Breng je focus terug op je doelen door een Kwartaal Review

Focus op je doelen met een kwartaal review

Het is alweer oktober, het laatste deel van 2020. Een kwartaal waarin het “gewone” leven weer aan het opstarten is. Het wordt drukker op de wegen, bijeenkomsten gaan weer door, kortom, we doen weer wat we altijd deden. Maar het is ook tijd voor een terugblik op het kwartaal: Kwartaal Review,

Vergeten

Wanneer je je leven wilt aanpassen of veranderen zul je daar voor moeten werken. Maar de mens is een gewoonte dier en zakt heel snel terug in de stand van waaruit hij/zij gewend was te handelen. Zoals je al weet is het hebben van goede voornemens niet mijn sterkste punt, maar mijn woord van het jaar zou mijn leidraad moeten zijn. Maar als je daar niet regelmatig naar terugkijk, vergeet je het en voor je het weet is het jaar weer om zonder dat er iets veranderd is. Het terugblikken is een soort onderhoudsmoment. Net zoals je een auto af en toe voor een onderhoudsbeurt moet wegbrengen om te zorgen dat hij je van A naar B blijft brengen, is een terugblik of review ook nodig om jezelf op de weg te houden die je voor jezelf hebt uitgestippeld. Want hoeveel tijd je ook in de planning hebt gestopt, wanneer je er niet op terugkijkt heeft het geen effect.

“Life can only be understood backwards; but it must be lived forwards.”

Søren Kierkegaard

Terugkijken

Om je mindset weer naar je doelen en je voornemens te zetten is het belangrijk dat je af en toe even stil staat en als het ware even opstijgt om je leven vanuit een iets hoger niveau te bekijken. Zorg ervoor dat je de tijd hebt, op een rustige plaats bent en kunt genieten van het moment.

Waar je in je wekelijkse terugblik terugkijkt naar de afgelopen week, de maandelijkse review de focus heeft op de projecten laat de Kwartaal Review je even stilstaan hoe het nu met je doelen is, je voornemens of hoe je leeft naar je woord van het jaar.

Natuurlijk is je kwartaal review vooral gebaseerd op de aan het begin van het jaar gestelde doelen. Maar ook een bezinning op waar je mee bezig bent geweest het afgelopen kwartaal, wees trots op de doelen die je bereikt hebt of de kleine dingen die je leven een positieve verandering hebben gegeven.

Hoe te beginnen met een kwartaal review

Bekijk je goede voornemens, je bujo, je journals , de foto’s op je mobiel (je maandelijkse en/of wekelijkse reviews). Alles wat even terugbrengt naar de periode van ca 90 dagen geleden en vandaag. Deze momenten helpen je om de vragen te beantwoorden. Verwerk je antwoorden in je bujo of digitaal medium.

Stap 1: De momenten

 • Waar heb ik de meeste tijd aan besteed die de moeite waard was?
 • Waar heb ik tijd aan besteed wat niets heeft opgeleverd?
 • Waar heb ik geld aan besteed wat niets heeft gebracht?
 • Waar heb ik mijn geld aan besteed dat wat heeft opgeleverd?
 • Wat is je favoriete herinnering van afgelopen 90 dagen?
 • Wat heb je tot nu toe bereikt?
 • Wat heeft je tegengehouden afgelopen 90 dagen?

Stap 2: Voortgang van je doelen.

 • Hoe zit het met je doelen en subdoelen, zit er voortgang in? Waarom wel of niet? Zo nee, moet je eventueel je jaardoel bijstellen zodat je deze toch haal? Of is het doel het niet meer waard om te bereiken? Vind je je doel nog steeds belangrijk, maar is het op dit moment niet meer mogelijk om het doel wat je voor ogen had te bereiken, pas dan het doel aan en probeer deze wel te bereiken. Kleine stapjes brengen je verder dan helemaal de hoop opgeven.

Stap 3: Andere belangrijke zaken

 • bekijk nu ook eens al je rollen & verantwoordelijkheden. Wat heb je gedaan en wat juist niet. Wat valt je op? Waar wil je aan werken

Stap 4: Voorbereiden voor het aankomende kwartaal

 • wat wordt je focus het komende kwartaal
 • plan tijd in of acties die je dichterbij je doelen brengen
 • welk doel wil je bereiken dit kwartaal: werk eraan!!
 • zijn er nog gewoontes die je wilt maken of breken?
accomplishment action adult adventure
Photo by Pixabay on Pexels.com

Up-to-date en klaar voor Q4

Nu je weer helemaal up-to-date bent met je wat je hebt gedaan en bereikt tot nu toe, je doelen weer scherp hebt en je ook ziet waar je in de rest van je levensgebieden aandacht aan wilt besteden kun je een plan maken. Zorg dat je tijd vrijmaakt om je doelen te behalen, door ze in te plannen of in elk geval ervoor te zorgen dat je regelmatig herinnerd wordt om hieraan te werken. (Google Calendar heeft daar een mooie hulp voor in de vorm van Doelen)
Onthoud: kleine stapjes brengen je ook verder.

Laat me weten wat je ervan vindt!!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.