Declutteren, waarom? – Declutteren van mijn knutselkamer.

Ik ben de afgelopen jaren erg aan het declutteren (ontrommelen). Maar waarom? Wanneer ik het overzicht heb over mijn spullen geeft dat rust. Alleen mijn knutselkamer… dat is een moeilijke om te declutteren, maar afgelopen maand moest het er toch van komen. Dus ging ik mijn knutselkamer declutteren.

Teveel spullen , of te veel hobby’s?

Ik vind alles wat met papier en enigszins met verf en kleur te maken heeft leuk. Ik verf, teken, maak journals, mixed media allemaal. Maar al deze hobby’s hebben hun eigen spullen nodig. En voor het maken van mixed media en junk journal kun je alles gebruiken…..

De afgelopen week “moest” ik verhuizen uit de kamer die ik had geclaimd als mijn kamer. Organisatorisch kwam het beter uit als dochterlief daar intrek nam…en dus ben ik weer terug in mijn hoekje op de zolder… met een deelgebruik van op kamers gaan wonende zoon… Maar ja, in het weekend wil het toch nog wel op “zijn eigen” kamer slapen.

Praktisch, mooi of goed genoeg?

Op zolder stonden 2 bruine kasten (deels gevuld), mijn creatieve spullen zaten in een kledingkast en een zwarte boekenkast. Mijn dochter wilde haar Kallax kast niet meer, maar ik wel. De droomkast van elke creatieveling (toch??). Mijn missie was dan ook om al mijn spullen die in een zwarte boekenkast en kledingkast waren opgeborgen samen te voegen met de spullen die op zolder bewaard moesten blijven, en dan in de Kallax kast…..Die daarvoor verhuist zou worden naar zolder.

De missie was dus: voeg 3+ kasten samen in een witte Kallax kast, zodat alle kasten op de zolderkamer wit zijn….. (de kledingkast bleef in de andere kamer staan). (Ik dacht dat ik er misschien nog een kast bij moest kopen, omdat ik de fotoboeken even was vergeten…..) We gingen dus voor de optie mooi en minimalistisch. Dat betekende dus, mijn knutselkamer declutteren en wegdoen wat niet meer van toepassing was op mijn huidige leven.

Declutteren

In mijn hoofd wil ik altijd nog een keer tiny gaan wonen… maar met zoveel hobby’s denk ik dat ik een tiny house erbij moet hebben voor mijn creatieve uitspattingen. Maar met dat idee in mijn hoofd ben ik wel gaan opruimen, het helpt om een waarom te hebben.

Net als iedereen heb ook ik maar 24 per dag beschikbaar, waarbij het grootste deel van de tijd opgaat aan “verplichte dingen”. Ik heb dus niet de tijd om alle hobby’s uit te voeren die ik heb, het wordt tijd om hobby’s vaarwel te zeggen.

De mixed media gaat de deur uit, de spullen die ik daarvoor gebruik zijn vaak groot en dik, dus niet makkelijk ergens weg te stoppen. Ook is het eindresultaat niet makkelijk op te bergen (en niet iedereen zit te wachten op een creatief schilderij). Dus alle spullen die een directe relatie hebben met deze hobby konden in een aparte doos (geen idee of de kringloop het wil hebben, maar daar gaat het wel heen).

Daarna was het tijd voor de dingen die ik toch niet ging gebruiken voor de hobby’s die wel mochten blijven. De gedachten, “ maar misschien kan ik……” drukte ik weg en ik heb alleen maar bewaard wat “sparked joy” (of wat ik echt nog nodig heb).
Deze gedachten hebben mij geholpen met het declutteren van mijn knutselkamer.

Conclusie van het declutteren van mijn knutselruimte

Als je een doel in je gedachten hebt, in mijn geval alles in een witte kast (en tiny willen wonen) is het makkelijker om dingen weg te doen. Dana White heeft het ook altijd over “containerize”: je huis is ook een container. Als een container (of opbergbox) vol is, moet je geen nieuwe kopen(of een grotere) maar wordt het tijd om uit te zoeken en weg te doen wat minder van waarde is dan de spullen die je er nieuw bij wilde doen. Kortom er is veel weggedaan, en ook best veel bewaard wat nog een tweede kans krijgt.

Het is me gelukt om alles in de Kallax kast te zetten, het heeft nu nog niet de juiste plaats, maar het past tenminste….

Declutter mijn knutselkamer
“De Kallax”

En de foto’s hebben we (weer) een keer uitgezocht en zitten samen met de fotoalbums in een andere (witte) kast die al op zolder stond (en die ik dus hiervoor heb leeg gemaakt).

Laat me weten wat je ervan vindt!!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.