taak bezig te zijn. Zelfs een kleine pauze, zoals naar het toilet gaan, kan zorgen voor een doorbraak in iets waar je al de hele ochtend hard over na loopt te denken. Een goede manier om regelmatig een pauze te nemen is de pomodoro techniek.
8. Eat that frog – doe je moeilijke taken zo vroeg mogelijk
Doe de taken die het moeilijkst zijn, of waar je het meest tegen op ziet zo vroeg mogelijk, het liefst het eerste wat je doet in de dag. Zodat je er mee klaar bent en het uit je hoofd kunt zetten. Alles wat je na deze vieze kikker “eet” smaakt beter.
Sommige mensen doen het beter dan ze wat makkelijke taken eerst doen om op gang te komen.
Zorg er wel voor dat je je kikker voor de lunch hebt “genuttigd” aangezien de meeste mensen de meeste energie hebben voor de lunch. Na de lunch zul je waarschijnlijk deze kikker niet meer aankunnen…
9. Routines – hoe minder je hoeft na te denken hoe meer tijd je hebt.
Een goed voorbeeld is de kledingkast van Steve Jobs of Obama geeft ook een routine aan. Zij kleedden zich altijd in hetzelfde, zodat daar geen denkkracht heen gaat. Wanneer je zaken op routine doet, gaat het sneller, je hoeft namelijk niet na te denken wat je doet, maar voert het gewoon uit. Bouw voor jezelf een routine zodat je bijvoorbeeld ‘s ochtends altijd dezelfde volgorde van acties uitvoert, wanneer je dit altijd doet, hoef je niet meer na te denken.
Kijk welke van de 9 tips voor meer productiviteit bij je past, je hoeft ze niet gelijk allemaal tegelijk toe te passen!
Volg me ook op instagram