De Bullet Journal methode van Ryder Carroll en wat ik ervan heb geleerd

De Bullet Journal Methode

De bullet journal methode helpt je gedachten te ordenen.

De Bullet Journal heeft een grote vlucht genomen en niet altijd weet men wat een bullet journal is, of waar de oorsprong vandaan komt. Veel mensen haken af bij de gedachten een bullet journal te starten, omdat ze niet creatief zijn of goed kunnen tekenen. De Originele Bullet Journal Methode gebruikt helemaal geen kleurtjes of tekenen. Het zijn het papier en de pen die de gedachten geordend houden.

Nieuwe inzichten en quick wins in

De Bullet Journal Methode is een van de boeken die ik fysiek in huis heb en vaker lees. Vooral de zomervakantie is een dankbare periode om het boek weer eens te lezen en nieuwe inzichten te vinden. Zo ook deze zomer. En hoewel ik al enkele jaren bullet journal, realiseer ik me dat er nog steeds verbeteringen te halen zijn.

Wat ik heb geleerd.

De punten die ik de komende periode mee ga nemen in mijn bullet journal zijn:

1. Schrijf alles op met de bullet journal methode. 

Schrijf alles op
Schrijf alles op

Ryder Carroll is niet de enige in de productiviteitswereld die dit benoemd. Hoe vaak denk je niet dat onthoud ik wel, en hoe vaak komt het voor dat je dat wat dat je moest onthouden niet op het juiste moment weer uit je brein kon trekken?
Soms vind ik dingen niet belangrijk genoeg om op te schrijven, maar wanneer je terugkijkt en naar een groter geheel zoekt, zijn ook de kleine dingen belangrijk om te noteren.

2. Gebruik sprints om subdoelen te behalen.

Projecten, Sprints en taken

Zie sommige taken als miniprojecten en vier deze afrondingen. Ik werk vaak van project naar project, zonder er stil bij te staan dat zo’n project ook nog uit kleinere projectjes bestaat, waarvan je de voortgang ook kunt monitoren en, wanneer het klaar is, vieren!! Wanneer je de projecten op deze manier bekijkt, zie ik ook een mogelijkheid om met zo’n sprint te starten wanneer een andere sprint stagneert, omdat je op iemand moet wachten.

Is er een ander onderdeel van het project waar je dan misschien toch al mee kunt beginnen? Dit vergt een iets ander manier van het opzetten van projecten. Niet alleen moet je bedenken welke actiepunten er nodig zijn om het project tot een goed eindresultaat te brengen, maar ook welke actiepunten op zich misschien sprints (sub-projectjes) zijn. David Allen (Getting Things Done) zegt al dat iets een project is als je er meer dan een actiepunt voor moet doen. Wanneer je door die bril gaat kijken, zijn er vast genoeg sprints te vinden.

Dit zijn ook sprints, het schrijven, de plaatjes zoeken of maken en dan het publiceren zelf

3. Sta stil bij de taken die je afvinkt.

Is dit wat je wilt doen? Heeft deze taak je dichter bij je doel gebracht of is het een onderdeel van je verantwoordelijkheid? Zo nee, denk dan eens na waarom je het toch gedaan hebt. Tuurlijk zijn er taken die moeten (huishoudelijke taken), maar soms doe je taken, omdat je ze altijd al deed. Probeer eens bewust te kijken naar deze taken, kun je deze taak inmiddels door een ander laten doen of misschien wel helemaal niet meer?

4. Gebruik de bullet journal methode voor het grotere geheel.

Dit sluit aan bij het vorige punt. Ik gebruik mijn bullet journal vooral om dingen niet te vergeten. Maar hierbij vergeet ik wel vaak het waarom. Volgens Ryder Carroll is het belangrijk om stil te staan bij het waarom? Waarom doe je de dingen die je doet? Brengen ze je dichter bij je doel? Het volgende punt heeft daar ook mee te maken

De Bullet Journal Methode
De Bullet Journal Methode, Ryder Carroll

5. Denk na wanneer je taken door moet schuiven.

Wat is er mis mee, zijn ze niet compleet, of hebben ze eigenlijk geen waarde? Schrijf ze niet zomaar over. Dit het punt migratie. Wanneer je iets niet hebt gedaan, schrijf je deze in je nieuwe daily of weekly of monthly. Sta eens stil bij dit moment en bekijk de taken/acties die je niet hebt gedaan (en wel wilde doen) eens goed? Waarom heb je ze niet gedaan? Schrijf ze dus niet zomaar over, maar denk na over het waarom. Dit geldt trouwens ook voor alle trackers. Je hoeft niet alles over te schrijven, schrijf alleen de dingen over die je mee wilt nemen naar je nieuwe Bullet Journal. Je kunt altijd je oudere Bullet Journal als verwijzing gebruiken.

Reflecteer op je werk

6. Gebruik je monthly log als een logboek

Geef kort het belangrijkste weer wat er die dag is gebeurd. Door elke dag in een korte regel de dag te beschrijven, heb je een mooi maandoverzicht.

Conclusie

De Bullet Journal Methode van Ryder Carrol is een makkelijk te lezen boek. Met veel voorbeelden die voor een beginner, maar ook voor een gevorderde bullet journalist makkelijk te volgen zijn. Kortom ik vind het een aanrader voor in je boekenkast.

Heb jij het boek van Ryder Carroll: De Bullet Journal methode al gelezen? En wat vond jij ervan? Wat neem jij mee uit dit boek?

Deze blog bevat affiliatie links

One Comment

  • goed boek ben nu op de helft

Laat me weten wat je ervan vindt!!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.