Bewust dankbaar zijn

Bewust dankbaar zijn, verschillende artikelen en podcast hebben me anders doen denken over het omgaan met dankbaarheid. Ik heb al eerder geschreven over de kracht van het vermelden van dankbaarheid. Maar soms vergeet ik zelf hoe belangrijk het is om dankbaar te zijn voor de dingen die je hebt.

Er hoeft maar iets te gebeuren en je leven kan instorten. We zien het nu ook in het zuiden van ons land en iets over de grenzen waar het water een hoop verwoesting aanbrengt. We moeten nog zien hoe het de komende weken zal gaan, want ook ik woon aan een rivier. Het maakt je dan ineens heel kwetsbaar..

anonymous person watering houseplant at home
Photo by Teona Swift on Pexels.com

Iedereen heeft het over hoe belangrijk dankbaarheid is

Hoe belangrijk het ook is om dankbaar te zijn voor de dingen die je hebt, het registreren van deze dankbaarheid kan ook een taak worden. Ik heb verschillende bronnen gezien en gelezen waar er wordt gesproken over het noteren van 3 dingen tot 5 dingen. Wanneer ik mijn afgelopen dagen doorblader zijn het niet echt diep doordachte dankbaarheden, maar meer een opsomming “omdat het moet”. Van de 3 dingen waar ik de afgelopen weken het meest dankbaar voor was, is koffie…..Niet een registratie waarvan ik kan zeggen dat ik bewust dankbaar voor ben, maar ja het “moeten” er 3 zijn. En ik ben nou eenmaal een koffieleut.

Voel de dankbaarheid

coffee machine served on table with cup
Photo by Elle Hughes on Pexels.com

Toen de podcast die ik luisterde en een YouTube video die ik eerder al eens had gekeken een connectie maakte in mijn hoofd werd het duidelijk: het gaat er niet alleen om dat je erkend dat je dankbaar mag zijn voor veel dingen, maar dat je die dankbaarheid ook moet (her)voelen.
Bewust dankbaar zijn dus.

In plaats van ze op te sommen “omdat het moet”, ga je in op het gevoel van de dankbaarheid. Voel, ruik, zie het item of de persoon waarvoor je dankbaar bent en schrijf er dan over. Schrijf over het gevoel dat het je geeft en dus niet alleen over de persoon of het item.

Het klinkt heel natuurlijk om het zo te doen, en zo het fijne gevoel opnieuw te herleven! Want wat geeft het afvinken van de checkbox dat je je dankbaarheid journal hebt ingevuld met je 3 dingen nu voor gevoel? Dus vanaf nu ga ik me richten op 1 ding waar ik dankbaar voor ben, en wat dat voor gevoel geeft

Ik ben dankbaar voor…, omdat..

“Ik ben dankbaar voor koffie, want de aroma die me ’s ochtends tegemoet komt haalt me met een goed gevoel uit mijn slaap. De heerlijk warme, zwarte vloeistof die mijn lichaam invloeit en me warm maakt en de cafeïne die me langzaam laat merken dat het tijd wordt om in actie te komen.”

Heb jij ook een dankbaarheidsdagboek, of schrijf je elke dag op waar je dankbaar voor bent of bent geweest die dag? Ik ben benieuwd hoe jij ermee omgaat.

Laat me weten wat je ervan vindt!!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.