Level 10 Life doelen vormgeven

Het originele idee achter het Level 10 leven van Hall Elrod is in mijn ogen een beetje kort door de bocht. Er wordt verteld dat iedereen een middelmatig leven leidt en dit dus veel beter kan. Maar misschien vind je dat je al een fantastisch leven leidt, maar dat het nog beter kan.
Toch zit er wel wat achter de denkwijze, of in elk geval het maken van categorieën waarin je leven indeelt. Met het doel om te verbeteren (of om te realiseren dat je leven al fantastisch is). Je kunt niet alles op alle vlakken tegelijk verbeteren (en op niveau houden). Maar een doel om naar toe te werken geeft je richting.

Level 10 in mijn bujo

Ik was al begonnen om elke maand terug te kijken naar de acties die ik kon nemen om mijn level 10 leven vorm te geven en deze te verwerken in mijn maandoverzicht. Maar met deze korte termijn doelen had ik toch niet het gevoel dat ik progressie maakte in mijn level 10 leven. Daarom heb ik een andere manier gevonden om hier wat meer inhoud aan te geven.

De Level 10 categorieën

  1. Persoonlijke groei en ontwikkeling
  2. Spiritualiteit
  3. Financieen
  4. Relatie
  5. Vrije Tijd
  6. Carriere
  7. Goede Doelen / Geven
  8. Gezondheid en Fitness
  9. Omgeving en Huis
  10. Familie en vrienden

Leven 10 Leven bereiken door SMART doelen

SMART

Om te weten wat je wilt verbeteren in welke categorie, moet je weten wat een categorie voor jou betekend. Iedereen staat anders in het leven, dus kan de inhoud van een categorie voor de een heel anders zijn dan voor de andere. Wanneer je online kijkt kun je voorbeelden vinden van hoe mensen hun categorieen inhoud hebben gegeven. Dit kan je helpen om zelf jouw doel te vinden.

Het leven bestaat uit continue leren, aanpassen, bijstellen. Je doel kan heel duidelijk zijn, maar het pad ernaar toe kan telkens veranderen, afhankelijk van de omstandigheden waarin je je bevindt. Wanneer je het doel voor jezelf duidelijk hebt gemaakt, S.M.A.R.T., dan lukt het vanzelf om het pad terug te vinden, wanneer je deze even bent kwijt geraakt.
Gebruik de SMART-methode dan ook om je levensdoelen van level-10 life echt een doel en eindpunt te geven. Wanneer is je leven perfect en geef je alles een 10?

SMART

S specifiek: is het doel duidelijk
M meetbaar: is het duidelijk wanneer het doel is bereikt? Heeft het een duidelijk einde
A actiegericht: kun je wat doen om het doel te bereiken?
R realistisch: is het doel (net) haalbaar?
T tijdsgebonden: wanneer (in tijd) moet het doel bereikt zijn

S = Specifiek

De S van SMART staat voor specifiek, is het doel duidelijk? Soms kun je een duidelijk doel hebben, maar is de reden waarom je het doel wilt halen niet duidelijk. Daardoor is de kans dat je het doel gaat halen niet heel groot. Zorg er dus voor dat je je doel heel specifiek maakt.
Het doel (voor persoonlijke groei en ontwikkeling): Deens leren, omdat ik in de lokale taal iemand wil kunnen aanspreken op vakantie.

M. Meetbaar

Wanneer is een doel bereikt? Wanneer je als doel afvallen hebt…. Wanneer is dat doel dan bereikt? Afvallen alleen is dus niet een goed doel. Ik wil 5 kg afvallen. In het vorige voorbeeld van het Deens, iemand kunnen aanspreken. Een doel moet altijd meetbaar zijn. Er moet een eindpunt zijn waar je naar toe kunt werken. Het doel moet gehaald kunnen worden.

A = Actiegericht

Ik kies hier voor de A in dit geval Actiegericht. Je wilt iets kunnen doen om het doel te bereiken. Doordat je met acties steeds iets dichter bij je doel kunt komen. Voor mijn doel Deens leren, kan ik als actie elke dag een les Duolingo volgen.

R = Realistisch

Zorg dat je je doel (net) kunt halen. Een doel moet niet te makkelijk zijn, maar ook niet onhaalbaar zijn. Iemand volgende zomervakantie kunnen aanspreken in het Deens is realistisch, 1 miljoen verdienen voor volgend jaar niet…

T = Tijdsgebonden

Doelen moeten een eindtijd hebben, net zoals dat het meetbaar moet zijn wat je moet halen, is een tijd wanneer je het moet halen net zo belangrijk. Mijn persoonlijke doelen hebben vaak de neiging om een tijd te hebben die meeschuift, omdat het me niet is gelukt om het doel binnen de tijd te halen. Maar het doel blijft hetzelfde alleen het pad erheen is, door omstandigheden, wat langer geworden als gepland.

Mijn Level 10 Doelen
Next Page 

Laat me weten wat je ervan vindt!!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.