Minimalisme, gebruiken wat je hebt

Gisteren mocht ik de documentaire zien van “The Minimalists” , genaamd “Minimalism a document about important things”. Een heel interessante documentaire over minimalisme, of eigenlijk gebruiken wat je nodig hebt.DeathtoStock_Meticulous-08Minimalisme klinkt mooi en als je op Pinterest zoekt dan zie je bijna lege woningen, maar is dat minimalisme?
Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus promoten het feit dat geld niet gelukkig maakt, dat spullen niet gelukkig maken.
Misschien maken spullen je juist ongelukkiger, want hoe meer spullen in huis hoe minder ruimte en hoe moeilijker het is om op te ruimen. Wat mensen ongelukkig maakt is “troep” in hun huis en dan kun je groter gaan worden, zodat je meer spullen kwijt kan, maar dat is ook weer duurder….

Love people, not things; use things, not people.

Minimalisme betekend dus niet leven met zo min mogelijk spullen, maar leven met de spullen die je gebruikt en fijn vind om te gebruiken.
Niet kopen omdat het in de mode is, omdat een ander het ook heeft of omdat het zo goedkoop is, maar omdat je het gebruikt of omdat je er blij van wordt.

Hulpmethoden

Dat is een mindset die tijd nodig heeft.
Mari Kondo helpt je met beslissen wat je weg kan doen, Project 333 laat zien dat je hele kledingkast uit slecht 33 items kan bestaan en je toch elke keer een andere outfit aan kunt trekken. Maar het kost tijd. Mari had gelijk om te beginnen met kleding, dat is het makkelijkst, maar het wordt moeilijker als het gaat om zaken die je maar weinig gebruikt, die ruimte innemen waar ik niet blij van wordt, maar waar ik wel blij van wordt als ik ze gebruik…(bijvoorbeeld de keukenmachine).

Valkuilen

Een andere valkuil van verzamelen is mijn hobby: Bullet Journaling en Art Journaling/Mixed media. Vooral de facebookpagina van Bullet Journaling laat je de mooiste aankopen zien, vooral van washi-tape… En het ziet er ook prachtig uit en ook ik val regelmatig voor deze mooie kleuren toevoeging, maar gebruik ze zelden… Het zelfde zwak heb ik voor (scrapbook)papier….

“Niets nieuws kopen” maand

Minimaliseren, ik ben deze maand al begonnen om dit toe te passen op mijn hobby. Me niet gek laten maken door (de goedkope) aankopen van anderen, maar eerst opmaken wat ik heb….Ik heb genoeg, meer dan genoeg om de komende periode lekker bezig te zijn, zonder daarvoor naar de winkel te moeten. En dan blijft er vanzelf over wat ik niet (lees nooit) gebruik. Dat kan dus weg en hoeft ook niet meer aangeschaft te worden.

Minimalisme, een mindset waar ik graag aan wil werken! Maar er is nog een lange weg te gaan. Gelukkige hebben we de hulp van verschillende “goeroes” zoals hiervoor al genoemd, die tips hebben om je in de juiste richting te begeleiden. Kortom, ik ga nog even door met de Konmari methode en de “don’t buy anything new” maand.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Deze pagina bevat een affiliatie links.

Laat me weten wat je ervan vindt!!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.