Verantwoordelijkheden en rollen : GTD Horizon 2

Hoe zorg je dat je weet wat je aan het doen bent en of je werkt aan de goede dingen, dit weet je alleen als je weet wat je verantwoordelijkheden en rollen zijn in dit leven.

De vakantieperiode is voor mij altijd een reset periode en een opbouw naar een ‘nieuw jaar’. Ja, de zomervakantie is voor mij een soort december, waar je kijkt naar het nieuwe jaar, doelen stelt en het gevoel hebt opnieuw te kunnen starten.

Photo by Dongsh on Unsplash

Getting Thing Done

Er zijn boeken die ik in die periode ook vaak herlees, een daarvan is de Getting Things Done methode van David Allen. Als je mijn blog al langer volgt weet je dat, deze methode heeft er voor gezorgd dat ik mijn leven aardig onder controle heb. David creëert met zijn methode een overzicht in de chaos die het leven je soms toewerpt.

Dat ik het boek elk jaar weer lees betekent dus ook dat het geen eenvoudige methode is, maar dat hoeft ook niet. Maar elke keer pik ik er een focus uit, en dit jaar is dat het hoofdstuk over de Rollen en Verantwoordelijkheden.

Rollen en Verantwoordelijkheden

Sta je wel eens bewust stil bij je verantwoordelijkheden in je leven? Onze verantwoordelijkheden zijn de grijze gebieden van ons leven, een proces waarvan je moet zorgen dat deze een “standaard” behouden. Wanneer je deze gebieden met elkaar in balans houdt hou je je leven in balans. De rollen die we hebben zijn vaak relateert aan deze verantwoordelijkheden, je bent moeder, werknemer, vriendin, partner.

Onze verantwoordelijkheden zijn het grootste deel van ons leven. Maar omdat ze wel belangrijk zijn maar vaak niet urgent verschuif je de gerelateerde zaken vaak naar onderen in je toch al zo’n volle projectenlijst of actielijst.

Het maken van een lijst met deze verantwoordelijkheden laat mij zien wat mijn echte wensen en prioriteiten zijn.

Waarschijnlijk heb je tussen de 4 en 7 hoofd verantwoordelijkheden in je werk en net zoveel persoonlijk. Op mijn werk ben ik verantwoordelijk voor systeem ontwikkeling, onderhoud, rapportage, inwerken van medewerkers . 

In mijn persoonlijke leven heb ik mijn verantwoordelijkheid voor mijn:

 • Gezondheid
 • Financien
 • Hobbies
 • Dingen die ik wil leren
 • Ontspanning

Maar ook de dingen die “er zijn” zoals

 • Relatie
 • Kinderen
 • Familie
 • Vrienden
 • Huis
 • of auto (of ander hoofd vervoermiddel)

Zoek de balans

Al deze dingen hebben aandacht nodig, anders gaat het mis. Het is balanceren tussen de verantwoordelijkheid die je hebt voor jezelf en de mensen en dingen om je heen.

Wanneer je verantwoordelijkheden duidelijk hebt weet je ook welke acties je moet uitvoeren om ervoor te zorgen dat deze verantwoordelijkheden ook neemt. Wanneer je al de dingen op hebt geschreven waar je verantwoordelijk voor bent merk je misschien dat je sommige gebieden niet de aandacht geeft die je zou moeten geven. Door dit te herkennen kun je meer balans geven aan je leven door je aandacht meer te richten op die gebieden.

Kortom ik heb een lijst gemaakt met de gebieden waar ik verantwoordelijk voor ben en mijn doelen en projecten daarop afgestemd. 

Maak een lijst met je verantwoordelijkheden

Wil jij ook overzicht krijgen over je leven, maak dan ook eens een lijst van al je verantwoordelijkheden. Bepaal welke belangrijk zijn voor je en probeer zoveel mogelijk van je projecten en acties te richten op die verantwoordelijkheden. Hierdoor komt je leven in balans.

Verantwoordelijkheden
Mindmap Verantwoordelijkheden

Laat me weten wat je ervan vindt!!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.