In 5 stappen checken, of je opnieuw gaat starten met Bullet Journalen

Opnieuw Starten Met Bullet Journalen

Opnieuw starten met Bullet Journalen, is het de moeite waard?
Nee, als het systeem voor jouw niet werkt, dan zijn er genoeg andere systemen die waarschijnlijk wel bij je passen. Interessanter wordt het als je je toch afvraagt of je er weer mee zou gaan beginnen.
Waarom begon je met bullet journalen?
“ Ik wil meer georganiseerd zijn. Geen overzicht hebben maakt me onzeker” of “Ik wil meer tijd voor mijzelf maken, ik heb dit nodig om bij te kunnen tanken”

Welk probleem wil je oplossen met Bullet Journalen.

Het gevaar met bullet journalen is dat je online gaat kijken naar wat het is en daar de mooiste creaties tegen komt. Misschien ben jij een Anton Pieck of Van Gogh, maar de meesten van ons zijn dat niet. Een bullet journal hoeft dan ook niet creatief te zijn, de bedenker van het systeem heeft zeker geen creatieve bullet journal.
Maar ben je begonnen met bullet journalen om creatief te zijn, dan is het natuurlijk een prima uitgangspunt. Ikzelf ben ook begonnen met kleurige templates en maand- overzichten, trackers en alles wat je online kunt tegenkomen. En dan kun je snel je waarom vergeten.

Wat is er veranderd?

Ook al hebben we er goed over nagedacht waarom we gingen bullet journalen, het leven gaat door en kan daarmee onze acties op een ander pad zetten. En misschien daardoor ook onze intenties voor het gebruik van de Bullet Journal. Als je weer wilt beginnen met Bullet Journalen, kijk dan wat je in het begin wilde bereiken met het journalen en waar je bent “gestrand”.
Waar wilde je dat de focus lag en waar ligt deze focus op de laatste bladzijde van je Bullet Journal?
Het voordeel van de Bullet Journal is dat het laat zien wat je hebt gedaan, waar zie je een verschil ontstaan, wat gebeurde daar? De omstandigheden waarin je inmiddels leeft kunnen zoveel anders zijn dan toen je begon met je Bullet Journal dat je het misschien niet meer nodig hebt. (Net zoals medicijnen, die ik vergeet op het moment dat ik geen last meer heb (wat met astma medicijnen helaas niet zo werkt)) .
Wanneer je echt wilt weten of bullet journaling iets voor je is op dit moment, loop dan deze checklist door.

Opnieuw Starten met Bullet Journalen Checklist

1. Waarom wil je weer gaan Bullet Journalen?

Het is belangrijk om te weten waarom je wilt bullet journalen. Wat wil je ermee bereiken? Wat wil je oplossen? En waarom? Is het iets wat je zelf graag wilt of de omgeving? Dat laatste is nooit een goede manier van starten. Jij moet achter je beslissingen staan. En waarom denk je dat de bullet journal voor jou op dit moment toch het beste hulpmiddel is?

2. Maak het niet groter dan het moet zijn.

De meeste mensen stoppen met bullet journalen omdat ze het te ingewikkeld vinden en dat het teveel tijd kost. Hoe complexer je het maakt, hoe meer tijd het kost. Wanneer je de “officiële” bullet journal methode gebruikt hoeft het:
A. Niet veel tijd te kosten en ben je
B. Beter bezig met het plannen van wat je wilt.
Wanneer je opnieuw begint, hou je systeem dan zo simpel mogelijk. Wat is het minimale wat ik nodig heb om mijn acties en doelen te bereiken? Je zult merken dat je niet veel nodig hebt om dagelijks je dingen met een goed gevoel af te ronden.

clear glass jar filled of coloring pens beside of white sketch pad
Photo by Jessica Lewis Creative on Pexels.com

3. Het gaat erom wat JIJ nodig hebt.

Hoewel we het allemaal heerlijk vinden om andermans prachtige bullet journals te bekijken, het kan ook een belemmering zijn. Ten eerste een belemmering om te starten, maar ook een belemmering om de Bullet Journal niet te gebruiken waarvoor je hem wilde gebruiken (zie punt 1).
Er zijn genoeg Youtubers die mooie “plan with me” overzichten maken, maar deze vervolgens niet gebruiken…..
Het gebruik van andermans overzichten en templates kan je helpen, maar vaak is het het systeem van de maker … en dus niet die van jou.
Dat je je doelen niet bereikt ligt dan niet aan jou maar aan het systeem dat niet bij je past. Bullet Journal daarom met anderen en niet voor anderen, zoek je eigen systeem en natuurlijk kunnen anderen je wel helpen jouw systeem te vinden.
Vraag je dus altijd af: hoe zou mijn Bullet Journal eruit zien als ik hem niet zou delen met de wereld?
Dat is dus de reden waarom ik mijn bullet journal over het algemeen niet deel met de wereld.

4. Leer van waarom je bent gestopt

Als je bent gestopt en je wilt toch weer beginnen, ben je bang dat je toch weer gaat stoppen. Dat je gaat falen om het Bullet Journalen te gaan gebruiken. En natuurlijk gaat het op den duur weer mis, maar dat is niet erg, je kunt gewoon weer opnieuw beginnen (en bij punt 1 van deze checklist beginnen).
Wanneer iets niet zo gaat als dat je dacht, kun je gewoon stoppen of je kunt het zien als feedback en kijken waarom je bent gestopt en vanuit daar verder werken.
Wat werkte wel, wat werkt niet? En hoever ligt het gebruik van je Bullet Journal af van de intentie waarmee je het was begonnen? Misschien ben je in een levensfase gekomen dat op dit moment bullet journaling niet de oplossing is.

5. Opnieuw starten met Bullet Journalen.

notebook with blank pages
Photo by MESSALA CIULLA on Pexels.com

Dat is het voordeel van een Bullet Journal er ligt gewoon weer een schone lege pagina op je te wachten waar je opnieuw kunt beginnen.
Ik raad je ook aan om gewoon door te gaan in de Bullet Journal waar je meet gestopt bent. En afhankelijk van hoe je Bullet Journaled kan je elke dag met een lege pagina beginnen of elke week. En hoe vaker je begint, hoe beter je je eigen systeem van werken leert kennen en je jouw Bullet Journal en Bullet Journal methode creëert.

Conclusie

Bullet Journalen hoeft niet ingewikkeld te zijn, Bullet Journalen hoeft niet te gaan over mooie tekeningen.
Bullet Journalen gaat over het creëren van overzicht voor jezelf en het mooie is dat dit voor iedereen op een andere manier gebeurt.
Probeer je eigen methode te vinden, en misschien is de Bullet Journal niet iets voor jou ;).

Laat me weten wat je ervan vindt!!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.