Voeg waarde aan je maandopzet toe met deze 5 stappen (Nieuwe maand in je Bullet Journal)

Het opzetten van een nieuwe maand in je Bullet Journal is voor velen een feest en voor andere “te veel werk”. Maar het is maar hoe je het bekijkt. De Bullet Journal manier gaat niet om of iets Instagram waardig is (hoewel, iedereen vindt het fijn om “geliket” te worden). De waarde van een Bullet Journal zit hem in de reflectie, in bewust omgaan met je tijd en de dingen die je in die tijd moet doen. Volg deze 5 stappen om waarde toe te voegen aan je Bullet Journal (en je leven)

De “Monthly Ritual” –

In de video van juni (2022), laat Ryder Carrol zien hoe hij zijn “Monthly Ritual” doet voordat hij de nieuwe maand opzet. Ik heb deze sessie gekeken, en het maakt een hoop duidelijk, hoe je optimaal gebruik maakt van de Monthly view (maar ook van de andere views). Dit wordt nergens zo uitgelegd in het boek “De Bullet Journal Methode”, en daarom probeer ik het hier uit te leggen.

1. Kijk terug voordat je vooruit kijkt

Update je Monthly Log
– BulletJournal.com –

Kijk naar je monthly log van de afgelopen maand. De Ryder Carroll methode bestaat uit 1 regel per dag. Als je zijn methode een beetje volgt, vul je voor elke dag een regel in wat het belangrijkste was wat je die dag hebt meegemaakt. Dit kan iets zijn wat je hebt meegemaakt, maar ook een gevoel, positief of negatief. Probeer de dagen aan te vullen die je nog niet hebt ingevuld, maak daarvoor gebruik van je kalender of je dailies. Weet je het echt niet meer, dan vooral niet druk over maken!!

2. Journal over je maand

Schrijf je maand reflectie
– bulletjournal.com –

Nu je alle bijzonderheden van de maand op een rijtje hebt staan, ga je nadenken over de afgelopen maand en journal je daarover.
Je geeft extra waarde aan je maandopzet door bewust na te denken.
Wanneer je ook een “Keek op de Week” doet, kun je deze informatie ook gebruiken.
Wat zijn je gedachten, wat komt er bij je op? Gedachten, taken, ideeën, dit is een moment om je hoofd te legen. En na te denken over wat er allemaal is gebeurd, maar ook over wat je komende maand wilt bereiken.

3. Maak je maandopzet (Monthly Log)

Je nieuwe maandelijkse opzet
– BulletJournal.com –

Afhankelijk van hoe je je bullet journal opzet, zet je links de dagen en rechts de taken.
Voor je taken kun een splitsing maken tussen persoonlijke en werkgerelateerde taken, door de pagina in tweeën te splitsen.

4. Blader terug op zoek naar open taken

Het is nu tijd om terug te bladeren door je Bujo en op zoek te gaan naar taken die je hebt opgeschreven, maar die nog niet zijn afgestreept. Deze neem je niet zomaar weer over in je nieuwe maand. Alles wat je doet moet namelijk waarde hebben. Dus stel jezelf de volgende vragen:

  • Is het echt nodig, is het een essentiële taak?
  • Is het waardevol?
  • Heeft het consequenties als ik het niet doe? (Heeft het echt consequenties, of denk je alleen dat er consequenties zijn)
Monthly Review Vragen Mirgratie taken
– BulletJournal.com-

Als je op alle bovenstaande vragen nee hebt kunnen antwoorden, dan is deze taak of afspraak alleen een afleiding die je lijst heeft gevuld. Het houd je bezig, maar het voegt geen waarde toe. Streep deze taken door en vier dat je jezelf toestemming geeft om geen tijd te besteden aan dingen die er niet toe doen!
We willen alleen zaken van waarde aan je maandopzet toevoegen.

5. Vullen van je Maandelijkse Takenlijst

Deze taken eerst
– BulletJournal.com-

Welke taken zijn het belangrijkst? Wat zet ik in mijn takenlijst?
Begin eerst met de taken die je in je journaling sessie hebt bedacht, aangezien dat de dingen zijn waar je het meeste mee bezig bent. Ze kwamen als eerste op in je hoofd.

Migreer taken
– BulletJournal.com-

Schrijf daarna de taken over die je (na evaluatie van de 3 vragen) moest migreren en nog steeds wilt doen.

Taken uit je Future Log
– BulletJournal.com-

Kijk vervolgens in je Future Log of daar nog taken of afspraken staan die ook deze maand uitgevoerd moeten worden. Schrijf ze niet zomaar over, maar stel jezelf weer de vragen of de taken of afspraken nog steeds van waarde voor je zijn.

Je eigen vrije tijd is ook van waarde

Zorg ervoor dat er ook dingen op je lijst staan die niet gelijk productief zijn, maar wel van waarde, zoals je relatie, je gezondheid, sport en andere manieren van ontspanning. We vergeten vaak onszelf. Maak dus ook tijd voor ontspanning!!

Plan with us| Bullet Journal Setup op YouTube

“The goal isn’t to get everything done, but how to invest the time in the things that are most meaningful to us”

Ryder Carroll

Laat me weten wat je ervan vindt!!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.