Tijd om te ‘declutteren’ (babystep 9)

We zijn al een week aan het fladderen en vandaag mogen we dan echt aan de bak. Het grote werk roept. We gaan ‘declutteren’!

Wat is declutteren?

Declutteren is NIET schoonmaken en opruimen is ook niet echt een goede definitie voor declutteren. Het woordenboek zegt: overbodige en niet-gebruikte zaken weghalen. Een hele mond vol en declutteren klinkt toch lekkerder als ontrommelen of ontspullen. Kortom we gaan troep verwijderen.

5 minuten

Als je hele huis een groot declutter project is, lijkt het een onmogelijke zaak. Maar wat is 5 minuten op een hele dag? We gaan het proberen! We zetten de timer en gaan 5 minuten lang op zoek naar spullen die niet op hun plek liggen of die troep zijn.

Waar te beginnen?

Weet je echt niet waar je moet beginnen in huis, start dan waar de visite binnenkomt of waar je de deur opent als de bel gaat. DAT is de plek die iedereen voor het eerst ziet, zorg ervoor dat deze plek eerst op orde wordt gemaakt.

  • vuilniszak nu echt naar de verzamelcontainer
  • schoenen in de schoenenkast
  • Jassen aan de hangers

Help mijn piepertje is gegaan en ik heb niets gedaan

Toch wel, dit is een begin. Het begin van dagelijks een paar minuten de tijd nemen om te ontrommelen. Gooi weg, wat weg kan (lege blikjes, verpakkingen), ruim op wat al een plek heeft (jas op de kapstok, vuile was in de wasmand) en laat je leiden door de timer! Heb je na die 5 minuten nog steeds zin (en tijd) geef je het nog eens 5 minuten. Zorg er wel voor dat je gemotiveerd blijft en probeer niet in een uur alles te doen wat je in jaren hebt verzameld!!!

Deze babystep is na te lezen op de site van de Flylady.

Laat me weten wat je ervan vindt!!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.