Een dagboek beginnen: verrassende alternatieven.

Emoties Vastleggen

Ik ben een introvert, een ‘binnenvetter’. En ik heb helaas moeten ervaren dat het binnenhouden van emoties niet goed is. Maar wat doe je als binnenvetter met je emoties, als je het dus moeilijk vind om dit met anderen te bespreken. Ik heb inmiddels mijn manier gevonden en dat is het gebruik van dagboeken, het in het Engels klinkt het toch veel spannender en geeft het voor mijn gevoel meer inhoud: Journals. Een journal is voor mij niet alleen een verslag van wat er is gebeurd, hoe ik me voel, maar ik vul dit aan met dingen die ik belangrijk vind. Een dagboek beginnen kan op verschillende manieren, deze leg ik hieronder uit.

Geen “Lief Dagboek”

Als je vroeger wel eens een dagboek bent begonnen en je leest deze terug, dan kom je vaak een saaie opsomming tegen van de dingen die je deed. “Vandaag was school stom, ik heb met Remy gespeeld en toen gingen we naar de speeltuin en toen gingen we wat drinken en toen…” Het teruglezen van deze stukken is grappig, maar het laat verder niets zien van wie je bent, waar je was en wat je voelde bij wat je deed.

Een dagboek helpt je bij het verwerken van je problemen. Toch lijkt  dit op het moment van schrijven misschien niet zo, maar wanneer je terugleest, zie je toch dat er een verschil is met toen je de eerste keer iets opschreef en de laatste keer dat je dit deed.

Angst voor het wit

Toch kan een dagboek beginnen je ook angstig maken. Het begint al met die maagdelijk witte pagina, gevolgd door wat moet ik schrijven, ik kan niet schrijven, wat als iemand dit leest? Dit zijn allemaal redenen om niet te beginnen, maar daar heb je alleen jezelf mee. Er zijn alternatieven naast “Hallo Dagboek” die ervoor zorgen dat je je emoties toch kwijt kunt, zonder dat je zorgen hoeft te maken of het wel goed is wat je doet.

Digitaal of papieren dagboek beginnen

Mijn voorkeur is analoog. Hoewel ik veel digitaal doe, is het schrijven op zich al een rustgevende bezigheid. Maar ik tip hier toch wat digitale opties aan.

Digitale journals

DayOne
Dit is een app voor de mac users. Voor 1 journal en 1 foto per keer dat je je verhaal in de app stop is het gratis.

5 Min Journal (niet gratis)
Makkelijk in te vullen omdat je de dagelijkse vragen beantwoord

Notities (in eigen map)
Je kunt natuurlijk ook de notitie app van je telefoon gebruiken. Eventueel maak je deze in een eigen map.

Papieren dagboek beginnen

Art Journal

Junk Journal Pagina
Art Journal Pagina

In een art journal kun je je gevoelens en emoties kwijt met verf en inkt. De kleur die je gebruikt om de pagina te maken laat vaak de emotie zien waarmee je begint. Deze kun je versterken door het gebruik van foto’s of plaatjes of een titel. Terugbladeren brengt je op een vaak kleurrijke manier terug naar het moment waarop je het maakte.

Junk Journal

Een junk journal, de naam zegt het al, gemaakt van “junk”, rommel. Het is een boek, gemaakt van al het materiaal wat jij fijn vind. Dit kan dus zijn verschillende kleuren, verschillende typen papier. Zwaar gedecoreerd of helemaal leeg. Alles is mogelijk met een junk journal. Je kunt ze makkelijk zelf maken, maar ze zijn ook te koop op Etsy, mocht je het willen. Ben je een perfectionist, dan kan dit het medium zijn om een dagboek te beginnen en je perfectionisme wat los te laten.

Junk Journal dagboek beginnen
Art Journal: dagje strand

Persoonlijk houd ik van de Junk Journal om de volgende redenen:

  • Ik heb plezier in het maken
  • Geen last van het “witte pagina syndroom”, want ze zijn bijna nooit helemaal wit.
  • Het maakt niet uit als iets niet helemaal zo uit de verf komt als jij in je hoofd had, de junk journal is vergevingsgezind.
  • Het maakt niet uit wat je er in doet, het past altijd.

Er zijn verschillende typen junkjournalisten. En het is makkelijk om je te verliezen in al de Pinterest ideeën. Mijn Junk Journal bestaat vooral uit lege (“coffee stained”) pagina’s, omdat ik toch graag in chronologische volgorde journal en dan niet op een zonnige pagina wil belanden op een zwarte dag. Dus het opmaken van de pagina doe ik op de dag zelf.

Sommige Junkjournalisten zoeken dus een passende pagina in hun journal en hebben dus geen chonologische volgorde. De pagina zelf brengt hun vanzelf terug naar het moment. Wat ook een mooie manier is om gebeurtenissen vast te leggen.

Nik the Booksmith heeft veel tutorials over hoe je een journal kan maken. Ook de Paper Outpost (hieronder een filmpje) heeft tutorials. Allebei in het engels..

Dagboek

Je kunt natuurlijk ook een “ouderwetse” dagboek beginnen. Hier schrijf je wat je bezighoudt. Wanneer je moeite hebt om te beginnen, dan kan het gebruik van prompts je helpen. Op internet zijn veel prompts te vinden. Mijn ervaring is dat, wanneer je je gevoel beschrijft, dit een meerwaarde is wanneer je terugleest in je dagboek.

In The Artist Way raad Julia Cameron aan om elke dag 3 pagina’s vol te schrijven, door te schrijven met wat er in je opkomt. Zonder dat je rekening houdt met de volgorde, punten, komma’s etc. Je schrijft dus gelijk op wat er in je hoofd verschijnt. En op den duur komt er iets anders tevoorschijn als “Ik moet hier nu schrijven.”

Een andere manier is om elke dag 1 tot 5 zinnen op te schrijven waarin je je dag samenvat. Het kan leuk zijn om te zien wat je op deze dag vorig jaar hebt gedaan. Dat kan met een dagboek genaamd “One line a day”. Waarin je 5 jaar (of langer afhankelijk van het boek) bijhoudt wat je dagelijks doet. Voorbeelden hiervan vind je hier:

“One Line A Day” dagboeken (op Bol.com)

Foto Journal

Ben je helemaal geen knutseltype en is ook schrijven niets voor je. Dan is een foto journal misschien wel iets voor je. De meeste onder ons hebben hun telefoon altijd bij zich, dus een foto is snel gemaakt. Bij een fotojournaal gaat het niet alleen om de leuke kiekjes, maar je kunt ook een foto gebruiken om je emoties van dat moment vast te leggen. (Wanneer je deze foto dan ook nog op een manier vastlegt dat je er iets bij kunt zetten, kun je hier je woord aan toevoegen. Bijvoorbeeld in notities .)

Foto dagboek beginnen
” Geen contact “

De Bullet Journal

Track the Past, Order the Present, Design the Future

Ryder Carroll

De Bullet Journal is wat jij ervan maakt dat het is. Een agenda, to-do lijst, notitieboek, tekenboek dit is een medium dat zich aanpast naar wat jij nodig hebt. Het idee komt bij Ryder Carrol vandaan. Maar heeft een creatieve uitvlucht gekregen naar allerlei invullingen van de start: hoe zorg ik dat ik niets vergeet?!
Wil je een idee hebben waar de Bullet Journal is ontstaan, kijk dan op het kanaal van “The Original Bullet Journal”

Conclusie

Er is altijd een manier waarop jij kunt zorgen dat je je gedachten op een of andere manier uit je hoofd kunt halen. Dit helpt, dat weet ik uit ervaring. En hoe eerlijker je bent over jezelf (in positieve zin) hoe beter je jezelf leert kennen. En als je jezelf kent kun je acties hierop ook aanpassen. Als je steeds schrijft (of tekent) over dezelfde dingen, dan moet je daar misschien iets mee gaan doen.

Op dit moment (2020) heerst het Covid-19 virus over de hele wereld. Wat doet dat met jou? Hoe verwerk jij deze vreemde periode? Dit is een goed moment om een dagboek te beginnen!

Dagboek beginnen

Wil je op de hoogte blijven van mijn posts, schrijf je dan in voor mijn nieuwbrief en ze verschijnen in je mailbox!

Ik schrijf me in om op de hoogte te blijven

* indicates required

Laat me weten wat je ervan vindt!!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.