GTD Horizonnen van focus – de structuur

Wat zijn de horizonnen van focus

David Allen gebruikt in zijn Getting Things Done (GTD) systeem, de Horizonnen van Focus om de lagen van alles wat je doet vorm te geven en met elkaar te verbinden. Net zoals je, wanneer je in een vliegtuig zit en gaat vliegen, opstart en op hoogte komt. Je ziet het landschap onder je steeds verder verkleinen, maar je ziet wel steeds meer.  Zo werken de horizonnen ook.

Wanneer je de horizonnen in zijn geheel ziet lijkt het overweldigend, want als je net zoals ik altijd druk bent met “het gewone leven” dan lijkt horizon 5: waarden en doelen mijlenver weg. Maar dat is niet erg. Je zult merken dat wanneer je dit systeem doorvoert in je leven dat je langzaam kunt stijgen naar dit niveau. Als je langzaam de andere horizonnen onder controle hebt.

horizonnen van focus - horizon 0

Horizon 0 – Landingsbaan: Acties

De landingsbaan is de plek waar alles gebeurt, waar je je acties uitvoert. Dit is alles wat je dagelijks doet of wilt doen, zoals lezen, boodschappen doen, e-mails verwerken, afspraken. De landingsbaan is de plek waar je je taken verzameld, verwerkt en organiseert ze en waar je ze uitvoert. Wanneer je het overzicht kwijt bent, schrijf dan eens op wat je allemaal wilt doen (of moet doen) of wat er ook in je hoofd rondspookt. Je zult merken dat dit rust in je hoofd geeft. De aanblik van die hele lijst kan dan weer zorgen voor paniek, maar dat komt ook wel goed. Vertrouw erop dat wat je nu op hebt geschreven verwerkt wordt in jouw “systeem”.

horizonnen van focus - horizon 1

Horizon 1 – 10.000 voet: Projecten

David noemt alles wat meer dan 1 actiestap nodig heeft een project. Mijn definitie van een project is iets anders: een project heeft een deadline en is niet binnen 1 dag afgerond. Ik vind het niet nodig om van het versturen van een verjaardagskaart (kaart kopen, kaart schrijven, postzegel plakken, kaart op de bus doen) een project te maken.

Projecten zijn vaak de “actiepunten” die op je lijst staan die er maar blijven staan. Schuur opruimen is geen actiepunt, daarvoor moet je waarschijnlijk veel meer dingen uitvoeren en misschien is een verjaardag organiseren ook wel een project. Kijk eens naar je actielijst en bekijk deze eens op potentiële projecten. Haal deze actiepunten van je actielijst en zet ze op een projectenlijst.

horizonnen van focus - horizon 2

Horizon 2 – 20.000 voet: Rollen en verantwoordelijkheden

Op deze horizon sta je stil bij wie je bent, wat je bent. Waar ben jij verantwoordelijk voor, voor wie ben je verantwoordelijk, wat doe je allemaal? Dit zijn persoonlijke rollen zoals de verantwoordelijkheid voor je gezondheid, je financiën, maar ook voor je gezin, partner, kinderen. Misschien doe je vrijwilligerswerk? Of een sport waar je actief bent. Wanneer je een lijst maakt van alle dingen waar je verantwoordelijk voor bent, of de rollen die je daarbinnen uitvoert. Bedenk wat je doet in/met deze rollen. Wanneer je je prioriteiten hierin duidelijk hebt, kun je ook beter kijken naar je projecten. Staan er projecten op je lijst die niet bij je rollen of verantwoordelijkheden horen, kunnen deze eraf of kun je deze delegeren. Of misschien bedenk je vanuit je rollen en verantwoordelijkheden wel projecten die je uit wilt voeren, schrijf deze dan weer op je projectenlijst.

horizonnen van focus - horizon 3

Horizon 3 – 30.000 voet: Doelen & Doelstellingen

We komen nu op een ‘hoogte’ waarbij we niet meer bezig zijn met het hier-en-nu, maar ook kijken naar de toekomst. Op korte termijn. Op deze hoogte kijken we naar wat we binnen nu en 2 jaar willen bereiken. Deze doelen zijn gelinkt aan je verantwoordelijkheden, bijvoorbeeld je wilt stoppen met roken, dit is onderdeel van je verantwoordelijkheid voor je gezondheid (horizon 2) en kan met het project “stoppen met roken” (horizon 1) zorgen voor de actie (horizon 1): “onderzoek mogelijkheden stoppen met roken”. Doelen moeten op korte of lange termijn te bereiken zijn (en je moet er zelf invloed op hebben). Zie ook mijn gebruik van woord van het jaar

horizonnen van focus - horizon 4

Horizon 4 – 40.000 voet: Visie

We kijken van een steeds grotere hoogte op ons leven neer. Horizon 4 gaat om de visie, wat wil je over 5 tot 10 jaar bereiken. Of misschien wel later in je leven. Een visie is jouw stip op de horizon, je poolster.

Wat wil je bereiken in je leven? Een creatieve manier om je visie beeld te geven is de “visionboard”. Welke doelen, projecten en acties zorgen ervoor dat jij je richting je visie begeeft.

horizonnen van focus - horizon 5

Horizon 5 – 50.000 voet: Waarden

De grote vragen van het leven, wie wil ik zijn in dit leven?

Een gebied waar ik nog niet helemaal ben beland, maar wel steeds meer richting krijgt hoe langer ik met de horizonnen van focus werk.

Wat doe ik met de horizonnen.

De horizonnen van focus gebruik ik om mijn leven steeds meer richting te geven. Wanneer je stap voor stap steeds meer bezig bent met wie jij bent en wat jij wilt kom je vanzelf terecht wat je echt wilt in het leven (tenminste dat lijkt de ervaring mijn te laten zien) en dus bij horizon 5. De horizonnen en de bewustwording van de verschillende lagen helpen mij de juiste keuzes te maken.
Ik gebruik ze ook in Notion waar ik mijn “management systeem” opbouw rondom deze structuur. Deze kun je terugvinden op YouTube.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.