Mijn Journals

Mijn Journals
Mijn Journals

Sinds ik ben begonnen met bullet journaling is het schrijven interessanter geworden. Om alles een plek te geven heb ik nu 3 typen journals, allemaal met een verschillende inhoud.
(Omdat ik het gevoel heb dat het woord Journal de lading beter dekt als Dagboek maak ik daar meer gebruik van). Het gebruik van mijn journals is voor elk van de journals anders

1. Bullet Journal

Hier is het allemaal mee begonnen.
Op zoek naar een manier om mijn leven structuur te geven ben ik via de GTD methode van David Allen terecht gekomen bij de Bullet Journal methode van Ryder Caroll.

Mijn Bullet Journal gebruik ik voor de opzet van de structuur van de dag, de bezigheden, de “dingen die moeten” , dingen die je wilt doen. Na eerst enkel jaren in de rabbit hole van de artistieke bullet journals terecht te zijn gekomen ben ik toch weer terug naar de basis.
Het is mijn externe brein, waarin alles wordt opgeschreven wat ik interessant vind, of wat (andere vinden dat) ik moet doen.

En ik vond het geen fijn gevoel mijn persoonlijke belevenissen in de bullet journal te schrijven die ik (vooral) op mijn werk gebruik. Hij ligt daar dan ook altijd op en zichtbaar..

2. Vrij schrijven (Artist Way)

Na het lezen van “The Artist Way” van Julia Cameron ben ik begonnen met een schrift om dagelijks mijn hoofd in te legen.
De Bullet Journal methode alleen voldeed niet helemaal en om nou in het openbaar (lees op mijn werk) al mijn gedachten op te schrijven in een schrift dat iedereen kan inzien, dat hield me tegen om mijn gedachten in de Bullet Journal op te schrijven.

In het boek The Artist Way raad Julia Cameron je aan om elke dag tenminste 3 pagina’s te vullen met alles wat er in je hoofd gebeurt. Dit mag dus alles zijn en het kan gebeuren dat 2 pagina’s vult met de zin ‘ik weet niets te schrijven’ maar dat er daarna toch nog iets loskomt.
Het is niet de bedoeling dat je je geschreven woorden terugleest, hoewel het me (aan het eind van een jaar of schrift) soms wel enig inzicht geeft waarom dingen zijn gebeurt zoals ze zijn gebeurt

3. Art Journal

Mijn dagboek is eigenlijke een combinatie van vrij schrijven, het vastleggen van de dag en het uiten van creativiteit mbv het gebruik van foto’s, plaatjes, inkt, stempels en verf. Daarom noem ik het ook een art journal en niet een dagboek.

Wanneer je hier doorheen bladert kan één blik op een plaatje, een foto of een woord je weer terugbrengen naar die dag.
Wanneer je soms het gevoel hebt dat er nooit wat gebeurt in je leven, ga dan een dagboek bijhouden! Echt waar, het leven lijkt zo een stuk interessanter en als je terugbladert merk je dat er echt heel veel gebeurt in een leven. Soms zijn het maar kleine dingen, maar als ik ze niet had opgeschreven was ik ze zeker vergeten.

3 Journals om in te schrijven

Ik gebruik dus 3 journals om mijn creativiteit, productiviteit en gedachten in kwijt te kunnen. Verdeeld op basis van waar ik ben werk of thuis, hoe vrij ik ben om mijn gedachten op dat moment kwijt te kunnen of hoeveel zin ik heb om creatief te zijn.

3 Momenten om te schrijven

De bullet journal gebruik ik eigenlijk elke dag, zeker elke werkdag omdat hier mijn “dit wil ik vandaag doen” lijst in staat. Tevens is het een mooi medium om snelle notities en andere krabbels in kwijt te kunnen. Het geeft me structuur en houd me gefocust op wat IK wil doen en niet op wat de rest van de wereld wil dat ik ga doen.

Het vrij schrijven schrift gebruik ik elke ochtend, tijdens mijn Miracle Morning, dit hoeven niet altijd 3 volle pagina’s te zijn, maar soms is het alleen maar opschrijven waar je dankbaar voor bent al genoeg.

Mijn Art Journal vult de rest op, soms ga ik in de avond nog even aan de slag, maar ik werk in elk geval in het weekend de week bij. Het is voor mij een moment om tot rust te komen en te verwerken wat er allemaal is gebeurt.

Conclusie

Elk van de journals geven mij een ander gevoel van rust, het heeft me een aantal jaar gekost om de manier te vinden om mijn hoofd tot rust te laten komen.

Ik denk dat ik er met deze 3 aardig mee in de buurt kom, soms lukt het niet en neemt de “gewoonte” je mee in de manier waarop je altijd al je ding deed. Maar als ik niet schrijf, wordt ik onrustig. Het moet gewoon op een of andere manier mijn hoofd uit.

Hoe zorg jij dat je je hoofd leegt?

Mijn Journals (2019), vlnr Vrij schrijven, Bullet Journal, Art Journal

Laat me weten wat je ervan vindt!!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.