Terugblik op 2016, hoe kijk jij terug op dit jaar?

Terugkijken op het jaar, een terugblik in 2016, dat is met een Bullet Journal best makkelijk ;). Wanneer je bijvoorbeeld gebruik maakt van de herinneringen layout, kun je heel makkelijk bladeren wat je hoogtepunten ook al weer waren van het jaar.

Ik vind het leuk om te zien en deze pagina’s blijven ook zeker in mijn volgende Bujo’s bestaan. Als is het maar om aan het eind van het jaar nog eens terug te kijken.

Mijn terugblik op 2016

Ik heb alles van het afgelopen jaar eens op een pagina gezet, natuurlijk in mijn Bujo. Aangezien ik ‘pas’ in maart volgens het Bujo principe ben gaan werken, is de informatie voor maart afwezig, want daarover heb ik niets, nergens genoteerd…
De Reviewspread die ik hiervoor heb gemaakt geeft een samenvatting van het afgelopen jaar. Wat zijn de hoogtepunten geweest op de verschillende gebieden? Hierdoor merk ik ook wat ik mis in mij Bujo, maar daarover later meer.

Terugblik op 2016 (review 20160

Voorbeelden van reviews

Boho Berry

Een overzicht met antwoorden op de volgende (vrij vertaalde) vragen:
– Welke bereikte doelen hebben me een goed gevoel gegeven?
– Waaraan heb ik mijn meeste tijd nuttig besteed?
– Wat zou je willen veranderen?
– Wat heb ik gekocht, wat het geld meer dan waard was?
– Hoe kan ik het volgende jaar nog beter maken?

https://nl.pinterest.com/pin/425097652312157409/

 Sketchbookbuttons

Fantastisch hoe je met woorden zo’n overzicht kan creëren.

12-31-13 art journal

TheFridayStudio

Een tijdlijn met alle hoogte- (en dieptepunten) van het jaar.

https://nl.pinterest.com/pin/290271138467860066/

Terugblik op het jaar door vragen beantwoorden of hoogtepunten te benoemen.

Je kunt je jaar dus op verschillende manier samenvatten, door je hoogtepunten te noteren of door antwoorden te geven op verschillende vragen.
Hieronder heb ik wat voorbeelden verzameld met vragen die je kunt beantwoorden als kijk ook het afgelopen jaar (engelstalig).

https://nl.pinterest.com/pin/290271138467860126/

lcileaders.org: Ten Questions Really Worth Asking: Your End of Year Reflection
Intentionalbygrace: 30 Questions to Reflect Over to Help You End the Year Well

Voordelen (en nadelen) van een terugblik

De voordelen: je staat bewust even stil bij wat je hebt bereikt in dit jaar en wat je allemaal hebt meegemaakt. Ik heb onder het jaartal dan ook het woord Dynamisch gezet. Dat was het woord dat bij me opkwam toen ik alles zo eens op een rijtje heb gezet.

Wat me opviel is dat ik weinig (makkelijk terug te vinden) heb genoteerd betreft eventuele doelen. Nu kon ik op werkniveau dat makkelijk terughalen (omdat ik deze een jaartal en een nummer geef, maar daarover een andere keer meer) maar de doelen die op thuisgebied gehaald zijn…. lastig. Ik kon alleen de grote projecten voor ogen halen, dus voor 2017 komt er ook een duidelijke doelenpagina, zodat hier de voortgang te zien is en of het doel niet, gedeeltelijk of wel behaald is. Hoe ik dit vorm ga geven….., daar heb ik nog even de tijd voor.

Nadelen van het terugkijken is dat je ook de minder leuke dingen terugziet, minder fijne herinneringen, projecten die niet zijn gelukt en andere zaken die je eigenlijk zo snel mogelijk wil vergeten (of al vergeten was). Maar dat weegt niet op tegen alle voordelen.

Overzicht = Doel

Wanneer je een overzicht hebt gemaakt is het ook duidelijk waar je aandachtspunten liggen of waar je teveel aandacht aan hebt gegeven. Kortom het is duidelijker wat je kan (of moet) verbeteren en dit neem je dus mee als doel voor het komende jaar!

Dit was het laatste blog van dit jaar, ik hoop je volgend jaar weer in goede gezondheid weer te zien. Fijne kerstdagen en een fantastisch (productief) 2017 toegewenst.

Laat me weten wat je ervan vindt!!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.