Maakt minimalisme alles beter?

maakt minimalisme alles beter

Is minimalisme de oplossing naar een gelukkig leven?

Wanneer je een hoop “rommel” hebt en dit graag opgeruimd ziet, dan ken je de KonMari methode. Bij deze methode houdt je alleen wat “sparks joy”. Deze methode wordt ook minimalisme genoemd. Maar bij minimalisme denk ik vooral aan Jenny Mustard. Dat is het minimalisme waar ik (nog) niets mee heb.

Betekenis minimalisme

Betekenis Minimalisme
Minimalisme volgens het woordenboek

Wat is minimalisme? De betekenis van minimalisme is volgende de van Dale: “tevredenheid met een geringe inwilliging of vervulling van zijn eisen of verlangens”. Of hoe ik het lees, tevreden zijn met de spullen die je hebt en ze ook gebruiken.

Minimalisme is meer dan alleen ontspullen. Minimalisme is bewust omgaan met je spullen, de mensen om je heen en je omgeving. Alleen kopen wat je nodig hebt, wat je gebruikt. Mensen in hun waarde laten. 


Hoe begin je met minimaliseren?

Volgens “The Minimalists” is het beginnen net zo makkelijk als het stellen van de vraag

How might your life be better if you owned fewer material possessions?

The Minimalists

“Hoe wordt je leven beter, als je minder materialistische spullen bezit”

Foto door Sven Brandsma via Unsplash

Kortom verwijder de spullen die je niet blij maken (de “KonMari” methode). Maar sta vooral stil bij de spullen die je huis binnenkomen!
Ik ben nog steeds bezig met de KonMari Quest, zoals ik het noem, ik vind het niet makkelijk om spullen weg te doen. Wat me wel makkelijker afgaat is ervoor te zorgen dat er minder spullen in mijn huis komen.

Voordat ik iets koop moet:

  • ik er goed over na hebben gedacht (minimaal 1 nacht)
  • het een functie hebben
  • het een plaats hebben

Pas als aan bovenstaande criteria wordt voldaan, mag het artikel worden aangeschaft.

Maakt minimalisme alles beter?

Het hebben van minder spullen, of eigenlijk minder troep, maakt mij in mijn hoofd beter, rustiger. Niet voor niets is er een spreekwoord: rust in je huis is rust in je hoofd. En voor mij is dat waar. Wegdoen van spullen is moeilijk, maar als ik eenmaal dat besluit heb genomen, dan geeft het ook rust. Of het alles beter maakt? Dat weet ik niet, maar ik weet zeker dat het er wel beter van wordt.

Minimalistische woonkamer
Kirill via Unsplash

Laat me weten wat je ervan vindt!!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.