Bullet Journal Future Log en Monthly Log – voorbeelden en gebruik

De future log en de monthly log zijn de “collecties” die ervoor zorgen dat je overzicht houd in de afspraken en acties die je moet doen. Er zijn verschillende manieren waarop je een future log of een monthly log kunt opzetten. Ik heb verschillende typen gebruikt de afgelopen jaren en laat je mijn voor- en nadelen zien. Ook lees je waarom je een future log en een monthly log moet gebruiken.

Future Log

Het doel van de future log is een hebben van een vaste plaats waarin je de afspraken en taken vastlegt die niet in de huidige maand plaatsvinden. De future log geeft je een overzicht hoeveel afspraken je al gepland hebt staan.

vanuit je daily log

Tijdens de dag schrijf je alles wat er binnenkomt aan informatie dat je wilt onthouden in de daily log, dit voorkomt dat je op dat moment moet nadenken waar je de dingen neerzet. Een afspraak die in de toekomst gaat plaatsvinden zet je dus eerst in je daily log, tijdens je dagelijkse review of tenminste in je wekelijkse review verplaats je deze afspraak naar de future log. Wanneer je dat hebt gedaan markeer je de entry in je daily log met een <, wat betekent dat je dit naar een collectie, in dit geval de future log, hebt verplaatst.

terug naar je Monthly Log

Wanneer er een nieuwe maand aanbreekt, controleer je je future log op afspraken en taken en neem je deze over in je monthly log (je maandoverzicht), ook dit geef je weer aan met een teken in je future log (<). Elke maand verplaats je dus je afspraken in je future log naar je monthly log.

Waarom ik gebruik maak van een Future Log

Misschien vind je dit omslachtig, maar het voordeel van deze methode vind ik dat je bewust met de afspraken en taken bezig bent. In de future log zie je hoeveel je te doen hebt, op dat moment kun je al de beslissing nemen om deze taak of afspraak toch op een ander moment te laten plaatsvinden.  In de monthly log kun je deze beslissing opnieuw nemen of besluiten dat je het helemaal niet gaat doen. Zo “verschijnen” er niet meer zo afspraken en taken zonder dat je er op voorbereid bent.

Deadlines van projecten neem je dus ook over in je future log als je je nog niet in de maand bevind waarop de deadline plaatsvindt.

Monthly log

Je maandoverzicht dat je elke maand opnieuw aanmaakt, vul je eerst met de items in je future log. Dit geeft je een beeld van alle taken en afspraken die plaats moeten gaan vinden in de komende maand. In je maandoverzicht maak je ook een lijst van alles wat je die maand ook nog zou willen doen. De taken die niet per se op een datum gedaan moeten worden, maar waarvan je vind dat ze wel deze maand zouden moeten gebeuren. Ryder Carrol gebruikt de linker pagina om een lijst te hebben voor de datum specifieke afspraken en taken en de rechter pagina voor de taken die je deze maand gedaan wil hebben.

Typen future logs

Future Log via Bullet Journal.com

Basis Future Log

De simpelste manier van het maken van een future log is de pagina te verdelen in 3 horizontale delen, voor 3 maanden per jaar. Hierin schrijf je gewoon onder elkaar in volgorde wat er binnenkomt de acties en afspraken.

Voordeel:

 • snel in de maand kunnen noteren van een afspraak of taak.
 • snel overzicht hoeveel er is te doen in een maand.

Nadeel:

 • niet zichtbaar op wat voor dag een taak of afspraak plaatsvindt
 • extra informatie wat betreft de afspraak of taak is niet beschikbaar

Future log met kalender

Future Log
Mijn Future Log 2022

Ikzelf gebruik dit jaar de future log met kalender. Het geeft mij een overzicht wat ik heb gepland per maand en via de kleurcoderingen waarmee ik aangeef wat het is.

Voordeel:

 • overzicht wat je per maand hebt staan, zowel in de kalender met kleur als daarin in tekst
 • neemt niet veel ruimte in

Nadeel:

 • kalenders handmatig schrijven kost veel tijd
 • kan niet makkelijk meerdere afspraken op 1 dag inkleuren

Calendex

De calendex is een speciale manier van het noteren van de afspraken en kan ruimte besparen in je Bullet Journal. Dit systeem is bedacht door Eddy Hope. Hierbij maak je een combinatie tussen een jaarkalender en de entries die je doet in je daily log.

Bijvoorbeeld wanneer je vandaag in je daily log op bladzijde 32 opschrijft dat je 9 mei een afspraak hebt om als vrijwilliger iets te doen, noteer je dus bij 9 mei in je calendex je paginanummer. Met behulp van kleurcoderingen kun je goed zien wat voor typen afspraken je zoal hebt staan in het jaar.

Future Log Calendex
Future Log met Calendex Methode

Voordeel:

 • overzicht van de verschillende taken en activiteiten door het jaar.
 • extra informatie bij een taak of afspraak is terug te vinden op de pagina van de daily log.
 • je ziet op wat voor dag de afspraak staat gepland.
 • afhankelijk van het aantal taken of afspraken dat je vast op een dag hebt staan kunnen er meer maanden op 1 pagina

Nadeel:

 • zonder kleurcoderingen kan het lastig zijn om te zien om wat het gaat
 • je kunt niet zien wat het voor type afspraak of taak is
 • opzetten kost veel werk

12 maanden kalender opzet

Er zijn sommigen die de monthly logs van tevoren opzetten door 12 pagina’s aan het begin van hun Bullet Journal al zo in te richten dat dit gelijk staat aan een monthly log (zie verderop: kalenderoverzicht).

Voordeel:

 • Als een soort agenda kun je nu al je afspraken voor het hele jaar kwijt.
 • Je kunt zien op welke weekdag een afspraak of taak moet plaatsvinden.
 • Alle maanden bij elkaar.

Nadeel:

 • Soms doe je geen 12 maanden met een bullet journal en dan heb je lege pagina’s.
 • Geen overzicht op het hele jaar met alle activiteiten en afspraken.
 • Overdenking of je een afspraak of taak nog wil wilt of moet doen vervalt omdat je geen afspraken of taken meer hoeft te migreren.
 • monthly log bestaat al, dus je hebt geen extra trigger wat betreft afspraken of taken die gepland staan die maand.

Opzet Monthly log

De Ryder Carrol Manier

Monthly Log
Monthly Bullet Journal Methode Stijl

Een snelle en simpele manier van het aanmaken van een monthly log. Bovenaan de pagina de maand van het jaar en daaronder op elke regel de dag van de maand, voorafgegaan door de dag van de week. Eventueel kun je na elke verandering van week er nog een streep onder zetten, zodat je weet dat het een andere week is.

Ryder gebruikt de monthly log ook om aan het eind van de dag een notitie te maken over de dag. Zo heb je een soort 1 line a day dagboek.

Voordelen:

 • snel op te zetten
 • minimalistisch

Nadelen:

 • je kunt niet veel informatie kwijt (maar dit kan ook in je voordeel werken)

Alternatief

Om een verschil te maken tussen persoonlijke en werkafspraken kun je de data in het midden van de pagina plaatsen en rechts bijvoorbeeld alle werkafspraken en links de persoonlijke afspraken.

Februari Bullet Journal Setup 2021
Februari Monthly

Kalender overzicht

Velen van ons zijn toch nog gewend aan het overzicht zoals we ze in een kalender tegenkomen. Over 1 of twee pagina’s wordt een verdeling gemaakt van vierkanten voor elke dag 1.

Voordelen:

 • het brein is gewend om dit overzicht te zien en je ziet dan snel wanneer wat moet plaatsvinden in de week.
 • je kunt meer informatie kwijt per blok (afhankelijk van de grootte van je blokken).

Nadeel:

 • meer tijdsintensief tot opzetten.
 • minder ruimte voor andere zaken.

Future Log en Monthly Log gebruiken voor het ordenen van je activiteiten en het verhogen van je productiviteit.

Je gebruikt je Future log dus als verzamelplek voor alle afspraken en datumgebonden taken die niet in de huidige maand plaatsvinden. Zo kun je snel zien wat er allemaal al op je bordje ligt en of je de verantwoordelijkheid van een nieuwe afspraak of taak nog wel wilt of aankunt. De Future log laat je aan het begin van het jaar (of wanneer je deze aanmaakt) al zien welke maanden druk kunnen zijn of in welke maanden je eigenlijk niet zoveel (al) gepland hebt staan.

Bij elke nieuwe maand bekijk je je future log en de afspraken en taken die daar gepland staan. Deze neem je over in je Monthly Log, of je besluit dat je ze niet wilt doen (deze maand) en neemt daar gelijk actie op. Door de taken en afspraken over te nemen in je Monthly log ben je voorbereidt op wat er gaat komen deze maand, wanneer je daar acties voor nodig zijn voor die tijd, dan ben je daarop voorbereid en zet je deze in je Bullet Journal om actie te gaan nemen.

Laat me weten wat je ervan vindt!!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.