Mijn jaar 2020, terugblik

Mijn jaar 2020 is, net zoals die van vele anderen, niet het meest fantastische jaar geworden.
Het voordeel van het hebben van een bullet journal is dat ik makkelijk door mijn bullet journals kan bladeren om te zien wat er nu eigenlijk allemaal is gebeurt het afgelopen jaar. En als je je journal doorbladert of leest, merk je dat je toch meer hebt gedaan als dat je denkt. Tenminste dat ik bij mij vaak het geval. Als ik het niet opschrijf dan vergeet ik het snel.
Ok, de Corona pandemie is niet iets wat ik snel zal vergeten. Maar het is ook iets dat de rest van de dingen waar ik dit jaar nog wel invloed op had en wat ik wel heb gedaan en bereikt, onder laat sneeuwen.

Tijdslijn 2020

Blader door je (Bullet) Journal. Zie je een rode lijn ontstaan in de dingen die je veel deed, of die je allemaal hebt gedaan? Zijn dit de dingen die je wilde doen of alleen maar de dingen die een ander zei dat je moest doen. Mijn doel van dit jaar was om mijn bullet journal ook meer voor persoonlijke dingen te gebruiken dat is niet altijd gelukt. Als ik uit mijn werk kom, blijft de bullet journal vaak in mijn tas zitten, dus dit blijft work in progress.

Versimpelen

versimpelen

Mijn woord voor 2020 was versimpelen. En dat heb ik gedaan, niet alleen in het gebruik van mijn bullet journal, maar ook in mijn leven. Bewuster bezig zijn met de dingen die je koopt en bewaard. Stilstaan bij de dingen die echt waarde geven aan mijn leven. Kortom een proces dat na dit jaar nog doorgaat en waarin ik me in 2021 nog meer en bewuster mee bezig wil houden.
Tot en met half maart ging dat goed en daarna verdwijnt dit steeds meer uit mijn bullet journal. De reden daarvoor is in dit geval makkelijk; Covid-19.
Ik ging thuiswerken en het heeft lang geduurd voordat ik weer een goede balans had gevonden tussen werk (wat gewoon doorging) en ontspanning (dat op alle gebieden zoals ik ze gebruikte niet meer mogelijk was). Ik was dan ook blij dat ik in juni weer ‘gewoon’ aan het werk mocht, zodat ik de beweging had en conversatie met andere mensen dan je eigen gezin. Mijn ontspanning verschoof meer naar lezen en leren. Niet dat dat mijn leven versimpeld, want als je je opgeeft voor een cursus betekend dit ook huiswerk. Maar het geeft wel voldoening.

Wat nemen we mee naar 2021

Ik heb weer veel dingen geleerd in het afgelopen jaar. Ik heb vooral mijzelf meer leren kennen. En er zijn punten waar ik aan wil werken in 2021 zodat 2021 een beter jaar wordt als 2020. Volgens de Kaizen methode ben je al goed bezig als je elke dag 1% verbetert ten opzicht van gisteren. 1% is te doen toch? Dus ik streef elke dag naar een dag die 1% beter is als gisteren, waar ik 1% beter op mijzelf heb gelet en de prioriteiten in mijn leven op de juiste punten heb gelegd.

Natuurlijk verwerken we de terugblik en de vooruitblik in een spread in mijn bullet journal.

En mijn Visionboard helpt me ook het focus te houden op de dingen die ik belangrijk vind.

Andere hulpmiddelen

Naast een spread in je bullet journal kun je ook online tools gebruiken. Wil je een hele diepe review doen op jouw jaar 2020, kijk dan eens op de site van Yearcompas.com waar je (gratis) een werkboek kunt downloaden Deze vragen kun je zeker verwerken in je bullet journal (link naar mijn jaar)

Kijk jij terug op je jaar en wat doe je met deze informatie? Maak je ook een spread? Laat het me weten in de comments.

Laat me weten wat je ervan vindt!!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.