Mijn Second Brain

deze blog bevat affiliatie links

Afgelopen week heb ik het boek van Tiago Forte gekocht: Building Your Second Brain. Tiago is een “productivity goeroe” en ontwikkelde zijn systeem, de second brain, toen hij op zoek was naar een mogelijkheid om zijn chronische ziekte onder controle te krijgen.
Ik heb het boek gekocht omdat ik steeds op zoek naar een manier om mijn notities op de meest perfecte manier op te slaan. Veel wat Tiago gebruikt heb ik online gevonden en ook al wel toegepast. Via zijn blog en YouTube kanaal kun je al veel vinden (of van andere mensen die zijn tips gebruiken.)

Wat is een second brain

Een second brain is alles wat je gebruikt om iets uit je hoofd te halen. Je eigen hersenen zijn niet zo goed in het oplepelen van de juiste informatie op de juiste tijd. (Wanneer dacht jij in de winkel aan het feit dat de batterijen van de rookmelders vervangen moeten worden? Ik denk daar altijd aan als ik er op dat moment niets mee kan). Je second brain heeft dus alle informatie in zich en ook een manier om die informatie dus snel weer te vinden. Vind alles wat je hebt geleerd, gezien en je gedachten weer snel terug.

Mijn 2 extra breinen

Wat is er belangrijk aan een second brain

Zoals ik al vertelde maakt het op zich niet uit hoe je je second brain opzet, de een werkt het liefst op papier en de ander gebruikt liever een digitaal medium. Je second brain moet je de mogelijkheid geven om snel informatie kwijt te kunnen die je niet wilt vergeten, maar ook een plek zijn om informatie op te slaan dat op een later moment van pas kan komen. Een second brain moet je ook de gelegenheid geven om gegevens met elkaar te combineren, zodat je een nieuw idee maakt. Het gebruik van een computer programma heeft dus de voorkeur.

Hoe zet je je eigen second brain op

Nadat ik het boek heb gelezen besefte ik dus dat ik al lang gebruik maak van mijn second brain. In de vorm van mijn Bullet Journal. Hierin staan niet alleen de dingen die ik moet en wil doen, maar ook andere notities, herinneringen en lijsten. Het is dus mogelijk om dit in je Bullet Journal te doen, het consistent gebruik maken van een index verkort de tijd van het zoeken, maar met 10-tal Bullet Journals in de kast, is een digitaal programma handiger. De voordelen van een digitale app is dat de zoekactie je altijd naar iets brengt waar jij naar zocht, of wat relatie heeft met iets waar je naar zoekt. Notion is de site kick van mijn Bullet Journal. Belangrijke informatie wordt van uit de journal overgenomen in Notion en to-do’s worden vanuit Notion in de Bullet Journal gezet.

De elelementen

Tiago’s 2ND brain bestaat uit de volgende hoofdonderwerpen: Projecten, Area’s (verantwoordelijkheden), Resources (bronnen, en het Archief (PARA). Met behulp van het PARA systeem kun je alle terugvinden: is het geen actief project, dan is het een area, is het geen area, dan is het een resources en is het dat ook niet, dan kan het in het archief

Zoek dus een medium op waar jij je het prettigst bij voelt en schrijf alles op wat je interesseert, iets dat ik al eerder van David Allen heb geleerd. Tiago maakt zelf gebruik van Evernote en er zijn ook mensen die software als Roam, Obsidian of OneNote gebruiken. Als je er maar de structuur in kunt aanbrengen en de zoekactie goed is.

Wat vond ik van het boek

Ik vond het boek makkelijk te lezen. Na alles wat Tiago al online laat zien, staat er niet echt iets nieuws in het boek. Maar de boekvorm houdt het wel compact en zo heb je wel de dingen bij elkaar die er wat toe doen. Ik vond het zeker de moeite waard om te kopen en ga me nog verder verdiepen in hoe je nu het beste je notities opslaat. Het boek moest mij doen inzien dat ik al zo’n 15 jaar gebruik maak van een second brain. Dus de rest komt ook wel goed.
Ik zal er vast nog meer over vertellen in de toekomst.

Ken jij de technieken die Tiago toepast of zou je meer over zijn technieken willen horen? Laat het me dan weten via de comments!

Laat me weten wat je ervan vindt!!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.