Geef me grenzen (schermtijd verminderen op de iPad)

Hoe verminder ik mij schermtijd? Misschien herken je het, en misschien ook niet. Maar mijn (snelle) manier van ontspanning zoeken is toch mijn tablet (in mijn geval de iPad) te pakken. Geef me grenzen, om nuttiger dingen te gaan doen…

Snelle ontspanning

Ipad Ontspannen

Mijn snelle manier van ontspanning zoeken is urenlang te kijken naar youtube, allemaal (op dat moment) interessante filmpjes en ook dat ene spelletje is leuk…..en soms win je een half uur, een uur of twee (!) uur oneindige levens…… kortom, de tijd vliegt voorbij zonder dat je iets nuttigs hebt gedaan.

Geef me grenzen

De iPad komt zelf aan de eind van de week met een mooi overzichtje hoeveel tijd je bezig bent geweest en nadat ik me hierin eens had verdiept schrok ik van de tijden…. 3 uur (per dag!!!) dat ene spelletje….. da’s toch niet gezond.
Daar moeten we iets aan gaan doen en bij nadere bestudering van het fenomeen “Schermtijd” op de iPad kun je hier ook limieten instellen.

Limieten

In “Schermtijd” kun je ook je limieten instellen, dat gaan we dan maar doen. Apparaatvrije tijd……. tussen 18:30 en 19:30 lijkt me een goed begin, want dan kan ik mooi de avondroutine klussen doen….
Applimieten: die games, die moeten drastisch naar beneden….. 45 minuten zou toch genoeg moeten zijn…… en voor de sociale netwerken….. 1 uur??? Dit betekend dat ik toch zeker al een klein 2 uur per dag op de tablet zit…

Geef me grenzen, geen beperkingen

De instellingen zijn zo gezet dat ik de blokkering kan overriden of uitstellen. Dat geeft de vrijheid om toch nog (even) door te gaan. Een soort snoezen per 15 minuten. En hoewel ik de functie vaak gebruik, maakt het me meer bewust van hoelang ik al bezig ben.

Gebruik drastisch verminderd

De instellingen zijn gezet, en daarmee de bewustwording vergroot.. De eerste week is het gebruik met 8% gedaald en in week 2 nogmaals.
Ik “snooze” nog vaak de functie, maar ben wel meer bewust van het gebruik van de devices.
Ik heb het knopje “gebruik voor alle apparaten” (nog) niet in gebruik. Het voelt toch een beetje als valsspelen als het ene device zegt dat je tijd er op zit en je dan een ander pakt… dus dat doe ik niet zo heel snel……

Commentaar of een vraag, laat het achter (je).

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.