Is minimalisme voor mij?

Deze blog bevat een affiliate link

Is minimalisme wat voor mij? Ik heb het al eerder gehad over mijn gedachte om ooit tiny te gaan wonen. Het zal waarschijnlijk altijd bij een gedachte blijven omdat de uitvoer in Nederland niet makkelijk is, maar dat is weer wat anders.

Foto door Elle Hughes via Pexels

Waarom trekt het minimalisme mij aan?

Ik ben zeker niet het type van op de grond slapen en uit een pan eten. Maar ik denk ook niet dat dat het doel is van minimalisme. Ik denk ook meer in de term van ‘essentialisme’: is wat ik koop essentieel op dit moment of is het iets wat ik wil hebben en niet per se nodig is om het nu te kopen?

Dat is iets wat ik wel steeds belangrijker vind worden. Ik sta er meer bij stil, wat ik koop en wat ik ermee doe. Ik koop bewuster: heb ik het nodig, wat ga ik ermee doen en nog belangrijker waar ga ik het opbergen 🙂.
Hoeveel heb je (om je heen) nodig om met zo min mogelijk, zo maximaal mogelijk te kunnen leven.
Deze gedacht komt vooral na het lezen van het boek Essentialsm van Greg McKeown

En natuurlijk, hoe minder rommel in een kamer, hoe overzichtelijker alles is, hoe makkelijker het is om schoon te maken en op te ruimen. Dat zijn ook elementen die mij aanspreken…….

Is minimalisme wat voor mij, of is het te moeilijk?

Voor sommige onderdelen van mijn leven blijft het moeilijk. Op creatief vlak is het soms lastig, alhoewel dat ook begint te wennen, om niets te kopen (ik heb nog veel te veel “op de plank” liggen). En op het gebied van kleding vind ik het wegdoen van kleding dan ook weer moeilijk. Ik gebruik alles wel, maar niet alles zit even lekker of ik heb er meerdere van, of “ik vind dat ik iets voor netjes moet hebben”. Deze twee gebieden blijven een punt van aandacht.

Boeken waren ook altijd een zwaktepunt, maar gelukkig is de bibliotheek goed gevuld en kun je bestellen als ze een boek niet hebben. Is een boek niet te verkrijgen in de bieb dan komt deze op mijn verlanglijstje en als ik het echt wil hebben (en het is vakantie) dan koop ik deze digitaal. Is het meer een werkboek of een boek wat ik regelmatig leest, dan schaf ik hem liever in analoge versie aan. Heen en weer bladeren in een “echt” boek vind ik toch nog het makkelijkst.

En hoewel ik me bewust ben van alle plastic verpakkingen die mijn huis binnenkomen (onder andere door de luxe van het laten bezorgen van de boodschappen), scheid ik deze keurig. Met eigen verpakkingen de winkel in is voor mij nog een brug te ver (daarvoor moet ik dan weer naar een winkel toe… wat niet mijn hobby is).

Foto door Ksenia Chernaya via Pexels

Minimalisme is voor mij dus meer Essentialisme. Wat heb ik nodig? Ik hoef ter perse op een matje in een lege kamer te zitten. Maar als het zitten op een matje in een lege kamer jouw een fantastisch gevoel geeft, blijf daar dan vooral mee doorgaan!! Maar bewust omgaan met de spullen die je hebt of wilt hebben. Dat is wat voor mij steeds belangrijker wordt, heb ik het nodig om mijn leven ermee te verrijken of te verbeteren.

Hoe ga jij om met het minimalisme?

Denk jij wel eens na over minimalistischer leven, of essentialisme? Ik ben wel benieuwd of er hier ook minimalistisch levende creatievelingen zijn…

Laat me weten wat je ervan vindt!!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.