Declutter Proces In Je Bujo

Waarom is opruimen moeilijk

Opruimen is moeilijk, tenminste ik vind het best lastig om het juiste plekje te vinden voor dat item dat al weken op de tafel ligt. Ik moet er nog wat mee, en ben bang dat als ik het opruim, ik vergeet dat het er is en er dus vervolgens niets mee doe. Daarom houd je je Declutter Proces in je bujo bij.
En soms is het lastig om afscheid te nemen van spullen, ook al passen ze niet meer in je leven van nu.
Daarom wil ik graag declutteren, vrij vertaald: ontspullen. Declutter betekend voor mij de spullen wegdoen of op zo’n manier opbergen dat je het ook weer kan vinden en gebruikt.

city restaurant people street
Photo by Bernard De Jager on Pexels.com

Opgeborgen rommel

Ook rommel kan netjes opgeborgen zijn, denk maar aan die rommella die iedereen heeft. Hoe zorg je ervoor dat alle spullen die netjes opgeborgen zijn, maar die je niet meer gebruikt toch je huis verlaten? De meeste mensen kunnen niet ‘a la Kon Mari‘ hun hele huis in een keer opruimen en ontdoen van spullen die ze niet meer gebruiken. Maar hoe hou je bij waar je bent geweest als dit en langere tijd gaat duren? Daarom heb ik een spread gevonden die het declutter proces in je bujo kan bijhouden. Van tevoren nadenken over wat je allemaal moet doen is een eerste stap naar de uitvoer

Affiliatielink:

In etappes is beter voor mij

Ik heb geleerd dat het ontspullen van je huis niet in een keer lukt. Zoals ik al vaker in mijn blog heb verteld is het en soort spier die, ik in elk geval, heb moeten trainen. Als je al heel goed bent in het wegdoen van spullen ben je na een ronde misschien al klaar. Maar ik heb verschillende rondes nodig om te concluderen dat dat ene voorwerp toch echt weg kan.

Declutter proces in je Bujo

Om bij te houden wat ik al heb ‘gedeclutterd’ in mijn huis gebruik ik dus een spread in mijn Bujo. Allereerst heb ik gemerkt dat het belangrijk is dat je de functie van de ruimte die je gaat opruimen duidelijk hebt. Is deze niet duidelijk dan belanden alle spullen vaak in deze ruimte.
Ik focus mijzelf eerst op de woonkamer, deze wil ik zoveel mogelijk HYGGE maken (mijn woord van het jaar 2021). En het feit dat de vloer er uit is geweest en niet alle spullen nog terug zijn gezet, geeft mij de mooie gelegenheid om alleen maar terug te zetten wat nodig is…

Declutter Proces in je Bujo

Aan de rechterzijde van deze dubbele spread zie je een plattegrond van onze benedenverdieping. Hierop heb ik alle onderdelen weergegeven met hun functie. Aan de rechterzijde de ruimtes en wat er gedecluttered zou moeten worden in de ruimte (of eventuele aandachtspunten).
Zoals ik al eerder schreef, is het nadenken en duidelijk krijgen wat je allemaal moet doen een eerste stap naar de uitvoer. Zorg dat je bij het opruimen aan de regel van “niet meer troep maken dan dat je binnen een uur weer kan opruimen”. Zo blijft het overzichtelijk. 

(bron origineel: https://nl.pinterest.com/pin/801429696161186334/)

Het is te veel

Zie je het helemaal niet zitten om te beginnen… zet dan een timer op 5 minuten en pak aan wat je het eerst ziet. Vijf minuten zijn te overzien, heb je daarna nog zin, plak en dan nog eens 5 achteraan. O, ja en wil je het helemaal fantastisch maken (voor jezelf voor later), maak dan eerst een “voor” foto en een “na” foto als je klaar bent.  Misschien ziet je oog (en zeker de omgeving) niet wat je hebt gedaan, de foto’s laten het verschil zien, ook van die 5 minuten!

Kortom hou je declutter proces in je bujo bij en krijg zo een opgeruimd huis!

  • Declutter de woonkamer

Onderstaand de gebruikte materialen (affiliatielink)

Mijn Bullet Journal: een Leuchtturm1917 Kleur Sage Green

Gebruikte Stift:
Tombow dual brushpen ABT-493 (kan het nummer niet meer lezen)??

Gebruikte pen:
Micron 02

Laat me weten wat je ervan vindt!!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.