Junk Journal signatures maken

Junk journal inserts maken

We hebben de cover gemaakt en nu is het tijd om de Junk Journal signatures te maken: de inhoud.

Wat heb je nodig?

 • papier (in welke vorm dan ook)
 • een bone folder (of een beetje nagel) om strakke vouwen te kunnen maken.
 • een mes
 • een lineaal
 • een snijmat

Wat voor papier?

Op zich maakt het niet uit wat voor papier je gebruikt. Het ligt er vooral aan wat je met je junk journal wil gaan doen. Ga je er vooral in schilderen dan is dikker papier beter.Wil je vooral schrijven, dan is papier zonder drukke achtergrond beter.

In de junk journal wereld wordt ook vaak gebruik gemaakt van door koffie of thee gehaald papier. Het krijgt daardoor een meer vintage look. Tussen allerlei drukke printjes kan dit ook even fijn zijn, maar daarvoor kun je dus ook gewoon gekleurd of wit papier gebruiken. Het fijne van de in koffie of thee gedoopte (en gedroogde) papieren vind ik ook het geluid, het kraakt zo fijn ;). Ga je voor het inplakken van plaatjes, dan maakt het eigenlijk niet uit wat voor papier je gebruikt.

Aantal papieren per signature

Meestal gebruik ik 10 pagina’s per signature. Dit persoonlijke voorkeur. Wanneer je minder doet kun je de afstanden tussen de signatures verkleinen, wanneer je dat mooier vind. Als het je niet uitmaakt of je houd echt niet van het inbinden, dan doe je meer pagina’s per signature en heb je dus minder signatures nodig. Het betreft hier dus een beetje experimenteren met je eigen stijl, wat dus ook weer afhankelijk is wat je doet in je junk journal.

Voor mijn stijl (veel plakken) is dus 10 pagina’s per signature goed met een afstand dus van 1 tot ca. 1,5 tussen de signatures. (Gebaseerd op mijn laatste junk journal)

Verassingen tussendoor

Je hoeft niet alleen maar A4 papier te gaan gebruiken. Stop er eens een envelop, een uitgescheurd memoblad,

of een wat kleiner papiertje tussen. Dat houdt je junk journal spannend!

De signatures

Ga op zoek naar de papieren die je wilt gaan gebruiken in je junk journal. Verzamel gewoon wat je mooi vind.

Junk journal signatures samestellen

Signatures samenstellen

 • verdeel je uitgezochte papieren in verschillende stapels:
  • bewerkt papier
  • effen papier
  • anders
 • Pak van elke stapel 1 papier net zolang totdat je 10 papieren in je hand hebt
 • Vouw alle papieren op die manier dat je ze in je signature wilt hebben. Wanneer een papier te groot is hoef je dit niet perse af te knippen, je kunt misschien een flap maken om iets in te steken. Een A4 papier hoef je ook niet in het midden te vouwen, ook deze kun je een paar cm uit het midden vouwen, zodat je aan de ene kant een flap kunt maken en de andere pagina dus wat smaller is. Hoe strakker de vouw, hoe netter (en makkelijker) de signatures worden. Bij het inbinden is dat dan weer fijn.
 • Doe dit voor alle signatures die je nodig hebt.
 • Bekijk nu wat je voor stapeltjes je hebt en hoe ze in je junk journal moeten komen. Verplaats pagina’s naar plaatsen waar jij ze wel wilt hebben.

Signatures op maat maken

Je stapeltjes gevouwen papier zien er nog niet uit al echte pagina’s, je zult ze hier en daar op maat moeten snijden. Bekijk eerst goed hoe je je je signature in elkaar wilt hebben, soms betekend dat dat je zowel aan de bovenkant als de onderkant iets weg wilt halen. Bekijk dus goed hoe je je pagina als eindresultaat wilt zien.

Snij je signature dus op maat. Ik gebruik vaak een stuk karton als template met de maat die ik nodig heb. Bij twijfel haal ik mijn pagina uit de signature en snij ik deze los op maat.

Signatures klaar voor gebruik.

Als het goed is heb je nu een paar stapeltjes netjes in elkaar gevouwen papieren, de signatures die we een volgende keer gaan inbinden.
Zijn ze goed gevouwen en is de volgorde echt goed? Dan kun je er zo mee aan de slag.

Materialen die ik gebruik

(let op dit zijn affiliate links)

Laat me weten wat je ervan vindt!!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.