Makkelijk journalen in een junk journal.

Een junk journal is, zoals je kunt bedenken, een journal gemaakt van junk, oftewel gerecycled materiaal. Heb je angst voor witte pagina’s, overweeg dan eens te werken in een junk journal. Niet alleen leuk om te maken, maar ook heerlijk om in te journalen.

Waar kun je een junk journal voor gebruiken?

Junk Journal
Junk Journal

Eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken of je kunt de junk journal ervoor gebruiken:

  • tekeningen/schilderskunsten
  • recepten
  • verhalen
  • verzamelingen
  • reisverslag
  • dagboek

Dagelijks journalen

Ik schrijf/plak/teken bijna dagelijks in mijn junk journal. Het werkt ontspannend en als je zo alle dagen doorbladert heb je best al veel gedaan in het jaar. Dingen die ik anders waarschijnlijk was vergeten. En hoewel een geschreven journal ook interessant kan zijn, het terugbladeren in mijn junk journal met de plaatjes, kreten of voorwerpen, brengt me ook zonder woorden terug naar die dag, tijd of plaats.

Foto's en tekeningen
Foto’s en Tekeningen in mijn Junk Journal

Geen angst voor “het witte vlak”

Een junk journal kun je zelf maken, veel gebruikte materialen zijn oude boeken en met koffie en thee gekleurd papier. Het geeft het boek de “vintage” look. Ik gebruik van alles en dus ook vakallerlei typen papier, al dan niet met koffie of thee gekleurd. Het witte vlak ben je met deze techniek mooi kwijt. En het boekpapier heeft misschien een mooi plaatje of geeft je de achtergrond voor een ander in te plakken object.

In volgorde of juist niet

Ingeplakte veer
Nagetekende veer naast het origineel

Ik houd me graag aan de volgorde van de dagen, maar er zijn ook junk journalers die de perfecte pagina opzoeken voor hun verhaal. Wanneer je deze dateert kun je ze terug in de tijd zetten. Het voordeel van deze methode is dat je inderdaad de juiste pagina kunt vinden voor je creatieve uitbarsting. Maar daarom houd ik mijn pagina’s vrij basic en komt het toevallig echt niet uit dat dat plaatje van de lieve hond voorbij komt, dan plakken we er toch gewoon iets anders overheen.

Alles kan, geen beperkingen

Collage pagina in Junk journal
Collage in Junk Journal

Aangezien de junk journal toch al van materiaal is gemaakt dat geleefd heeft geeft het mij de vrijheid er mee te doen wat ik wil, het maakt niet uit of het papier bobbelt en afhankelijk hoe je het hebt gebonden, is er plek genoeg om dingen toe te voegen, zonder dat de rug scheurt of dat je journal helemaal open staat.

Junk Journalen

Kortom, wil je gaan journalen maar ben je bang om te falen, dan is een junk journal iets voor jou!
Als je wilt weten hoe je een junk journal kunt maken, laat me dit dan weten via de comments.
Happy Journaling!!

Mooie Foto
Soms zegt een mooi plaatje meer dan woorden

2 Comments

  • Ik wil wel weten hoe je een junk journal maakt.

  • Hoi, dank voor je reactie. Ik wil in 2022 meer schrijven/laten zien van mijn creatieve kant. Daar hoort de junk journal zeker bij! Dus hou het hier in de gaten šŸ˜‰

Laat me weten wat je ervan vindt!!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.