Mijn ochtendroutine (met Notion) houd me gezond

Hoe complexer je leven wordt (werk, relatie, kinderen, huisdieren) hoe groter de kans is dat een ochtendroutine je kan helpen om een goede dag te hebben. En soms is een checklist daarbij nodig. Een routine helpt je om dingen niet te vergeten. Mijn ochtendroutine wordt ondersteund door Notion.

white bed linen on bed
Photo by cottonbro on Pexels.com

Vergeten van medicijnen

Alhoewel ik al mijn hele leven lang medicijn gebruik en je zou denken dat dat toch wel een routine handeling zou moeten zijn (30 dagen regel??)….in mijn geval niet. Ik vergat regelmatig mijn medicijnen. Niet alleen mijn medicijnen, maar ook alle andere goede voornemens en gewoontes die ik voor mezelf had bedacht. Vooral omdat ik geen goede “starter” had om dit aan op te hangen, vergat ik het dus…

Mijn ochtendroutine in Notion

Dagelijks Journal in Notion

Sinds de COVID door de wereld raast is ook in mijn ochtendroutine zoals ik hem deed (zie mijn Miracle Morning) de klad gekomen. Ik weet dat mediteren en journalen goed voor mij zijn en me een rustig en kalme dag in het vooruitzicht geven. Toch is het makkelijker om niet na te hoeven denken en vanuit je bed zo achter je computer te rollen om te werken. Ja… beetje workaholic… I know. Ik ben dan ook blij dat ik (deels) weer gewoon op werk mag werken, maar de routine is er dus een beetje uit.

Wat mij de afgelopen maanden heeft geholpen is mijn Dagelijks Journaal in Notion. Waar de trackers in mijn Bullet Journal nooit helemaal ingevuld raakten (met een week was ik het vergeten (“out of sight out of mind”)) worden de trackers in Notion gevuld. En aangezien ze dagelijks in zicht komen (“alles” staat in Notion), kan ik ze ook niet vergeten.

Andere reminder apps kunnen ook helpen, of misschien is voor jou alleen al een wekker met de juiste titel genoeg.

Medicijnen staat bovenaan, dus mocht ik deze toch zijn vergeten, dan kan ik ze hup nemen (en gooi ze vervolgens op mijn kussen, zodat ik ze ’s avonds ook niet vergeet. Een kapstok die werkt voor mij).

Andere vakjes die in de ochtend een score krijgen zijn het schrijven en de meditatie. De meditatie doe ik (nog steeds) gewoon in bed. Met ondersteunende hulp van een begeleidende meditatie sta ik rustig op om te gaan schrijven in mijn journal. Gewoon wat mijn hoofd me in mijn pen laat zakken. Het hoeft geen verhaal te worden, het gaat er alleen om dat het hoofd zoveel mogelijk leeg is.

Dagboek 2021
Dagboek 2021

Mijn ochtendroutine en de checkboxen begeleiden me door de ochtend.

Alle dingen die ik belangrijk vind om ze (in de ochtend) uit te voeren hebben een plekje in Notion. Na het mediteren en schrijven kijk ik (nog eens) wat de dag me moet brengen en welke dingen ik wil doen. Deze neem ik over in mijn bullet journal.

Als ik (aan het eind van de dag) alle vakjes aangevinkt heb op de dag, beloont Notion me met een beker. Het is toch fijn beloont te worden voor je goede gedrag!!

Habits (of gewoontes) in Notion

Laat me weten wat je ervan vindt!!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.