How To Manage Your Home Without Losing Your Mind [Boek Review] Een opgeruimd huis?

How to manage your home without losing your mind is geschreven door Dana K. White. Ik ‘ken’ haar van haar podcasts “A Slob Comes Clean”. Deze podcasts (en haar blog) gaat over haar zoektocht hoe ze haar huishouden onder controle kan houden. Haar humoristische manier van vertellen en haar kijk op het huishouden trekken mij. Vooral omdat ze het vaak heeft over haar “Slob Vision”, dat je pas rommel ziet als het al uit de hand is gelopen. Iets dat mij vaak overkomt. Dat was dan ook de reden voor me om het boek (alleen Engelstalig) te kopen. En ik zal je in deze blog een korte samenvatting en conclusie geven.

How to manage your home without losing your mind.

Wanneer er een feest gegeven moest worden in huize White (de schrijfster), is het huis keurig op orde. Weken ervoor wordt er hard gewerkt om er een toonbaar huis van te maken, maar 3 dagen na het feest is het weer een zooitje. Hoe kan dat nou? Hoe kan het er bij andere mensen altijd netjes uitzien en bij ons nooit, dat is de vraag die Dana zichzelf in dit boek stelt. En waar ze de antwoorden op vindt.

De conclusie; die andere mensen doen de saaie, vervelende klussen dagelijks, zoals afwassen en/of ervoor zorgen dat het aanrecht elke avond leeg is.
Troep verzameld troep, als er geen troep is, blijft het netjes…
En: het huishouden is geen project met een start, midden en eindpunt…..het is een continu proces. Maar waar begin je als je huis een puinhoop is… Dana legt het in haar zoektocht, beschreven in het boek ” How to manage your home without losing your mind ” uit.

1. Elke dag afwassen

Voor ‘normale’ mensen, zoals Dana ze noemt zijn sommige dingen logisch. Dat je de afwas doet, spullen van de vloer opruimt. Maar mensen met een ‘Slob Vision’ zien dit pas als het uit de hand is gelopen. Ze zien de afwas pas als er stapels liggen, waardoor dit eigenlijk niet meer te overzien is.
Om haar huis op orde te krijgen is ze begonnen met afwassen. En hoewel het de eerste keer uren (dagen) duurde voordat het laatste schoteltje was opgeruimd, de tweede dag ging het al beter,  er was ruimte, dus ging het sneller.
Afwassen en/of de vaatwasser in/uitruimen kost niet veel tijd, mits je het dagelijks doet. Doe je dit niet dat verdrievoudigd de tijd met elke dag da je het niet hebt gedaan!

2. Elke dag de keukenvloer dweilen.

Niet omdat hij vies is…. Dat was hij natuurlijk op dag 1 wel, maar zo kom je onderweg dingen tegen die je door je ‘Slob Vision” niet zag, zoals de boodschappen die nog opgeruimd moeten worden, de volle vuilnisbak etc.
Elke keer zoekt ze een manier waardoor ze wordt getriggerd de dingen te gaan zien die ‘normale’ mensen altijd zien. In “How to manage your home without losing your mind” vind je de zoektocht naar de manieren die haar en misschien jou ook  helpen.

3. Elke dag de was….. Of toch niet

De was blijft voor Dana een probleem, want wassen is niet een afgeronde taak. Wassen is wachten en wachten is een probleem. Als je moet wachten kan je iets anders gaan doen…. En dan wordt je afgeleid en vergeet je dus de was….. De was die er in zat moet je nu nog een keer draaien omdat hij al een dag nat in de wasmachine heeft gezeten…om dit op te lossen maakt ze van de was een project, nou eigenlijk een project dag. Elke maandag is wasdag en wordt er gewassen. Zo heeft elke dag een “projecttaak”, zoals  wasdag, boodschappendag, stofzuigdag.

Conclusie van het boek: bouw routine op

Zorg dat je routine opbouwd, zorg eerst dat het aanrecht netjes is. Lukt dit je om dagelijks te doen, plak er dan een taak aanvast, zoals in Dana haar geval de vloer dweilen.
Zorg ervoor dat je een manier vind die ervoor zorgt dat je je huishouden onder controle krijgt.
Ook de Flylady start haar babysteps met het schoonhouden van de gootsteen.
Kleine stapjes zorgen ervoor dat jij het doel bereikt dat je wilt bereiken. Ook al lijkt het doel heel ver weg. Stippel je pad uit en voltooi etappe voor etappe!

Hoe ik het vond.

Dana legt in het boek “How to manage your home without losing your mind”  op een duidelijke manier uit waarom ze de dingen doet zoals ze ze doet. En ook waarom ze voor jou wel of niet zouden kunnen werken. Dat er meer mensen op de wereld zijn die rommel anders/niet  zien en er dus ook anders mee moeten leren omgaan. Het is zeker geen boek voor mensen die de boel al netjes op orde hebben, zij zullen zichzelf waarschijnlijk niet herkennen in de Dana. Kortom een ontspannen boek voor mensen die de troep ook niet altijd zien. Ik heb het met veel plezier gelezen, met voor mij veel: “oh, dat heb ik ook!! ” momenten.
Het is een Engelstalig boek.

Meer informatie over Dana kun je vinden op haar site: A Slob Comes Clean

Het boek How To Manage Your Home Without Losing Your Mind is onder andere te koop bij Bol.com

Dit artikel bevat affiliate links, dat betekent dat wanneer je een boek besteld via deze link ik daar een mini bedragje voor krijg. Vind ik fijn :).

Laat me weten wat je ervan vindt!!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.