Wat is Notion en is Notion wat voor jou?

Ik gebruik vanaf eind 2020 Notion en het bevalt mij prima. Maar inmiddels in Notion een soort buzz woord geworden en wil iedereen Notion gebruiken. Maar wat is Notion nu eigenlijk en waarom wil iedereen het gebruiken?

Wat is Notion: een blank canvas

Als je van bullet journals houdt dan kun je ook van Notion houden. Het is namelijk een blank canvas waar je zelf je inhoud aan moet geven. Maar waar je met een bullet journal kan verdwijnen in alle mogelijke lay-outs, verzamelingen en views, kun je dat in Notion ook. Net als een Bullet Journal is Notion alleen geschikt voor mensen die structuur in hun werkwijze hebben en dit ook weten en om kunnen zetten in iets op papier of in Notion op een digitale manier.

In Notion moet je eigen werkwijze omzetten in een digitale manier. Dat is waarom veel mensen Notion een fijn product vinden, je kunt het namelijk zo inrichten zoals jij werkt. In tegenstelling tot andere to-do apps waarbij je op het pad van de ontwikkelaar van de app moet blijven.

person holding white and black frame
Photo by cottonbro on Pexels.com

Waarvoor kun je Notion gebruiken

Pagina’s, to-do lijsten, tekst, visionboards met plaatjes, vakantiebestemmingen met google maps, databases. Dat zijn een van de voorbeelden die je kwijt kan in Notion of wat je met Notion kan.

Notion noemt zichzelf dan ook de “All-in-one-workspace”, en het is dus ook mogelijk om “alles” er in te zetten. De meeste mensen gebruiken het als een project/taken-management systeem. Waar je dus je taken aan je project kunt koppelen. Maar ook voor het voorbereiden van artikelen voor je blog of social media in de vorm van een content kalender. Of wat dacht je van een habittracker?

Structuur is belangrijk, maar je moet het zelf aanbrengen.

Notion kan veel, maar het kan niet alles. Er zijn veel workarounds die je helpen om het toch voor elkaar te krijgen wat je wilt. Bijvoorbeeld het herhalen van taken, maar als dat een eis van je is, kun je beter op zoek naar een ander pakket.

In Notion moet je alles zelf bouwen (en onderhouden). Heb je daar geen zin of geen tijd voor dan kun je beter kijken naar een meer gestructureerd pakket dat taken voor je regelt en bij houdt. Trello en Evernote hebben jaren voldoende voor me gewerkt en later Things (op mijn telefoon) voor mijn to doā€™s.

Het risico van een programma waar je zelf veel aan kan aanpassen is ook dat je blijft aanpassen en dus het programma niet gebruikt waarvoor je het zou willen gebruiken…

Mindmap
Met een mindamp kun je de structuur aanbrengen die je nodig hebt in Notion.

Mijn gebruik

De belangrijkste reden om Notion te gebruiken is omdat het met databases werkt en deze databases kun je met elkaar linken. Dit geeft een heel andere kijk op de gegevens die je verzameld. Ik kan nu de informatie die ik ergens heb gelezen linken aan iets wat ik in mijn blog verwerk en toevoegen aan de dag waarop ik het verwerkt heb. Dat is iets wat ik in Trello een beetje miste; het samenvoegen van mijn werk, blog en persoonlijke leven. Dit is me in Notion wel gelukt. Een tweede reden om het te gaan gebruiken is dat het gratis is (geworden). Hoewel ik na een proefperiode op het punt stond om toch maar een abonnement af te sluiten, dat zegt wel wat over de mogelijkheden die Notion voor mij heeft.

Hoe weet ik of Notion iets voor mij is?

[ ] Ik gebruik vaak een telefoon of iPad

[ ] Ik zoek iets wat ik gelijk kan gebruiken

[ ] Mijn hoofdtaak is het verwerken van informatie, zoals het doen van onderzoek.

[ ] Ik wil offline kunnen werken

[ ] Ik maak altijd back-ups van mijn werk

[ ] Ik zoek een pakket wat ik, eenmaal ingericht, voor altijd kan gebruiken

Als je alle boxen hebt aangekruist (of met ja hebt beantwoord) …. dan is Notion niet geschikt voor je. En kun je beter kijken naar een ander pakket…. kijk bijvoorbeeld eens naar Trello, mijn opzet van een Trellobord voor mijn werk heb ik hier beschreven, of misschien heb je niet meer nodig dan de to do lijst optie die al standaard in je telefoon zit. En als je meer een onderzoekstype bent, dan is Obsidian meer voor jou.
Of is de analoge manier van Bullet Journaling een manier die goed bij je past?
Ik gebruik de Bullet Journal naast Notion… ik kan gewoon niet zonder.

car on road
Photo by Trace Hudson on Pexels.com

Leercurve van Notion

Afhankelijk van je voorkennis is het basisgebruik van Notion niet moeilijk. Als je een beetje weet hoe Excel werkt en wat databases zijn, dan kun je met Notion prima aan de slag.
Ga je aan de gang met formules, dan kan het wel ingewikkelder worden. Maar er zijn veel voorbeelden die je kunnen helpen om voor elkaar te krijgen wat je wilt (of je geeft mij een berichtje šŸ˜‰ , ik hou van uitdagingen).
Kortom hou je van het zelf opzetten van je systeem en ook het onderhoud ervan, dan kun je je gratis aanmelden bij Notion en je eerste pagina’s beginnen.

Zorg er in elk geval voor dat a: weet waarom je overstapt van een app of notitieboek naar Notion, b: geef het een kans (want het zou je probleem van je andere systeem moeten oplossen) door het een aantal weken te gebruiken en c: als het niet werkt… ga op zoek naar iets anders….

Lizzy
Lizzy

Wil je meer weten van hoe ik met Notion werk? Laat het me dan weten!

Het systeem is er voor jou, als het je niet past… ga dan op zoek naar iets anders wat wel past

Procrastinator

Laat me weten wat je ervan vindt!!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.