Rapid Logging, Migratie en Uitbreiden van je collecties, wat je moet weten om je Bullet Journal optimaal te gebruiken

Rapid logging is de manier die Ryder Carroll in zijn bullet journal gebruikt om snel notities te maken. De manier waarop hij dit doet zorgt ervoor dat je met zo min woorden toch de informatie opschrijft die je nodig hebt.

Rapid Logging doe je met behulp van de keys

Gebruik de keys

Voorbeelden van zijn rapid logging is het gebruik van de keys om snel aan te geven wat de dingen zijn die je in je bullet journal opschrijft. De traditionele Bullet Journal keys zijn:

 • O : een afspraak of een evenement ,
 • – : een notitie
 • . : taak
 • > : taak is verplaats (naar een volgende dag)
 • < : taak is verplaatst (naar een collectie of monthly log

Het voordeel van deze manier van noteren is dat je kunt zie om wat voor taak het gaat.

Gebruik signifiers

Een notitie die je wat extra aandacht wil geven, bijvoorbeeld een idee dat je heel snel weer terug wil kunnen vinden of een afspraak of actie die je niet wilt vergeten. Al deze dingen kun je in je bullet journal een extra teken geven zodat ze er extra uit springen als je je bullet journal doorbladert.
Voor de extra aandacht zet je er misschien een * voor, een lampje voor een goed idee en een uitroepteken voor de taken die je vandaag echt niet moet vergeten te doen.

Wees kort in je notities

Ook de tekst die je zelf gebruikt om een afspraak of taak duidelijk te maken kan verkort worden:
De taak :

 • Bel Kevin om te kijken waar we dit weekend uit eten gaan kan op de volgende manier worden beschreven:
 • Bel Kevin: Reservering Eten zaterdag

en :

 • Email sara om te vragen wat ik mee moet nemen voor haar feest 21 april wordt
 • Sara: benodigdheden feest 21 april

Wanneer je consistent de keys en de verkorte notities gebruikt is het makkelijk om in de lijst van taken die je dagelijks opschrijft snel die ene taak te zien die je nog hebt gemist of die informatie na te lezen die je nog moet verwerken.

Gebruik je dagelijkse review om te zien wat er nog verwerkt moet worden en verplaats deze naar de relevante verzamelingen en lijsten, of naar de volgende dag.

Migratie van je taken

Wanneer je niet bent toegekomen aan een taak of je hebt iets in je daily opgeschreven dat eigenlijk ergens anders hoort, kun je deze dingen verplaatsen. Het Bullet Journal woord daarvoor is: migreren. Dit kan op verschillende momenten:

 • Verplaatsen naar daar de volgende dag >
  Je schrijft deze opnieuw in je nieuwe daily log en zet een > bij de huidige dag.
  Mijn eigen werkwijze is zo dat ik pas taken migreer naar een andere pagina als ik de huidige bladzijde moet omslaan. Want dan is de taak ook (even) uit zicht. Tijdens een weekly review controleer ik alle taken van de afgelopen week of ze zijn gedaan, ik vink ze af of verplaats ze. Wanneer ik de pagina heb gereviewed en dus alle acties heb gedaan die er gedaan zouden moeten zijn, dan zet ik onderaan de pagina een krul. Dat is voor mij het teken dat ik niets meer met de pagina hoef te doen en dat alles is verwerkt.
 • Naar een volgende week <
  zet een < bij vandaag en verplaats de taak naar je Maandelijkse Takenlijst
 • Naar een volgende maand. <
  Als je afspraken of taken hebt opgeschreven die in een volgende maand gedaan moeten worden, verplaats je deze naar je Future Log. In je Daily Log geef je dit ook weer aan door een < (terug naar een collectie)
 • Bij een nieuwe maand >
  Wanneer je aan het eind van de maand je takenlijst van de maand controleert en je ziet dat er taken niet zijn gedaan, verplaats deze dan zo nodig naar de nieuwe maand. Dit geef je dan aan met een > als je ze verplaatst naar een aankomende maand en met een < als je ze terugplaatst in je future loog.
  Ook de taken die je vanuit je Futuroloog verplaatst naar de nieuwe maand, markeer je met een >.

Collecties uitbreiden

Als je een collectie (een lijst) bent gestart op een pagina, maar deze is vol, kun je gewoon op een nieuwe lege bladzijde in je Bullet Journal doorgaan. Niet alleen zet je natuurlijk in je index waar deze collectie verder gaat, maar het is ook makkelijk om aan de onderzijde van de pagina van je huidige collectie de paginanummer te noteren van de pagina waar de collectie door gaat.

Dit kan in een nieuwe Bullet Journal ook doen door terug te verwijzen naar je vorige Bullet Journal

 • Collecties Uitbreiden
 • Collecties Uitbreiden

Met Rapid Logging noteer je snel alles wat er in je hoofd zit op het papier, zodat er ruimte is voor andere zaken waar je je hoofd voor nodig hebt.

Migratie helpt je om de taken en afspraken zo te organiseren dat je ze niet vergeet.

Breidt je collecties uit naar verschillende pagina’s door deze bij de huidige pagina te zetten.

Op Instagram post ik verschillende onderwerpen die mij bezig houden en mij helpen mijn leven te managen.

Laat me weten wat je ervan vindt!!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.