Corona, wat ik heb geleerd …

De laatste dagen van het jaar. De vooruitzichten voor 2021 zien er goed uit. Het vaccin is beschikbaar en misschien zijn we voor de zomer allemaal ingeënt. Ik hoop het maar. Om het jaar af te sluiten, hier wat ik heb geleerd van de Coronaperiode en de lockdown.

Ik miste mijn collega’s

Ik miste mijn collega's
Foto door Jud Mackril – Unsplash

Ik dacht altijd dat ik prima alleen zou kunnen werken. Schijnbaar heb ik toch collega’s nodig die me enthousiast houden. Ben ik nu ongeschikt als entrepreneur?

Ik start vroeg met werken en ga door 

Foto: Tim Gouw – Unsplash

Maakt me dit een workaholic? De rust en de tijd die ik had zorgde dat ik veel vooruitgeschoven projecten nu heb kunnen afronden. Maar wanneer ik toch mij idee om een keer een sabbatical te gaan nemen uit ga voeren, moet ik deze wel goed gaan invullen…. Anders komt dat niet goed.

De koffie is echt niet te zuipen op mijn werk

Foto: Nathan Dumloa – Unsplash

Ok, ik wist eigenlijk al dat de koffie niet lekker was op mijn werk. Maar als koffieverslaafde maakte me dat niet uit, cafeïne is cafeïne. Maar toen ik na 3 maanden weer startte met mijn eerste kopje heb ik deze werkelijk waar gelijk uitgespuugd….nee, deze is écht níet lekker. En sindsdien drink ik op mijn werk geen koffie meer (zoals velen, dus heel goedkoop voor de zaak)

Als het te lang duurt is alle sport, inclusief zwemmen, een goede vervanger.

Foto: Olia Lialina – Unsplash

Nee ik hou echt niet van zwemmen. Eerst je hijsen in zo’n strak badpak of worstelen met je bikinibandjes, daarna het ‘koude’ water in om vervolgens, wanneer de tijd om is, weer worstelen om dat natte pak weer van je lijf te stropen.
En dan hebben we het nog niet over mijn haar (type) wat niet helemaal lekker wil drogen.
Maar als dit het enige alternatief is op intensief sporten, dan doen we het maar (hardlopen hebben we al een paar keer geprobeerd….. dan is zwemmen beter…)

Vrije dagen nemen is belangrijk.

Foto: Tony Tran – Unsplash

Thuiswerken is lekker, je hebt geen reistijd en je wordt niet tot bijna niet gestoord door collega’s. Omdat dit zo rustig aanvoelt, lijkt het opnemen van vrije dagen niet nodig.
Maar als je dan toch echt zomervakantie hebt, blijkt dat je toch wel heeeel moe bent. Uitgerust de (zomer) vakantie ingaan is beter dan dat je brein nog op overdrive staat en near braindead is. (Heeft waarschijnlijk ook te maken met het punt wat ik eerder noemde)
Kortom, de volgende keer neem ik toch ook dagen vrij (belofte aan mijzelf)

Thuiswerken is productiever dan werken op het werk.

Foto: Anastasilia Chepinska – Unsplash

Ja, echt…… Dus ik ben blij dat ik nog steeds een dag per week mag thuiswerken, zodat het werk waar je langere tijd geconcentreerd moet werken, ook uitgevoerd kan worden zonder gestoord te worden.

Je normale werkwijze aanpassen is best lastig.

Foto: Brett Jordan – Unsplash

Ik weet niet hoe het me jou zit, maar ik ben best van de routines. En als deze routines verstoord worden ben ik niet zo een, twee, drie weer terug op de rails. 

Het huis is ineens te klein

Foto: Matt Seymour – Unsplash

Wanneer je voor de Corona denkt dat je best groot woont en je droomt over eventueel (als de kinderen de deur uit zijn) kleiner (tiny?) te gaan wonen, dan wordt je door deze periode even goed met beide benen op de grond gezet.
Ja iedereen heeft zijn eigen kamer, maar als je daar 24/7 moet bivakkeren en verder nergens heen kan, dan is het huis toch wel heel klein…. Schijnbaar heeft iedereen toch ook de ruimte nodig, waar deze voor de Corona dan buiten plaatsvond, moet het nu binnen gecompenseerd worden. Dat levert wel eens wat schuring op.

Als iets te lang duurt, vergeet men het.

Foto: Anna Gru – Unsplash

In maart was iedereen echt bang voor Corona, men liep met een boog om elkaar heen (tenminste waar ik woon). Maar hoe langer het duurt, hoe meer het gewoon wordt. Zeker als je in je directe omgeving geen gevallen kent, heeft men het idee “dat het wel meevalt”. Helaas valt het niet mee, en ik ben blij met de mondkapjesplicht. Misschien is het schijnveiligheid, maar toch. Totdat iedereen ingeënt is, is dit een makkelijke manier om verspreiding tegen te gaan.

Een mondkapjes als modeaccessoire 

Al vanaf het begin maak ik gebruik van de zelfgemaakte (of laten maken) kapjes. Het idee van de wegwerpmondkapjes heeft me al vanaf het begin tegen gestaan. En het is een leuke modeaccessoire geworden, met het mondkapje kun je laten zien wat voor type je bent :).
Maak je wel gebruik van een wegwerkmondkapje, zorg dan dat je ze in de prullebak gooit, zodat het milieu ook niet belast wordt met het Coronavirus

Niet iedereen in geschikt voor online les of is geschikt voor online/telefonische gesprekken.

Foto: Markus Winkler – Unsplash

Ok, ik ben helemaal voor vergaderingen online (mits in kleinere groep), maar sommige dingen zijn in mijn ogen niet een op een van analoog naar digitaal over te nemen. Persoonlijke gesprekken, maar ook 2-uur durende hoorcolleges. Ik heb medelijden met mijn en andere kinderen die zo’n hoorcollege moeten aanhoren met een leraar die met monotone stem zijn  of haar tijd staat te vullen. Ok, het lijkt me als leerkracht ook heel moeilijk om les te moeten geven in het ‘niets’. Dus er is hier vast nog een verbetering te halen. Misschien toch iets interactiefs of een deel aanhoren en dan een deel zelf uitvoeren en na een half uurtje weer door?? Het is maar een idee.

Oh, ja en dat (3 keer) zoenen, hoeft van mij niet terug te komen

Ik ben geen zoener. Nooit geweest en de Nederlandse gewoonte om 3x te zoenen, ik doe het omdat “het moet”. Dus van mij hoeft dat niet meer terug.
Geen hand geven om je voor te stellen is een ander punt. Alhoewel iedereen inmiddels gewend is om gewoon zijn of haar naam te noemen als je iemand nieuw begroet.
Kortom laat dat gezoen maar lekker zitten, maar het kan erger.. 🙂

Ik wens je een goede en rustige jaarwisseling toe!
Wil je gebruik maken van mijn freebees, geef je dan op voor mijn nieuwsbrief!

Tot volgend jaar 🥂

Laat me weten wat je ervan vindt!!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.