Bullet Journal Index en Key, basis onderdelen van de Bujo

Bullet Journal Index en Key zijn de basis onderdelen van de Bullet Journal methode. Maar waarom is het handig om een index te gebruiken of telkens je key over te nemen in je Bullet Journal. Of is dit voor jou helemaal niet nodig?

Waarom heb je een index nodig in je bullet journal.

Een index helpt je alles terug te vinden in je Bullet Journal, niet alleen bij het huidige gebruik ervan, maar ook als je wat zoekt in een oudere bullet journal.
Alle onderwerpen die belangrijk voor je zijn vermeld je in de Index. Zeker als je in je dailies zowel je actiepunten als je notities noteert, helpt de index je toch alle notities bij elkaar te houden, de zogenaamde collectie.
Of je begint een project waar je een pagina of meer aan besteed, bijvoorbeeld de voorbereidingen voor een vakantie. De index helpt je snel weer die pagina te vinden waar je die leuke camping had genoteerd.
Het onderwerp vakantie kan zich uitbreiden als een collectie, een collectie is een aantal notities die zich over meerdere bladzijden door je bullet journal verspreidt. Voor je vakantie heb je misschien vandaag een notitie gemaakt voor een leuke camping die je collega je aanraad, en misschien ben je ergens anders al begonnen om een paklijst samen te stellen. De Index helpt je om overzicht te houden over al deze kleine brokjes informatie

De Bullet Journal Keys

Bullet Journal Methode Key uit het boek De Bullet Journal Methode

Je key gebruik je dagelijks om makkelijk te zien welke acties je moet uitvoeren. Het geeft een verschil tussen een actie die je moet gaan uitvoeren of een afspraak die je hebt.

Om te beginnen kun je de Bullet Journal keys aanhouden die Ryder Carroll heeft bedacht, maar wanneer dit voor jou niet lekker werkt, dan verzin je zelf iets. Het is wel handig om deze in de Key te noteren, zodat je later ook nog weet wat je met een teken bedoelde.
Of om te zien vanaf wanneer je je key gebruikte.

Tips voor het gebruik van de index en de key

Schrijf niet elke pagina in je index. Noteer alleen die notities in de index die je makkelijk terug wilt vinden. Als je elke maand dezelfde setup doet hoef je niet elke maand je Monthly Log, actiepunten van de maand, trackers etc. te noteren. Noteer alleen de start van de maand en je weet dat je die onderdelen daarin terugvind.
Hierboven had ik het over het voorbereiden van de vakantie, in je index zet je dan bijvoorbeeld neer Zomervakantie 2022, bij de paginanummering vul je steeds de pagina’s aan waar je informatie hebt staan die betrekking heeft tot deze vakantie.

Niet alleen gebruik ik een key voor mijn dagelijkse notities, maar ook gebruik ook een een key voor mijn index. Zo kan ik makkelijk zien wat verzamelingen zijn of waar belangrijke notities staan. Je kunt ook kleurcoderingen gebruiken om verschil te maken tussen verschillende lijsten in onderdelen van je leven.
Ik gebruik bijvoorbeeld in de index # voor collecties en [P] voor projecten. Dit geeft een snel overzicht van de projecten en waar informatie staat.

Wanneer je Bullet Journal geen paginanummering heeft, maak deze dan zelf aan, bijvoorbeeld om de pagina. De reden waarom ik een bullet journal met paginanummering kies, is dat de index veel gebruik, en ik niet het geduld heb om zoveel pagina’s zelf te nummeren.
Wanneer je geen gebruik maakt van het maken van notities in je Bullet Journal en elke maand er voor jou hetzelfde uitziet is het waarschijnlijk niet nodig om een index te gebruiken en dus ook niet om pagina nummers toe te voegen

Mijn Bullet Journal Index en Key

Mijn basis zijn de keys van de Bullet Journal Methode, aangevuld met tekens die me de taken in het proces beter laten zien.
Soms maak ik gebruik van kleurcoderingen. Deze kleuren zijn doorgevoerd in al mijn productiviteitssystemen. De kleur wordt alleen toegevoegd wanneer ik een belangrijke notitie heb gemaakt en deze naast het vinden in de index ook nog makkelijk kan terugvinden op de pagina zelf.

Bullet Journal Key

Ik heb inmiddels al een hele rij bullet journals staan, en de index helpt me vooral wanneer ik informatie zoek die al wat langer geleden is genoteerd. Hoewel het leuk kan zijn om alle bullet journals door te bladeren, is het, wanneer je informatie zoekt, handiger dan je alleen de index even hoeft na te kijken of de informatie in de betreffende Bullet Journal staat.

Bullet Journal Index

Gebruik jij ook een index en helpt het jou? Of gebruik je de index helemaal niet? Laat het me weten via de comments.

Pinterest Bullet Journal Key & Index

Laat me weten wat je ervan vindt!!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.