Verhaal: De meester en de stenen

Een Tibetaanse meester gaf eens een lezing voor een klas economiestudenten. Op zijn bureau stalde hij een glazen vaas en een aantal kiezelstenen.
Een voor een deed hij de stenen in de vaas, tot er geen steen meer bij kon. “Is de vaas vol?”, vroeg hij aan de klas. “Ja”, oordeelde de klas.

Grind

De meester glimlachte en pakte van onder het bureau een pot met grind, die hij in de vaas gooide. Met een beetje schudden verdween al het grind in de vaas.
Opnieuw vroeg de professor: “Is deze emmer vol?” Zijn toehoorders begrepen zijn opzet. Eén van antwoordde: “Waarschijnlijk niet…”

Zand

Daarop haalde de wijze onder de tafel een zakje zand. Aandachtig goot hij het in de vaas. Het zand vulde de plaatsen tussen de grote stenen en de kiezeltjes.Toen hij dat gedaan had, vroeg hij weer: “Is deze emmer vol?” Ditmaal schudden allen eensgezind het hoofd.“Goed”, zei de professor.

Water

Hij nam een kannetje water en vulde de emmer tot de rand.
Hij richtte zich tot de groep en vroeg: “Welke grote waarheid toont dit experiment ons?” De moedigste antwoordde: “Het toont aan dat onze agenda nooit zo vol is als we denken. Als we het echt willen, is er altijd wel tijd voor meer afspraken en meer aktiviteiten.
“Nee”, antwoordde de wijze geleerde, “daarover gaat het niet.
De grote waarheid die in dit experiment schuilt, is het volgende: als je niet eerst de grote stenen in de pot doet, krijg je ze achteraf niet meer in.

Onze stenen

Grote StenenWat zijn de grote stenen van ons leven? Onze familie, onze vrienden, onze dromen, ons geloof? – Als we meer belang hechten aan de kleinigheden zoals de kiezeltjes en het zand, dan zullen zij alle ruimte in beslag nemen en blijft er geen tijd meer over voor de belangrijke, grote dingen in het leven.

Vergeet daarom niet jezelf de vraag te stellen: wat zijn de stenen van je leven? En leg die vervolgens als eerste in de vaas. Laat ze niet in de verdrukking komen, maar geef ze de ruimte, geef ze voorrang.”
Dit geldt ook voor zaken op je werk, wanneer je niet eerst de grote taken doet, raakt je dag gevuld met kleine taakjes, het zand…of water..

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.