Een cover maken voor je Junk Journal van karton

Junk Journal Kaft Maken

Het maken van een junk journal kaft of cover kan op verschillende manieren. In deze post leg ik uit hoe je van een stuk karton een journal cover kan maken.

Een cover van karton

Vanuit het niets een junk journal maken kan heel goed. Wanneer je op je heen kijkt zijn er altijd wel materialen die je kunt gebruiken. In deze blog ga ik uitleggen hoe ik een cover maak voor mijn junk journals als ik gebruik maak van karton.

Wat heb je nodig?

  • een stuk karton (dit kan van een verpakking zijn, of de achterkant van bijvoorbeeld een tekenblok of kalender)
  • bekleding voor buitenkant
    • papier, of stof of behang
  • mesje
  • (Duct)tape
  • lineaal
  • schaar
  • lijm ik gebruik graag de doorzichtige lijm omdat deze het snelst droogt en daardoor minder kans op bobbelen geeft.
  • (rekenmachine)
  • priem
  • tafelbescherming (voor mes en priem) Bij gebruik van de priem kun je ook een prikmat of (oude) muismat gebruiken

Stap 1: meten is weten

Ik vind het werken met A4 (21x ca 30cm) papier het makkelijkst, wanneer je dit dubbelvouwt hou je dus een A5 formaat over zon’n 15 bij 21 cm. Voor de voor- en achterkant van mijn journal heb ik dus een karton nodig dat minimaal 22 x 31 cm is. Zodat ik rondom mijn bladzijden nog ca 0.5 cm over heb. Alles wat ik over heb van deze maat kan ik gebruiken voor de rug van de junkjournal

Kaft van Karton

Wanneer je alles hebt uitgemeten kun je de stukken uitsnijden, of knippen. Met een scherp mes langs een lineaal krijg je het mooiste resultaat. Let op voor je ondergrond!!

Stap 2: Bepaal het aantal signatures

De breedte van je rug bepaald hoeveel pagina’s je in je junkjournal kwijt kunt. Ervaring moet gaan uitwijzen hoeveel ruimte je nodig hebt. Mijn laatste junkjournal is zo gevuld dat ik de laatste inserts er uit heb moeten halen en dan is het nog (te) ruim gevuld.

Junk Journal Krokodillenbek
Een gevulde Junk Journal

De krokodillenbek noemen ze dat ook wel….

Dus ik probeer deze keer meer ruimte te houden tussen de verschillende inserts. Door het toevoegen van papieren zal deze ruimte vanzelf gevuld worden.

Dit is dan ook mijn berekening van deze journal:

  • Ik gebruik meestal 10 pagina’s per signature (een deel van de bladzijden in een boek). Omdat de vorige junkjournal daarmee zo’n 1.6 cm ruimte vulde betekend dit dat ik dus tussen 2 signatures 1.6 cm ruimte moet hebben (0.8 cm aan iedere kant)
Maten Inserts berekenen
Maten inserts berekenen

Hoeveel signatures heb ik nodig?

Een signature is het aantal pagina’s per stuk. Als je in een (gebonden) boek kijkt zie je dat het bestaat uit allemaal losse delen.

  • zet een lijn in het midden van je junk journal rugdeel en reken vanuit daar hoeveel signatures je kwijt kunt. Als je veel toe gaat voegen in je journal wordt het papier een stuk breder, houd daar rekening mee. Persoonlijk hou ik 1 tot ca 1,5 cm tussen de verschillende signatures
  • Hou aan de linker en rechterkant genoeg marge om je pagina’s de ruimte te geven (minimaal de helft van wat je dus tussen de signatures aan ruimte geeft)

Omdat mijn breedte ervoor zorgt dat ik aan de de linker en rechterzijde niet genoeg ruimte overhoudt om de ruimte te geven aan de pagina’s kies ik ervoor om niet een oneven aantal signatures te gebruiken, maar vanuit het midden de ruimte te geven. Zo kom ik dus op 4 signatures. Met een tussenruimte van minimaal 1.6 cm.

Stap 3: Zet de maten op je rug

Nu je weet hoeveel signatures je kwijt kunt, kun je de afstanden meten op je rug van je junkjournal. Dit helpt je straks bij het inbinden dat de signatures netjes in je Junk Journal zitten.

  • Hou ca 1.5 cm afstand vanaf de onderkant van je rug tot aan het eerste inbind-gat.
  • Voor het inbinden gebruik ik de rijgmethode van 6 gaten. Deze kun je gelijkwaardig verdelen over de rug, maar ik vind een verdeling van 3 cm aan de boven, midden en onderzijde fijn, omdat daar de meeste kracht komt. Ik meet dus 1,5 cm vanaf de onderkant voor een eerste gat, dan 3 cm voor gat 2.
    Vanuit het midden van de rug meet ik 1,5 cm naar beneden en naar boven voor gat 3 en 4.
    En vanaf de bovenkant op 1,5 cm en dan ook weer 3 richting het midden (de plaatjes maken het wat duidelijker).

Stap 4: Zet de cover in in elkaar

Nu moeten we de voor- en achterkant en de rug nog aan elkaar maken. Omdat er bij het openen en sluiten nogal wat kracht komt op de overgangen gebruik ik daarvoor een wat bredere tape. Dit zorgt ervoor dat mijn junk journal goed in elkaar blijft zitten. (Ik haal dit bij de Action).

Hou tussen de verschillende onderdelen wat ruimte (ongeveer 1,5-2 mm) zodat ze beweegruimte hebben.

Plakband
Breed (wat steviger) tape
Basis Cover Karton

Je junk journal begint nu al wat vorm te krijgen!

Stap 5: de buitenbekleding

Lijm cover junk journal
Lijmen

Nu de basis in elkaar zit, wordt het tijd om te bekleden. Zorg ervoor dat je de berekeningen die je hebt gedaan aan de binnenkant van je junk journal zitten (je moet ze voorlopig kunnen blijven zien).

Lizzy
Lizzy

TIP: bekijk nu wat de boven of onderkant gaat worden. Soms plak of snij je niet helemaal recht en blijft je journal op de ene kant beter staan als op de andere kant. Markeer wat jouw TOP is.

Voor de bekleding kun je alles eigenlijk gebruiken, maar het ene materiaal kan beter tegen buigingen als het andere materiaal. Stof is zeer gewillig, maar aangezien we afgelopen jaar veel behangen hebben is daar nog wat van over en vinyl behang blijkt fijn materiaal om mee te werken.

Het maakt niet uit hoe je de buitenkant bekleed. Je moet er alleen rekening mee houden dat, wanneer je papier gebruikt, dit bij de buigende delen kan gaan scheuren. Dit kun je oplossen door deze delen te verstevigen met stof of (decoratieve) tape. En in elk geval als je het moet buigen, eerst wat voor te buigen en wanneer je het op de cover hebt geplakt, (heel langzaam) te laten wennen aan het buigen. Dus voorzichtig steeds verder laten buigen.

Neem de bekleding wat ruimer als je cover, zodat je het om de randen kan slaan.

Junk Journal Cover
Het tussenresultaat

Stap 6: De binnenbekleding

Nu de buitenkant van je junk journal bekleed is kan ook de binnenkant worden gedaan. Prik eerst de gaten voor je insert, dit gaat makkelijk met een priem. Als je dat hebt gedaan kun je de binnenkant bekleden en je rekenwerk bedekken met stuk papier of stof. Dit deel zul je niet veel meer zien. Zorg ervoor dat je wel overlap hebt met de bewegende delen. Wanneer je papier gebruikt moet je voorzichtig zijn met het vouwen en het papier laten wennen aan de vouwrichting om te voorkomen dat het breekt, maar papier blijft op bewegende delen breekbaar.

Wanneer je de rug aan de binnenkant hebt bekleedt, prik dan de gaten van de buitenkant weer terug naar de binnenkant, zodat je ze weer ziet.

Daarna kun je rest bekleden door een iets kleiner papier te gebruiken om alles af te dekken:

Je cover is klaar

Je cover is klaar om gevuld te worden. Als je wilt, kun je op de buitenkant al plaatjes of labels plakken. Of op een andere manier. Bijvoorbeeld om te laten om welk jaar het gaat of voor welk doel je de journal hebt gemaakt.

Volgende week gaan we de inserts maken.

2 Comments

  • Leuk om te lezen/zien. Ga het zeker proberen

    • Bedankt! Ik vind het leuk werk om te doen. Ik maak ook gebruik van oude kaften van boeken. Hoewel het een junk journal is, vind ik het toch ook fijn als het papier een beetje past :). Een eigen gemaakte cover is altijd op maat.

Laat me weten wat je ervan vindt!!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.