Mind My Mind – Film Review

Mind My Mind is een korte animatiefilm over een jongen met autisme, die laat zien hoe de verwerking van informatie plaatsvindt in zijn hoofd.

Chris

De animatiefilm Mind My Mind gaat over een jongen, Chris. Hij heeft autisme. In de film wordt een goed beeld neergezet, tenminste dat vind ik (als zgn ervaringsdeskundige, zoals ze dat noemen), van hoe het in het hoofd van iemand met autisme gaat. In deze film verwerkt een mannetje in zijn hoofd alle informatie zo goed en zo kwaad als hij dat kan.
Alle, maar dan ook alle(!) informatie moet verwerkt worden en dat kost tijd. Daarom wordt er niet altijd gelijk antwoord gegeven op een gestelde vraag (omdat de informatie nog niet is verwekt).
En kan de hoeveelheid informatie die verwerkt moet worden ook teveel worden waardoor er een “system overload” plaatsvind. Dit uit zich dan in een woede uitbarsting.

Mind My Mind

Het mooie van deze film vind ik dat de hoofdrolspeler Chris eens niet wordt neergezet als de stereotype autist (zoals Rainman). De focus wordt vooral gelegd op de ingewikkeldheid van sociale interacties en relaties. Chris is verliefd op Gwen, maar vind het moeilijk om dit te uiten. Wat is de juiste manier om contact te leggen met iemand en hoe interpreteer je het gedrage van de ander op de juiste manier.

Het maakt het nog moeilijker dat het het van zijn broer niet mag hebben over zijn hobby, het maken van modelbouwvliegtuigen (een speciaal type). Deze hobby is zijn enige rustpunt in zijn leven en een onderwerp waar hij heel veel van weet. Maar dus niets mee mag doen.

Rustpunt

Wanneer hij dit ‘geheim’ laat zien aan het meisje van zijn dromen, blijken er veel overeenkomsten te zijn tussen zijn verschillende camouflage types Stukka en de hobby van Gwen: kameleons. En komt alles goed.
Ik hou van films waar alles goed komt.

Waardering

De film laat mij zien dat je waardering moet hebben voor de mens met autisme. Respect voor zijn/haar doorzettingsvermogen om deze wereld en haar tempo bij te benen en het geluk te vinden waar iedereen recht op heeft.

Mind My Mind in de prijzen

Mind My Mind heeft inmiddels verschillende prijzen gewonnen en draait in verschillende filmhuizen en is ook vanuit je eigen woonkamer te zien
Ik vond het de moeite van het kijken waard.

Meer informatie kun je vinden op de site van Mind My Mind

Commentaar of een vraag, laat het achter (je).

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.