Schoonmaken met zones. In welke zone zit jij?

Schoonmaken is niet mijn lievelingsklus. Er zijn altijd leukere dingen te doen, zoals Facebook, YouTube en vergeet niet Pinterest, o, ja en ook alle andere zaken zonder beeldscherm.

Al enige jaren maak ik gebruik (of eigenlijk misbruik) van de ideeën van De Flylady. Ook zij had moeite met het schoonhouden van haar huis en (ook zij) voelde zich daar schuldig over. Daarom bedacht ze het systeem: schoonmaken met zone’s.

Zones

De Flylady (naam ) heeft haar huis in 5 zones verdeeld. Nu weet ik niet hoe groot jou huis is, maar de mijne heeft niet een aparte eetkamer . De zones van de Flylady zijn te vinden op haar (engelstalige) site, met alle andere informatie.

5 Zones in huis

Ik heb mijn huis verdeeld in de volgende zone’s:

  1. Woonkamer, hal en toilet (is dus inclusief eetkamertafel)
  2. Keuken
  3. Badkamer
  4. Slaapkamer
  5. Zolder of buiten

Zone_CleaningElke week (van de maand) rouleren de zones, dus in week 1 van de maand doe je de woonkamer, week 2 de keuken etc. Ik heb per zone een checklist wat er gedaan moet worden. Dat is een lijst met dingen die zeker moeten gebruiken, maar er staan ook dingen op die, of in een bepaalde maand of minimaal X maal per jaar gedaan moeten worden.

De checklist helpen me er aan herinneren dat ik dingen niet vergeet, want er zijn soms onderdelen in huis die je echt vergeet…..
Als ik deze op een schoonmaaktocht per ongeluk een keer tegenkom, voeg ik ze gelijk toe aan de lijst…

Maar 1 zone schoonmaken en de rest dan?

Ja, maar… Hoor ik je denken…..dan wordt de keuken 4 weken niet schoongemaakt… Tuurlijk wel….een beetje, maar de focus ligt bij de andere zone. In de week moet je er natuurlijk voor zorgen dat er overal even (snel) een stofzuiger doorheen is gehaald en dat de toiletten schoon zijn en dat je zonder ziek te worden kunt koken. Maar de focus ligt dus elke week ergens anders. Het voordeel hiervan is dat ik tegen  mezelf  kan zeggen: ik zie dat er stof op de kast in de slaapkamer ligt, maar die is deze week niet aan de beurt. Hiermee haal ik het uit mijn hoofd en hoef ik me  niet meer schuldig te voelen. Deze komt de volgende keer wel weer aan de beurt.

Tevens krijgen de zones de aandacht die ze nodig hebben op het moment dat ze aan de beurt zijn. Dan kun je ook eens de plinten doen, of dat ene kastje eens uitmesten.

Officieel is deze week de badkamer aan de beurt volgens ‘de lady’, maar ik houd inmiddels mijn eigen schema bij, dus deze week is bij mij de badkamer aan de beurt. En ik weet niet hoe vaak jij dat doet, maar het schoonmaken van de muren  doe ik niet zo vaak……..toch worden die ook stoffig en vies?.  OK, ik zou ze natuurlijk na elke flinke douchebeurt even kunnen afnemen……maar dat zou handig zijn……dus doet deze procrastinator dat niet…

Inmiddels draai de familie ook al een tijdje mee in dit systeem. Zodat alle zones aandacht krijgen. Lees dit in de blog: Teamcleaning

Schoonmaakschema in mijn Bujo

Om al de “extra”  klusje goed bij te houden, heb ik in mijn BulletJournal een schoonmaaklijst gemaakt, wil je die zien? Laat dan een bericht achter in de comments.

2 Comments

  • Ik zou graag je schoonmaaklijst willen zien

  • Deze is vooral gebaseerd op de items die de Flylady gebruikt, aangepast naar mijn huis en aangevuld met zaken die ik vaak vergeet.

Laat me weten wat je ervan vindt!!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.