Wat is die cirkel in mijn Mus Bujo ? (Level 10 life)

Cirkel in Mus Bullet JournalOp Facebook zie ik vaak de vraag voorbij komen: wat is deze cirkel en wat moet ik ermee?”
Het is jouw bullet journal, dus eigenlijk kun je ermee doen wat je wilt. Maar daarom ben je niet op deze pagina beland. Je vraagt je af wat je kunt met die cirkel, dat gaik je proberen uit te leggen.


Je kunt merken dat Bullet Journaling een hype aan het worden is, waar de commercie mooi op inspeelt.
Zaken die in de Bujo wereld al een tijd spelen, worden mooi voorgedrukt in een boekje dat aan alle eisen lijkt te voldoen.
Lijkt, want vergeet niet dat de oorsprong van de Bullet Journal geen fancy boekje is, maar “gewoon” een vaste plek waar alles genoteerd wordt (kijk hiervoor op de site van BulletJournal.com van Ryder Caroll). En waar gebruikers zoals jij en ik de voordelen van zien en deze uitbreiden.

De Cirkel

Maar terug naar de cirkel.
De cirkel komt oorspronkelijk uit het boek Miracle Morning van Hal Elrod. Een aanrader om te lezen. Naast allerlei andere tips gebruikt Hal de cirkel om de 10 belangrijkste peilers van zijn leven te evalueren:  zijn zogenaamde “The Level 10 Life.”

Level 10 CircleIn willekeurige volgorde:

  1. Relatie
  2. Fun&Recreatie
  3. Financiën
  4. Persoonlijke ontwikkeling
  5. Omgeving
  6. Familie & Vrienden
  7. Carrière & Werk
  8. Spiritualiteit
  9. Geven & Bijdragen
  10. Gezondheid & Fitness

Zelfscore

Op elk van deze 10 peilers beoordeel je jezelf met 1-10 punten ,hoe je vind dat je op dit moment scoort op elk van deze onderdelen.
Dus vind je dat je relatie helemaal perfect gaat, dan geef je deze een 10 en omdat je slaapkamer toch echt een nieuw behangetje nodig heeft, geef je deze maar een 5.
Je scoort op je gevoel. Er is geen goede of foute score, maar het ultieme doel is om de hele cirkel gekleurd te hebben. Dus alle peilers met een 10 score.

Doelen

Level 10 GoalsHoe zorg je ervoor dat je alles op level 10 krijgt, of in elk geval richting de 10?
Je gaat doelen stellen! Allereerst moet je voor jezelf duidelijk hebben wanneer je je Level 10 Life opnieuw wilt beoordelen, of een onderdeel daarvan.
Daarna bepaal je voor elk van de peilers wat voor jouw ‘level 10’ is.
In het bovenstaande voorbeeld kan het voor de peiler “Omgeving” dus betekenen dat je je slaapkamer gaat opknappen en dat daarmee deze peiler op niveau brengt.

Alles op level 10

Je zult merken dat, wanneer je je concentreert op het ene doel, het andere doel misschien wat ‘vergeten’ wordt. Je kunt je niet op alle vlakken voor 100% inzetten. Al zou je dat wel willen.
Level 10 Life geeft je wel een richting en een doel. Je kunt duidelijke doelen neerzetten om naartoe te werken, en wanneer je regelmatig kijkt naar je peilers, zul je merken dat je “scores” gelijkmatiger blijven, omdat je bewust aan “alle” vlakken werkt.

Evalueren

Level 10 Life Persoonlijk maak ik aan het begin van mijn Bujo een Level 10 Life cirkel en vul hem in met de waardes die ik op dat moment voel. Aan het eind van de Bujo, wat in mijn geval zo’n 3-4 maanden is, doe ik een eind beoordeling.
Ik teken erbij hoe ik vind dat mijn leven er op dat moment ligt. Dat kan een hogere score opleveren, maar soms ook een gelijke of zelfs lagere.
Maar een nieuwe Bujo geeft weer nieuwe kansen en mogelijkheden tot verbeteren.

8 Vlakken

De cirkel in de MUS Bullet Journal bevat (maar) 8 vlakken, het is jouw Bullet Journal, dus jij mag kiezen wat je ermee doet. In de “gebruiksaanwijzing” die er bij de MUS Bullet Journal aanwezig is staat wel een voorbeeld.
Maar je zou deze cirkel dus ook voor ander zaken kunnen gebruiken, creatieve ideeën vind je hier: 5 out of the box manieren om je Bujo Cirkel te gebruiken

 

Laat me weten wat je ervan vindt!!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.