KonMari Checklist (Spread van de maand)

Spread van de maand: KonMari Checklist

Waarom de KonMari methode helpt.

Deze maand maak ik een minimalistische checklist: de KonMari Checklist, om de voortgang van mijn KonMari Quest in bij te gaan houden.

Waarschijnlijk heb je al van de KonMari methode gehoord. Maar zo niet, hier een korte samenvatting:

  • Je ruimt niet op per kamer, maar per categorie. Je verzamelt alles van dezelfde categorie, zodat je ziet wat je hebt. Dan sorteer je alles, doe je weg wat je niet meer wilt hebben en ruimt dan de rest georganiseerd op.
  • Je houdt alleen de spullen die “joy sparken”, die je een goed gevoel geven dus.

Het is niet een methode die de meeste mensen in een keer doen, hoewel Marie Kondo dit wel aanraad. Maar het is een hele hoop werk. Wanneer je Netflix hebt, kijk dan eens de serie “Tidying Up with Marie Kondo” Het voordeel is wel dat je van elke categorie weet wat je hebt, en dus ook weet wat je weg kan doen. En waar je vervolgens de dingen die je wel wilt behouden opbergt. Kortom, hier komt een KonMari Checklist in je bullet journal goed van pas. Om te zien wat je hebt gedaan en welke categorieën je nog moet doen.

KonMari Checklist

Mijn eigen spread

“Keep only those things that speak to your heart. Then take the plunge and discard all the rest.” -Marie Kondo

Waarom de konmari methode niet helpt.

Konmari beloofd in haar boek dat als je het goed doet, je nooit meer hoeft op te ruimen. Klonk mijn fantastisch in de oren. Misschien werkt dat voor haar, maar in mijn geval (en daarmee ben ik hopelijk niet te enige ) werkt het niet helemaal. Het zijn niet de categorieën die het me moeilijk maken, daar zie ik wel heil in. Maar het zweverige erachter…, hoewel er zeker een goed gevoel achter zit. Ik bedank mijn tas niet elke dag voor het gebruik en mijn huis voor het warme gevoel. Ik vouw mijn kleding ook niet geheel volgens de Konmari methode. Toch zorgt het opbergen in rijtjes (i.p.v. stapels)ervoor dat het makkelijker wordt om te pakken wat je wilt. Ook berg ik niet alles uit een categorie op in een plek. Ik heb de jassen beneden en kleding boven, ik gebruik scharen door het hele huis, dus daar liggen ze dan ook. Wel op een vaste plek… dat dan weer wel.

Marc Marie Huijbregts over Mari Kondo

Blijf bezig met opruimen

Niet alleen het zweverige houdt me wat tegen, maar ik heb gemerkt dat opruimen nodig blijft. Je leven veranderd, de dingen waarvan je houdt veranderen. Alle spullen die je huis binnenkomen doordat je ze krijgt of doordat een huisgenoot ze meeneemt of jezelf met het idee dat het handig kan zijn, maar dit later (voor jou) toch niet zo blijkt. Kinderen die opgroeien spullen nodig hebben en niet meer nodig hebben. Kortom je blijft altijd opruimen. En die gedachten moet je vasthouden. Ook al probeer ik aan de voorkant ervoor te zorgen dat er niet veel meer binnenkomt, aan de achterzijde moeten we er ook bewust van zijn dat we niet alles wat we in huis hebben nog nodig hebben. Dus met de categorieën van Marie Kondo en de KonMari Checklist houden we ons huis opgeruimd.

via Pinterest

Hoe hou jij je huis op orde? Gebruik je ook de Kon Mari methode? En hoe pak je dat dan aan? Hou jij een KonMari Checklist of een andere checklist bij voor het opruimen? Ik ben benieuwd, laat het me weten in de comments!

Op mijn Pinterestbord vind je nog meer ideeën voor een KonMari Spreads voor in je Bullet Journal.

Laat me weten wat je ervan vindt!!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.