No Impact Man. (Boek Review) Een leven zonder afval?

Afgelopen maand heb ik het boek “ No Impact Man ”, van Colin Beavan gelezen. Geen idee meer hoe ik aan dit idee kwam. Maar via de bibliotheek “besteld” en kunnen lezen.

(let op:deze tekst bevat affiliatie links)

Geitenwollen sokken

Milieuvriendelijk bezig zijn lijkt iets voor geitenwollen sokken types, die leven van hun groentetuintje, buiten de stad. Met alle tijd van de wereld. Maar is dit ook zo? Is het alleen voor de alternatievelingen, of kan iedereen een No Impact Man (of Woman) worden?

[bol_product_links block_id=”bol_5abe851bc692f_selected-products” products=”1001004006762845″ name=”No Impact Man” sub_id=”0001″ link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”E8960C” deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”2″ admin_preview=”1″]

Weddenschap

Colin Beavan, de schrijver van het boek, is zich er van bewust dat ze veel afval produceren. Hij vraagt zich af of hij dit kan veranderen? En misschien zo dat anderen (vooral zijn vrouw) volgen.
De schrijver gaat met zichzelf de test aan. De resultaten van zijn zoektocht zullen als boek gaan verschijnen, dus het doel is duidelijk en de tijdsduur ook.
Een jaar lang, geen afval produceren. Is dat in Nederland al lastig, in New York wordt schijnbaar alles in wegwerpformaat geproduceerd.

No Impact Man

Het is een leuk geschreven boek, waarin de schrijver regelmatig onenigheid heeft met zijn superspending vrouw. Toch blijft de ” No Impact Man ” proberen om zijn vrouw over te halen om verschillende ‘niet vervuilende’ tips te proberen. Soms met minder succes als hij hoopt. Nadat hij voor hun dochtertje wasbare luiers heeft aangeschaft, wordt de taak van verschonen zijn eigen taak. Maar vaak ook met succes, ook zij gaat met haar eigen beker koffie halen bij de koffietent.

Zoektocht

Plastic FlessenDe zoektocht laat zien dat “afvalvrij” leven best ingewikkeld is om te starten. Ten eerste waar vind je de juiste producten? Colin gaat zo ver dat hij alleen maar lokale producten wil gebruiken. En hoe zorg je ervoor dat je je koffie in je eigen meegebrachte kop meekrijgt.
We zien in het verhaal een groeiend vertrouwen in het afvalvrij leven, maar ook dat deze manier van leven veel tijd kost. De producten moeten overal vandaan worden gehaald en het koken is ook iets dat de New Yorkers schijnbaar niet vaak doen.
Na een jaar blijkt dan ook dat de lat die hij het hele jaar hoog heeft gehouden, in het ‘normale’ leven niet realistisch is (ook geen stroomverbruik etc).
Toch heeft het hele gezin ervan geleerd en blijft een groot deel van alle aanpassingen die ze hebben gedaan in stand.

En ik……

Als het een New Yorker lukt om afvalvrij te leven, hoe moeilijk kan het dan zijn in Nederland? Ik probeer er wel meer op te letten, maar ga toch vaak voor de snelle en/of goedkope manier. Ik zit in de supermarkt ook vaak met het dilemma, neem ik de verpakte biologische groente of de onverpakte “gewone”? Het feit dat er geen verpakking en dus niets om weg te gooien is, leid mij vaak naar het niet-biologische product.
Ook ben ik niet iemand die met zijn eigen potje durft aan te komen om deze te vullen met nootjes in de supermarkt. Dat het kan bewijst Emily-Jane Lowe. In het boek Leven zonder afval.

Voor mij dus nog een lange weg te gaan, alhoewel bewustwording ook al een stap is in de richting.

..energiebewust?

We hebben zonnepanelen, ik fiets naar mijn werk (en soms loop ik). Ach, eigenlijk doe ik bijna alles op de fiets. De verwarming staat niet onnodig aan en de LED verlichting heeft de meeste lampen vervangen.

..afvalbewust?

Het scheelt dat ik het koken met pakjes en zakjes al enige jaren geleden achter me heb gelaten. Maar toch, als ik zie wat wel elke week toch weer aan plastic weggooien…het is makkelijk (groentepakketten voor macaroni of bami, of gesneden boontjes in de aanbieding) en vaak goedkoper…. en het kost zeker minder tijd.
Wanneer de rust weer echt in de kont is….. toch maar weer eens naar de markt…

[bol_product_links block_id=”bol_5abe87ed74b0c_selected-products” products=”1001004006762845,1001004011850514,9200000037316880″ name=”Afvalbewust” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”E8960C” deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”673″ cols=”3″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.