Ook zo’n moeite met het ontvangen van een compliment? Een complimenten journal is een oplossing

Ik vind het moeilijk om complimenten te krijgen, en daarin ben ik niet de enige. Maar waarom is het zo moeilijk?
Er zijn verschillende oorzaken:

Een negatief zelfbeeld

Als je denkt dat je niet genoeg bent, kan je het moeilijk geloven dat anderen aardige dingen over je zeggen. Het matched niet met jouw gevoel Je krijgt een compliment over dat je zo behulpzaam bent, maar je vindt jezelf helemaal niet behulpzaam. Het voelt arrogant. Een compliment kan ‘te groot’ aanvoelen. Je hebt het gevoel dat het niet past bij wat je hebt gedaan. “Het is toch gewoon mijn werk”.

Een perfectionist.

De perfectionist is nooit tevreden, want het kon toch beter?! Je leidt aan het imposter syndrome, deze mensen denken continue dat ze eigenlijk niet goed genoeg zijn voor wat ze doen. Complimenten kunnen in dat geval heel angstig zijn, omdat je het gevoel kan hebben dat iemand binnenkort ontdekt dat je het allemaal niet kan.

Een compliment is een kado.

Een compliment is een geschenk en geef jij een kado gelijk aan de gever? Nee, toch? Dus zet jezelf schrap en zeg “Dank je” zonder de “….maar..”!!!!
Dus als iemand je een compliment geeft, ontvang het dan met een “Dank je wel” of “Blij om te horen”. Verontschuldig je niet!! Je hoeft het compliment niet terug te geven. Je zult zien dat je het ontvangen van complimenten kunt leren.

crop woman with small gift box
Photo by Monstera on Pexels.com

Complimenten Journal

En om me te helpen leren, heb ik een Compliment Journal gemaakt in Notion. Want dat helpt me om de complimenten te zien en bewust te ontvangen. En ik kan mezelf blij te maken met de collectie die ik al heb. Als iemand mij een compliment maakt over mijn kleding, haar, of werk, dan komt dat terecht in mijn complimenten journal. Wanneer je ermee bezig bent, heb ik gemerkt, merk ik ook de complimenten beter op. Al met al kan ik best trots zijn op mijzelf als ik zie wat er allemaal al niet voor moois of leuks over mij of mijn werk is gezegd.

Complementen Journal

Heb je interesse in een Nederlandstalige complimenten journal in Notion, laat dan een reactie achter!

Laat me weten wat je ervan vindt!!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.