Hoe gebruik je Notion, de basis in wat je moet weten

Hier lees je de basisinformatie die handig is om te weten als je met Notion begint. Dus hoe gebruik je Notion, de basis in wat je moet weten over de opzet en instellingen.

Wat is Notion?

Notion is een online software programma, waarin je met pagina’s en databases de perfecte werkomgeving kan bouwen die voor jou (of je werk) nodig is. Je gebruikt de software dus via je browser of via een app die je via verschillende stores kunt downloaden. Notion is te gebruiken als projectmanager of wiki. Of als dagboek, of leeslijst. Kortom met Notion kan je bijna alles.

Notion De Basis
https://www.notion.so/product

Account aanmaken

Er zijn verschillende typen account, maar voor een “gewone” gebruiker is de gratis versie voldoende. Wil je meer, bijvoorbeeld grotere bijlagen toevoegen, dan is een betaalde versie een optie. Ook als je met meerdere mensen (>5) samen moet werken is een ander abonnement nodig.
Je opent een account door naar de Notion.so site te gaan en daar te klikken op Try Notion Free of te kiezen voor Get Started bij de Personal version.

Verschillende abonnementen van Notion
Lizzy
Lizzy

Het werkblad

Het werkblad van Notion bestaat uit twee onderdelen. Het menu en een pagina.

Het Menu (linker zijbalk)

Links van je pagina het je een menu. Deze kun je dichtklappen door bovenin het menu rechts van je naam op << te klikken (deze ontstaat als je in de buurt bent met je muis)
Hoe je de informatie ziet in dit menu is afhankelijk of je de browserversie gebruikt of de (mobiele) app.
Je ziet in de Private alle pagina’s waar je zelf de eigenaar van bent en die je niet deelt.
Heb je via email een pagina gedeeld met iemand, dan zie je dat in de sectie Shared
Als je met meer dan één persoon in je werkruimte deelt, verschijnt er een Workspace in het linker menu voor je samenwerking met die persoon.
(Wanneer je je pagina deelt via de optie Shared to web , zie je dat niet terug in het linker menu.)

In het rechtermenu vind je ook de zoekfunctie Quick Find, maar deze kun je ook actieveren door CMD/CTRK + P te gebruiken. Niet alleen kun je daar je zoeken naar alles wat je in je Workspace hebt staan, maar het geeft ook een overzicht van je laatst gebruikte pagina’s en laatst gebruikte zoekopdrachten.

Daaronder zie je het item All Updates. Deze bestaat meerdere tabbladen:
Inbox: een lijst met alle meldingen waarin je naam wordt genoemd.
Following: Een lijst van alle aanpassingen en opmerkingen die op gevolgde pagina’s zijn gemaakt. Hier kun je dus zien wie wat waar heeft gedaan :).
All: een combinatie van alle updates in jouw Notion.
Archived: items uit uw Postvak IN die je hebt gelezen.

In Settings & Members vind je alle persoonlijke instelling in Notion. Hier vind je onder meer met welke apps je Notion gekoppeld hebt, met wie je Notion deelt. In het onderdeel My Notifications & Settings vind je ook de instelling of je Notion in de “light mode” of de “dark mode” wilt gebruiken en met welke pagina je Notion altijd wilt starten.

Notion Pagina

Basis pagina

Met een pagina in Notion kun je van alles. Je kunt de pagina gebruiken zoals je een tekstverwerker gebruikt, door het toevoegen van kopteksten en plaatjes.

In een pagina kun je ook een database maken, en deze database kan dan ook weer bestaan uit pagina’s.

Het pagina menu (links boven)

Het menu van de pagina, links boven in beeld. Hier kun je via Share instellen dat je de pagina wilt delen, met de hele wereld of met bepaalde personen.
Het spraakballonnetje ernaast laat zien welke comments er zijn gemaakt in deze pagina.
Het klokje laat je zien wat er de afgelopen tijd is gebeurt in de pagina.
Door het sterretje aan te klikken, waardoor deze geel kleurt maak je deze pagina een van je favorieten en verschijnt daarmee in het linkermenu onder FAVORITES.

Onder . . . kun de look van je pagina aanpassen. Hier kun je kiezen uit 3 verschillende lettertypes voor de hele pagina. Zo kun je je pagina een heel andere look geven. Je hebt dan de keuze uit Default, Serif en Mono.
Full Width laat je tekst over de hele pagina verdelen, in plaats van alleen een smalle kolom in het midden.
Small Tekst laat je tekst verkleinen, zodat je nog meer tekst zichtbaar hebt op 1 pagina.

Onder Customize Page kun je nog meer instellingen aanpassen, vooral als je een zo minimalistisch mogelijke look wilt hebben.

Lock Page versleuteld de pagina, zodat er geen wijzigingen in aangebracht kunnen worden. Deze optie gebruik ik bijvoorbeeld voor de pagina’s waarin in databases staan. Deze wil je niet per ongeluk verwijderen.

Notion Database

Databases in Notion gebruik je om data makkelijk te kunnen sorteren en met elkaar te koppelen. Voorbeelden van databases zijn bijvoorbeeld de boekenlijsten en projectlijsten met acties. Door databases met elkaar te relateren kun je veel informatie samenvoegen. Ook maken databases het mogelijk om verschillende informatie uit dezelfde database op een andere pagina te laten zien. Met de nieuwe viewer is het zelfs mogelijk om verschillende databases in view te laten zien.
In een database kun je gebruik maken van formules.

Notion Templates

  • Onderaan het linker menu zie je een link naar de templates die Notion aanbiedt.
  • Op de site van Notion kun je verschillende gratis templates vinden maar ook online bieden bouwers verschillende (gratis) templates aan. (https://www.notion.so/templates) Bekende YouTubers zoals Red Gregory &Thomas Frank bieden gratis templates aan. Mijn (gratis) templates kun je vinden op Gumroad.
  • Het kan soms de moeite zijn om te betalen voor een template. Er is vaak veel tijd ingestoken en de formules die gebruik zijn kunnen ingewikkeld zijn. Je kunt het allemaal zelf, maar wil je daar je tijd in steken? Soms is het kopen van een template dus goedkoper ;).

Laat me weten wat je ervan vindt!!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.