Met een ontspannen gevoel op vakantie

Het was nog spannend, zouden we dit jaar wel de deur uit komen? Het lijkt erop dat we in elk geval in eigen land op vakantie kunnen en misschien wel de grens over.
De zomervakantie is voor mij altijd een magische grens in het jaar. In de periode voor de vakantie probeer ik zoveel mogelijk nog projecten af te ronden, lang liggende taken worden toch nog even opgepakt en eindelijk afgerond, zodat je met een ontspannen gevoel de vakantie kan beginnen.
Maar hoe zorg je ervoor dat je de vakantie zo ontspannen mogelijk ingaat?

Inventariseer

Maak een lijst, een zogenaamde braindump. Neem hiervoor de tijd en laat je brein de vrijheid en de mogelijkheid krijgen om alles waar het mee zit aan je kenbaar te maken. Schrijf dit allemaal op, dit mag op een lange lijst, maar dit kan ook op losse blaadjes of gebruik een mindmap. Laat je leiden door wat er in je hoofd opkomt en laat je niet beperken door de remmende gedachten, wanneer je opschrijft. “Gitarist op Pinkpop” (terwijl je geen gitaar speelt,. Die wilde ideeën filteren we er later wel uit.

Ontspannen op vakantie

Elimineer

Nu je je brein alle ruimte hebt gegeven, moet je keuzes gaan maken. Ok, de gitarist op Pinkpop mag van deze lijst, maar als dit echt iets is wat je ooit wilt doen, kun je deze verplaatsen naar een misschien/ooit lijst. Want wie weet!
Kijk of er items tussen zitten waarvan je nu denkt, dat is echt niets voor mij, maar dat kan een ander prima doen. Dat hoef ÍK niet te doen, delegeer deze items.
Er kunnen ook dingen tussen staan waarvan je denkt: “Waar kwam dit vandaan????” Wanneer je dat denkt, verwijder deze van de lijst. Dit zijn punten waar we nu echt niets mee gaan doen.

Sorteer

Wanneer je alle dingen eruit hebt gefilterd die je (nu) niet gaat doen, dan is het handig om een verdeling te maken in categorieën. Je kunt nu eenmaal niet alles, overal doen. Sommige dingen zijn werk gerelateerd, of hebben te maken met onderhoud van het huis, je hobby enz. Maak voor elke categorie een eigen lijst.

Prioriteer

Nu is het tijd om te zien wat nu moet en wat kan wachten tot na de vakantie.
Je weet wat je wilt doen en waar(voor). Maar je hebt niet alle tijd om alles te doen. Afhankelijk van de hoeveelheid tijd die je hebt en hoe groot hetgene is dat je wilt gaan aanpakken kies je 1 of 2 projecten per lijst waaraan je de tijd totaan de vakantie gaat werken.

Werk uit

Wat zorgt ervoor dat de taak die je op je prioriteitenlijst echt af is, je gewenste uitkomst? Zorg ervoor dat dit duidelijk is. Wat is af?!
Maak vervolgens een lijst maak van alle dingen die je moet doen om de taak af te krijgen en zo je gewenste uitkomst te bereiken.

Doen

Je hebt je lijsten en je actiepunten. Nu is het tijd om het te gaan uitwerken. Stap voor stap werk je naar het afronden van het project toe. Als deze zijn afgerond kun je met een gerust hart op vakantie, je hebt het verdient!

Laat me weten wat je ervan vindt!!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.