De 4 pijlers van een goed systeem

Het organiseren van je leven en alles eromheen kan soms een probleem zijn. En als je een probleem hebt, wil je een oplossing. Soms ligt deze oplossing in een bestaand systeem, maar meestal is dit systeem niet op maat gemaakt. Gebruik deze 4 pijlers om te kijken of een systeem past.

Pijler 1: De benodigdheden.

Als je op zoek bent naar een systeem dat je kan helpen je werk makkelijker te maken, moet je eerst weten wat je probleem is. Wat heb je nodig, wat moet het systeem oplossen? Als je weet wat je nodig hebt, kun je ongeveer zien welk systeem of welke software geschikt is voor jouw probleem. Een to-do lijst kan analoog en digitaal. Waar wil je hem gebruiken? Hoe ingewikkeld wil je het maken? De notitie functie op je telefoon of een speciaal kladblokje met alleen je to-do’s kan al de oplossing zijn.

hand writing on notepad
Photo by Anna Nekrashevich on Pexels.com

Pijler 2: De opzet

Als je je systeem hebt gevonden, is het nog niet klaar voor jouw gebruik. Dus je zult toch nog dingen moeten instellen of aanpassen. Zet alles waarvoor je het systeem hebt bedacht er ook in. Dus schrijf al de dingen die je moet doen in je kladblokje of neem ze over in je app. Want dit zou de oplossing moeten zijn voor je probleem. Wanneer je maar half er mee werkt zul je niet een juiste inschatting kunnen maken of dit het systeem is wat bij jouw past.

Pijler 3: Het gebruik

Zorg ervoor dat je je nieuwe systeem gebruikt. Het duurt vaak even voordat een systeem helemaal naar wens is ingesteld en je gewend bent waar eventuele knoppen zich bevinden, of hoe je het beste dingen kunt noteren.. kortom hoe je het beste kunt werken in het systeem. Bijvoorbeeld heb je meerdere to-do lijsten nodig, is digitaal toch handiger als papier omdat je vergeet je kladblokje mee te nemen en je je telefoon nooit vergeet?

Pijler 4: De evaluatie

Maak regelmatig tijd om je systeem te evalueren, is dit echt de oplossing voor je probleem? Zo niet, ligt dat aan de indeling of is het systeem toch niet geschikt. Ook wanneer dit het perfecte systeem is voor je, het kan toch wijzigen omdat je leven wijzigt. Dus wanneer het systeem niet meer werkt voor je, ligt het dan aan het systeem of aan de manier waarop je het nu gebruikt?

De 4 pijlers van een systeem
4 pijlers van een systeem

Mijn systemen (2021)

Op dit moment maak ik gebruik van twee systemen, mijn vertrouwde Bullet Journal, die het altijd doet en voor alles te gebruiken is. Mijn tweede systeem is Notion. Hierin gaan de langetermijnzaken en proces organisatie zoals mijn blog maar ook mijn doelen, planningen en lijsten.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.