Hoe plan je je perfecte week? Tips

Bestaat de perfecte week?

Is het mogelijk om een perfecte week te hebben? Of wordt je geleefd door je omgeving door je agenda te vullen met de dingen die jij niet perse wilt doen, maar vooral de dingen die anderen vinden dat je moet doen? Hoe zorg je ervoor dat je ook de dingen doet die jij wilt doen? Hoe plan je je week, zodat je er het meeste uithaalt?
Hieronder vind je verschillende tips om de week te vullen met de dingen die JIJ  belangrijk vindt, zodat jij je perfecte week hebt!

Waar blijft de tijd, wat valt er te plannen?

De dag lijkt te kort en de weken lijken te vliegen

Hoe plan je je beste week, zodat je er het meeste uit haalt? Iedereen heeft 7×24 uur in de week. De manier waarop je met deze 24 uur per dag om gaat is aan jou! (Echt waar). Toch lijkt het vaak of we nergens tijd voor hebben, of zeker niet voor onszelf. Toch kun je tijd “maken” voor de dingen die jij wilt doen. Dit doe je door te plannen

Wat moet er allemaal gedaan worden?

Waar wordt onze dag allemaal mee gevuld? En waar willen we dat deze mee gevuld worden.

1. Afspraken

Afspraken
Foto door Ann Nekr via Pexels

Wat zijn alle afspraken die je deze week in je agenda hebt staan?
Zijn dit afspraken waar jij voor gekozen hebt? Of zijn het afspraken die moeten? Heb je het gevoel dat er te veel afspraken staan in je agenda deze week, probeer er dan wat te verwijderen.
Als dit echt niet mogelijk is (nee zeggen is moeilijk..),  maak er dan een gewoonte van dat je af en toe een kruis ze in je agenda op de momenten dat je denkt, nu even niet….. Niet alleen helpt deze blokkade om je bewust te zijn van wat je ook alweer voor ogen had, maar ook voor een ander (digitaal) dat je schijnbaar al wat hebt staan en dat er een andere tijd afgesproken moet worden, willen ze jou erbij hebben.

Afspraken zijn blokdelen in je agenda waar (meestal) niet mee te schuiven is. Om deze blokken heen moet je dus je andere activiteiten plannen. Vergeet niet om ook wat tijd rondom de afspraken vrij te plannen, al dan niet om bij je afspraak te komen en weer terug, maar misschien ook om even de actiepunten te verwerken die nog in je hoofd rondspoken. (Buffertijd)
Dit zijn jouw KIEZELSTENEN (verhaal: de meester en de stenen)

2. Welke werkzaamheden MOETEN deze week

Verjaardagskaart
Foto door Giftpundits.com via Pexels

Maak een lijst van alle taken die deze week MOETEN. Projecten met een deadline deze week. Heb je nog actiepunten die je voor een vergadering afgerond moet hebben of omdat een ander anders niet verder kan. Welke taken MOETEN echt gebeuren anders gaat het mis, denk ook aan bijvoorbeeld rekeningen betalen en andere tijdgerelateerde actiepunten. Verjaardagskaarten versturen bijvoorbeeld 😇.
Probeer ook een inschatting te maken van de tijd die het je gaat kosten om deze taak uit te voeren (en misschien ook nog in welk energieniveau je moet zitten om het uit te voeren). Dit helpt je later om deze snel in je dag te plaatsen
Dit is het GRIND in jouw glas

3. Welke dingen zou je WILLEN doen?

Maak een lijst van alle taken die je ZOU WILLEN DOEN. Het gaat hierbij ook om gewoontes die je wil doen, sporten, lezen of eindelijk die kamer eens goed opruimen. Samen met je partner iets ondernemen. Misschien heb je nog andere taken waarvan het eigenlijk fijn zou zijn als deze in deze week nog afgevinkt kunnen worden, om ervoor te zorgen dat het niet escaleert. Dit is het ZAND jouw glas.
Dit hoeft niet perse in je agenda ingepland te worden, maar zorg ervoor dat je deze lijst paraat hebt.

Foto via Pexels

4. Als je nog tijd over hebt zou dit ook nog fijn zijn?

Vul de rest aan met dingen waarvan je het fijn vind als deze ook zouden gebeuren. Zaken die je richting je doel brengen, of die je plezier geven. Heb je hier en daar nog een gaatje over, gebruik deze lijst dan om deze gaatjes zinvol te vullen.
Zo plan je je perfecte week. 

Lezen
Foto van Fotografierende via Pexels

Hoe plan je je beste week met deze aanpak?

Mijn perfecte week heeft themadagen

Ik vind het makkelijker om beslissingen te nemen waar een actiepunt thuishoort als ik de dagen een thema geef. Aangezien ik verschillende rollen heb in mijn leven waarbij ik deze een thema kan geven.
Bijvoorbeeld

MAANDAG – Projectdag,
DINSDAG – Deep Work,
WOENSDAG – Sporten & Huishouden,
DONDERDAG – Vergaderdag,
VRIJDAG – Review & Planning,
ZATERDAG – Blog & Art,
ZONDAG – Familie & Rust

Lastige taken plan ik dus vooral op de maandag, waarbij mijn energieniveau hoog is. Dinsdag is mijn thuiswerkdag, dit is een dag waar ik dus niet gestoord wordt van buitenaf en ik ongestoord langere tijd aan een project of actiepunt kan besteden. Op deze manier kan ik de taken sneller aan een dag toewijzen.

Plannen per dag

Binnen een dag kun je ook een verdeling maken. Een voorbeeld daarvan is de 7×7 verdeling, waarbij je je week (7 dagen) verdeeld in 7 blokken. Waarbij je elk blok bepaald wat er moet gebeuren. Je kunt deze blokken ook gebruiken om je energieniveau aan te geven.
Met een beetje plannen zet je de items die veel van je energie vragen in de blokken waarin je de meeste energie beschikbaar hebt.
’s Ochtends heb ik de meeste energie, dan doe ik het meest evenals na de koffie ’s middag’s. In de periode na de lunch heeft mijn lichaam de energie elders nodig en is deze niet zo heel hoog, voor mij een perfecte periode voor overleggen of zaken waar ik mijn hoofd minder bij nodig heb

VULLEN MAAR

Je afspraken staan al in je agenda, dit is de structuur waar je het mee zult moeten doen. Je hebt je lijst met dingen die MOETEN voor je liggen (met eventueel de tijd die het duurt om de taken af te ronden). Plan deze taken ook in je agenda. Dit geeft je een reminder dat dit belangrijk is om tijd voor in te plannen. Onafgebroken tijd om het actiepunt goed te kunnen afronden. Verdeel deze MOETEN taken zoveel mogelijk over de week. Gebruik hiervoor je themadagen of je dagblokken

Alle gaten die er nu vallen vul je met de taken die je zou willen doen, kosten deze taken meer dan een uur, plan ze dan ook in. Vergeet niet om adempauzes te plannen !!

3-2-1 methode

Je dagen moeten natuurlijk wel een beetje leuk blijven, dus ik heb nog een hulpmiddel die ervoor zorgt dat je niet de hele week uitgeblust thuiskomt en op de bank gaat hangen.

Plan maximaal 3 Kiezelstenen in je dag, vul deze aan met 2 taken waarvan het fijn zou zijn als het vandaag af zou zijn en 1 taak of actiepunt waar je helemaal happy van wordt! Vink deze eerst af voordat je nieuwe taken gaat doen!

Mijn perfecte week .

Gebruik themadagen en energielevels om je dagen structuur te geven. Plan maximaal 3 Kiezelstenen in je dag, vul deze aan met 2 taken waarvan het fijn zou zijn als dat vandaag af zou zijn en 1 actiepunt of taak waar je happy van wordt (dit kan ook een afspraak met je vriendin (grote steen wat betreft tijd :)) zijn. Wanneer je deze maximaal 6 dingen kunt afstrepen op je lijst vandaag, dan is de dag al perfect.
Alles wat je extra doet is bonus!!

Puzzel van stenen
Photo by Jeffrey Blum on Unsplash

Laat me weten wat je ervan vindt!!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.