Minimaliseren of gewoon opruimen

De laatste tijd wordt ik aangetrokken door het minimalisme. Alhoewel ik mijzelf niet zie als een minimalist, is de achtergrond interessant. Maar is er een verschil tussen minimaliseren of gewoon opruimen

Wat neem je mee in geval van brand

“Wat neem je mee als er brand is in huis”. Dit was een vraag in “het A-4 tje” ter gelegenheid van het afscheid van een collega die elders aan de slag ging. Mijn primaire reactie op deze vraag: mijn gezin.

Dat zette me aan het denken. Niets geen materialistische dingen, maar de dingen die niet te vervangen zijn….. Ik weet wel dat foto’s ook niet te vervangen zijn. Alhoewel men in dit digitale tijdperk overal wel weer foto’s vandaan kan halen. Hoe vaak kijk je nog in je baby-albums? Zou ik die bij elkaar rapen om mee te nemen in geval van brand? Veel te veel en te zwaar. Ik ben blij dat ik ze heb en ik zal ze ook niet bewust wegdoen, maar in geval van brand hebben ze geen prioriteit.

Heb je het nodig?

Heb je het en jaar niet gebruikt, dan kan het wel weg. Ik ben er al lang achter dat wanneer ik de woorden de ” misschien” of ” als” gebruik om een product te beoordelen, ik deze beter gelijk kan verwijderen uit mijn huishouden. Bij sommige items kun je ook de regel toepassen die “the minimalists” gebruiken: als je het binnen 20 minuten voor minder dan 20 euro kan kopen, kan je het met een gerust hart wegdoen.

Klinkt als een redelijke deal en kan het opruimen een stuk makkelijker maken.

Verzamelingen halveren?

Verzameling Suske & Wiskes

Bij het opruimen kom ik ook de Suske en Wiskes tegen… heeeeel veel. Het zijn boeken die we veel gelezen hebben, maar het valt me op dat de staat van de meest recente delen veel beter is als de oudere delen. Dat klopt ook, ik vind de nieuwere delen ook niet meer leuk. Dus stellen we een grens. Alles boven de 200 kan worden verwijderd (lees verkocht/weggegeven). Dat scheelt een hoop boeken. En ook de dubbele (waarom???), kunnen uit de collectie. Dat scheelt weer een boekenplank.

… of niet

Ik ben een knutselaar en heb een hoop stempel sets. Ook hier speel ik met de gedachte om de verzamelingen te splitsen. Dat is voor sets natuurlijk wat anders als voor een serie, tenminste dat vind ik… Maar ik ga het proberen. Trouwens in veel gevallen kan hier de regel:” kan ik het binnen 20 minuten voor minder dan 20 euro weer aanschaffen” heel vaak wel.

We gaan eerst eens bijhouden welke stempels we gebruiken.. en de overige delen van de sets bergen we op..procrastination… i know. Maar ik heb nog niet helemaal de stap naar het minimalisme genomen en loslaten is moeilijk

En jij?

Hoe zorg jij dat je ruimte houd ik je huis en hoe ga je om met verzamelingen?

Laat me weten wat je ervan vindt!!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.