Mari Kondo – Konmari Quest Deel 1

Ik geef het toe, ik ben niet goed in opruimen en ook het wegdoen van spullen is niet mijn sterkste kant. Gelukkig zijn er in de wereld mensen die van het organiseren van huishoudens hun beroep hebben gemaakt en daar dan ook nog boeken over schrijven.

Eén van die mensen is Marie Kondo, een japanse “organizing consultant”. Zij heeft een revolutionaire manier van opruimen en organiseren, het lukt bij iedereen…… 

Het boek

Ik houd van uitdagingen en wil ook wel ruimte hebben in huis. Ik kom inmiddels al een heel eind, het weggooien wordt steeds makkelijker, maar sommige artikelen blijven lastig. Ik heb het boek dus aangeschaft:

BewarenBewaren

BewarenBewaren

De spelregels

 1. Visualiseer je uitkomst.
  Wat is je ideale (eind)beeld?
  – Maak een visionboard
 2. Kleed je voor het moment.
  – Maak er een feestje van!
 3. Focus!
  – Dus geen muziek……….
 4. Ga per groep aan de gang en niet per plaats.
  – Dus niet per kamer of per laatje, zoals eigenlijk gebruikelijk, maar per groep en dan ook nog in de bepaalde volgorde:1. KLEDING   2. BOEKEN 3. PAPIEREN 4. DIVERSEN 5. SENTIMENTELE OBJECTEN – verzamel alles op 1 plek op de vloer.
 5. Houd elk onderdeel vast en vraag je af:
 6. “Does it spark joy?”
  Wordt je blij van het product?
  – een eenvoudige vraag….toch?
 7. Selecteer en gooi eerst weg, voordat je gaat opruimen (en gaat winkelen voor opbergers).
  – Rigoureus! Twee stapels dus: houden en wegdoen.
 8. Geef elk item zijn eigen plaats
  – heeft het een eigen plaats, dan is de kans groter dat je het op deze plaats terugzet.
 9. Zoek de beste opbergoplossing voor jouw spullen, NADAT je alles hebt uitgezocht.
  – misschien kun je zaken hergebruiken, kijk naar simpele oplossingen: schoenendozen En je koopt nu passende opbergmeubelen ipv andersom, dat je opbergers koopt, maar je spullen passen er niet in…
 10.  Volg je intuïtie
  Elke beslissing die je maakt is goed

Kleding

Dit is de makkelijkste categorie, volgens Mari Kondo. Maar alle kleding…. overal vandaan? Nou ja, leeg die kast dan maar…. alles op het bed…
Makkelijk: alle kleren die te groot, te klein of te oud zijn….. dat lekker zittende shirt ziet er eigenlijk echt niet meer uit, dus weg ermee.
Moeilijk: die winterjas die ik slechts 1x per jaar gebruik voor de Wampex.. als het echt koud is…. Ja, want mijn eigen winterjas wil ik op deze tocht echt niet aan….hij ” sparkt geen joy” meer, maar is wel praktisch…….sorry Mari, maar deze blijft. Als is het in zijn eigen ” bak”.
Kortom er gaan veel kleren de kledingzak in. En omdat we toch in de seizoenswissel zitten, bergen we het zomergoed gelijk op en word het wintergoed actief.

Genoeg te dragen

We zullen deze winter eens opletten welke kleding we wel/niet dragen. Dit kun je makkelijk doen door hangende kleding met de hangers “verkeerd om” op te hangen en wanneer je het draagt de hanger goed te hangen (in tegenovergestelde richting dus).

Groep 1: Kleding voltooid

Alle kleding is door mijn handen geweest en de schoenen ook… dus hier wat voor en na foto’s..

Kledingkast voor
Kledingkast na
Schoenen (hele familie) voor
Schoenen (hele familie) na. Gelegenheidsschoenen zijn elders opgeborgen.

One Pingback

Laat me weten wat je ervan vindt!!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.