Notion de Basis – Pagina’s en Databases

In Notion kan je alles, nou ja bijna alles. Maar het kan nogal overweldigend zijn. Hier vind je een basis hoe Notion is opgebouwd. De basis onderdelen van Notion zijn: blokken, pagina’s en databases. . Maar wanneer je gebruik je databases en pagina’s in Notion? Na deze uitleg weet je wat je kunt met de databases en pagina’s
Pagina’s
Wat is een pagina?
In Notion begin je altijd met een pagina. Bij het openen van een pagina kun je beslissen of je het gebruiken als een “gewone” pagina of dat je de pagina omzet in een database. Maar hierover later meer. Nieuwe pagina’s kun je aanmaken door op de + te klikken in het linker menu.






TIP: Geef je pagina gelijk een goede titel, dat kan zoeken schelen.
Wanneer je een nieuwe pagina opent, heb je de volgende mogelijkheden:
Je opent een lege pagina met een icoon of zonder een icoon, je kunt kiezen uit verschillende door Notion aangeboden templates of je kunt vanuit andere pakketten notities importeren. Daaronder heb je de verschillende keuzes om je pagina om te zetten in een database, maar daarover later.
Wanneer je geen icoon gebruikt in je pagina ontstaat er een standaard icoon in de zijbalk met de titel van de pagina. Wanneer je snel wilt zien wat voor pagina het is, is het gebruik van iconen makkelijk. Je maakt gebruik van de emoticons die al beschikbaar zijn of je download of linkt naar een icoon op een andere plek.
De templates optie kun je helpen om snel een pagina neer te zetten waarmee je kunt beginnen. Notion heeft veel verschillende templates die je kunt importeren in je eigen Notion omgeving. Maar daarover een andere keer.



Blocks
Wat zijn blokken
Alle elementen binnen een pagina in Notion worden blokken genoemd. Dit zijn de bouwblokken van de pagina in Notion. Omdat deze blokken losse elementen zijn kun je ze linken en verplaatsen.
Door een blok naast een ander blok te slepen kun je kolommen maken in je pagina.
Hoe maak je een nieuw blok
Door de / te typen krijg je een overzicht van alle blokken die er zijn. Ook wanneer je gewoon typt, is dit een blok en een enter maakt een nieuw tekstblok.
Je kunt blokken altijd wijzigen in een ander type blok door de 6 puntjes voor de tekst aan te klikken en daar te kiezen voor “Turn Into”.





TIP: Een zogenaamde “harde enter” (shift + enter) zorgt ervoor dat je wel op een nieuwe regel start, maar dat je nog steeds in 1 blok zit. Hiervoor kun je ervoor zorgen dat, wanneer je schuift met stukken, de stukke tekst die bij elkaar horen, ook bij elkaar blijven.
Veel gebruikte blokken in Notion
Veel gebruikte blokken zijn de toggle, checklist en de bullet points.
Met de verschillende headings kun je koppen maken in je tekst.
Databases
Wat is een database?
da·ta·bank (de ;v(m); meervoud: databanken), da·ta·base ( de ; v(m) ; meervoud: databases ) 1 opslagplaats van data
Hier wordt het dus even ingewikkeld, want je kun een database hebben in een pagina (de zogenaamde inline database), van een pagina een database maken, maar ook zijn de database items eigen pagina’s. We beginnen even met het maken van database vanuit het menu zoals hierboven is te zien. Persoonlijk vind ik het zelf altijd het makkelijkst om te beginnen met een Table view. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het werken met Excel. Op zich maakt het niet uit welk type database je kiest, je kunt achteraf altijd nog een andere view aanmaken van het type (=view) waar je mee bent begonnen.



Een database is dus een opslag van data. Het voordeel van het gebruik van een database boven het gebruik van een pagina is dat je informatie kan koppelen. Een database opent altijd met de items Naam en Tags. Tags kun je verwijderen, maar de Naam is een verplicht item, aan dit item link je alle eventuele andere databases. De naam Name kan je wel veranderen in iets wat jij prettiger vindt om mee te werken.
Type databases zijn beschikbaar in Notion
In Notion heb je keuze uit verschillende views voor een database, zoals een kalender, bord, lijst, tijdlijn, gallery of tabel,
De kalender gebruik je voor tijd gerelateerde zaken.
In boardview kun je werken met een kanbanbord, zoals bijvoorbeeld Trello.
De lijst geeft je een minimalistische weergave van de items in je database.
Via de tijdlijn view kun je kijken per uur, dag, week of maand.
De gallery is vooral mooi als je plaatjes gebruik en tot slot.
De tabel geeft je de meeste informatie op 1 regel.
Hoe maak je een database
In een lege pagina kun je kiezen uit het menu (zoals in het plaatje hierboven). Je maakt dan van de pagina een database. Wanneer je binnen een pagina een database wilt plaatsen (zodat je er tekst bij kunt zetten,) dan kun je via de sneltoets “/” de blokkenkeuze laten zien en daar de view zoeken die past bij waar je een database van wilt maken
Hoe verander je database view
Wanneer je hebt gekozen voor een database view zit je er niet aan vast. Je kunt de view veranderen naar elke andere view die bestaat. Heb je een tabel met datums kun je deze ook omzetten naar een kalender. Klik op de view om deze aan te passen en kies voor de optie edit view of klik op de stipjes rechts in de databaseview.









Maak vervolgens een keuze uit de opties onder Layout,
bijvoorbeeld een kalenderview. Hier kun je ook kiezen of je database titel wilt zien of niet. Ook zijn hier wat view gerelateerde keuzes te vinden hoe je de data wilt laten zien, bijvoorbeeld op welke datum in de kalenderview of dat je alles in een cel wilt zien (data wrap uit) bij een table view.
Wanneer gebruik je een pagina en wanneer een database
Dat is vooral aan jezelf en hoe je de informatie in je Notion omgeving wil gaan gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld voor een project een pagina maken met daarop checkboxen voor alle taken die je moet doen om dat project af te ronden. Maar wanneer je meerdere projecten hebt lopen met veel subtaken die op verschillende momenten (en misschien door verschillende mensen) gedaan moet worden is het gebruik van gekoppelde databases handiger. Dit geld ook voor informatie uit verschillende bronnen die je wilt koppelen. (zie ook Super Simpele Projectenlijst in Notion (geen database, gratis Template)))





TIP: maak 1 pagina met al je databases en gebruik views op de pagina’s waar je ze wilt gebruiken en bllokkeer deze. Zo kun je nooit per ongeluk een database weggooien.
Conclusie Databases en Pagina’s in Notion
Je hebt dus databases en pagina’s in Notion. Databases gebruik je vooral om te kunnen koppelen en te sorteren. Pagina’s gebruik je om een overzicht te krijgen of voor het wat minder ingewikkelde gebruik, zoals een dashboard, tekst of lijst met checkboxen.
Heb je vragen over Notion, of wil je meer weten. Laat het me dan weten!!
Kijk ook eens in mijn “Notion Winkeltje” voor gratis en betaalde templates.
Heb je een idee voor een template (of heb je zelf wat nodig wat er nog niet is) laat het me weten!!